Chirii mai mici cu 40% în mallurile clujene

Chirii mai mici cu 40% în mallurile clujene
Companiile care s-au instalat în marile complexe comerciale spun că vânzările le-au scăzut cu 30-50% şi că, la renegociere, au obţinut reduceri consistente ale chiriilor.

Mai multe companii cu reţele de magazine în centrele comerciale din ţară, chiriaşi în Polus Center şi Iulius Mall, au anunţat discuţii   menite renegocierii sumelor plătite pentru spaţiile deţinute. Acestea se situau, în 2008, între 20 şi 60 euro/mp.

 

Unul dintre cei mai importanţi chiriaşi care a renunţat recent la spaţii, Libri din Polus Center, a invocat chiriile ridicate de pe piaţa locală ca unul dintre motivele principale de plecare din România. “Am redus semnificativ cheltuielile cu salariile şi suntem încă în negocieri de chirie cu majoritatea proprietarilor de spaţii, pentru a ne optimiza costurile”, a declarat Emilia Canea, CEO Diverta.

 

 Compania deţine un spaţiu în Iulius Mall şi a preluat magazinul Libri din Polus. “Noi am obţinut o reducere semnificativă şi, din discuţiile cu alţi retaileri importanţi prezenţi în Polus, reduceri au fost acordate la aproape toţi cei care au cerut - motivat - acest lucru. Reducerile de chirii pe care le solicităm nu sunt nişte simple mofturi, ci sunt foarte clar argumentate de scăderile de vânzări cu 30-50% faţă de perioada similară a anului trecut. Criza, şomajul, evoluţia cursului de schimb sunt elemente care au dus la scăderea apetitului pentru cumpărături de modă al clienţilor şi aşa se explică scăderea vânzărilor la toţi retailerii”, a explicat reprezentantul unei companii cu spaţiu în centrul comercial.

 

“Chiriile ar trebui optimizate acum, în condiţiile în care afacerile cam scârţâie”, este de părere Mircea Buteanu, proprietar al Diesel Cafe, din Polus Center. “Problema principală acolo nu ţine atât de cost, cât de încasări”, a mai precizat Buteanu. Miruna Dumitrescu, PR pentru retailerul de încălţăminte şi accesorii Benvenuti, a menţionat că strategia companiei este, încă din primele luni ale anului, de renegociere a chiriilor. “în unele cazuri am obţinut diminuări, în altele se mai discută, dar s-a ajuns la scăderi de chirii cu 30-40%  în centrele comerciale din ţară”, a exemplificat Dumitrescu. “Reducerile de chirii sunt un lucru absolut firesc în acest context. Chiria este un element pe care, până la urmă, îl stabileşte piaţa. Dacă piaţa scade, adică scad vânzările, scade şi cererea de spaţii comerciale, deci scade şi chiria”, a completat Adrian Câzu, director de magazine pentru Benvenuti.

 

Iulius Mall şi-a început activitatea la Cluj practicând chirii de 20-40 de euro/mp, potrivit preşedintelui grupului, Iulian Dascălu, în vreme ce în Polus variază între 20 şi 60 de euro/mp, excepţie făcând magazinele cu suprafeţe foarte mari, ce beneficiază de chirii mai scăzute. Ambele centre comerciale s-au confruntat cu fluctuaţii de chiriaşi, atât anul trecut, cât şi în primele luni din 2009. Dezvoltat de concernul TriGranit, PCC are o suprafaţă construită de 80.000 mp şi una închiriabilă de 61.000 mp. IMC a fost inaugurat în noiembrie 2007, în urma unei investiţii de 75 milioane de euro. Reprezentanţii Polus Center şi Iulius Mall nu au comentat cererile de modificări ale contractelor solicitate de chiriaşi.

 

Fluctuaţii în 2009

 

în Polus s-au produs, recent, mai multe schimbări, fiind înlocuite magazinele Oysho, Aron Martin şi Tiara, dar şi Libri. în februarie, Iulius Mall anunţa şapte modificări de chiriaşi.

Loading...
Comenteaza