Economie

Comunele din jurul Clujului se transformă în cartiere

Cele mai importante zone pentru dezvoltarea de proiecte noi sunt Floreşti, Zorilor şi Baciu pentru apartamente, Borhanci şi Gilău pentru case, arată o analiză a agenţiei Profesional Casa. Dezvoltarea infrastructurii judeţului şi supraaglomerarea municipiului Cluj-Napoca vor face ca localităţile din jur să devină cartiere, consideră experţii imobiliari.
Publicitate

“Acestea vor fi Feleacu, Vâlcele, Mărtineşti, Jucu, Baciu. Localităţile acestea se se vor uni cu oraşul şi vor forma într-un final suburbia Clujului”, arată Oana Avram, specialist marketing la Profesional Casa.

“Anul 2007 a adus multe schimbări pe piaţa imobiliară: zone limitrofe Clujului se transformă în adevărate cartiere: Apahida, Calea Baciului, Floreşti. Interesul investitorilor pentru terenurile din jurul Clujului, în vederea construirii de ansambluri rezidenţiale se manifestă din ce în ce mai intens”, susţine Adela Aldea, director de marketing al agenţiei Edil.

Localităţile din vecinătatea municipiului au început să atragă încă de anul trecut tot mai mulţi investitori pe segmentul rezidenţial. “Floreşti, Gilău, Borhanci şi Baciu par a se detaşa pe acest segment faţă de celelalte localităţi, fiind anunţate proiecte majore de cartiere rezidenţiale.

Realizarea unei zone metropolitane a Clujului sau dezvoltarea unor proiecte imobiliare în satele din împrejurimi sunt de aşteptat să atragă creşteri de preţuri ale terenurilor în aria lor de influenţă”, arată Doru Lupeanu, marketing manager al agenţiei Grup de Lux.

 

Cea mai bună investiţie: un apartament în Floreşti

 

Analiza Profesional Casa arată că migraţia clujenilor către zonele limitrofe ale oraşului duce la formarea suburbiilor şi la creşterea vânzărilor în domeniul auto. Specialiştii atrag însă atenţia asupra necesităţii dezvoltării, în paralel cu proiectele imobiliare, şi a infrastructurii de transport şi a reţelelor edilitare.

“Reţeaua de transport public nu reuşeşte să ţină pasul cu dezvoltarea rapidă a acestor zone. Pe viitor vor apărea probleme serioase de supraaglomerare dacă reţeaua de drumuri nu se va moderniza”, consideră Avram.

“Problema cu care se confruntă unele din dezvoltările din Floreşti o reprezintă accesul la utilităţi, infrastructura fiind mult subdimensionată faţă de ritmul de creştere al construcţiilor”, spune Lupeanu. Cea mai bună investiţie este, la ora actuală, achiziţionarea unui apartament în Floreşti sau Baciu, preţurile fiind de 50% din preţurile apartamentelor din oraş, conform Profesional Casa.

Un apartament cu patru camere în aceste zone costă cât unul cu o cameră în oraş. Preţurile apartamentelor cu două camere din oraş variază între 75.000 şi 110.000 de euro (centru), iar în Baciu şi Floreşti preţurile sunt situate între 36.000 şi 43.000 de euro.

 

Noua vedetă, Apahida          

 

“Deşi acum câţiva ani Apahida era pentru clujeni doar o localitate de trecere spre Maramureş, acum a devenit o zonă rezidenţială bine cotată. în viitorul apropiat va deveni o zonă rezidenţială intens populată de clujeni. Supraaglomerarea oraşului şi împingerea zonei rezidenţiale către limitele Clujului vor fi cei mai importanţi factori ce vor conduce către această migraţie”, consideră Avram.

Unul dintre elementele care fac atractivă zona faţă de altele din vecinătate este preţul. Apartamentele din Apahida costă cu 5.000-10.000 de euro mai puţin decât cele din Floreşti sau Baciu. Potrivit lui Claudiu Truţă, şef departament terenuri la Grup de Lux, preţurile terenurilor în Apahida sunt în medie de 50-80 euro/mp. Proiectele rezidenţiale se înmulţesc în zonă, cu toate că administraţia judeţeană a prefigurat dezvoltarea zonei pe linie industrială.

“Este puţin probabil ca Apahida să se dezvolte mai mult pe partea industrială în următorii ani. Dezvoltatorii de proiecte industriale au o limită superioară de preţ, mult sub cea a investitorilor din segmentul rezidenţial”, explică Truţă.

 

Preţurile locuinţelor  s-au triplat în cinci ani

 

Potrivit Profesional Casa, preţurile apartamentelor noi şi vechi s-au triplat din 2002 până în 2007. “Creşterea a fost generată de mai mulţi factori, printre care scumpirea forţei de muncă în domeniul construcţiilor, creşterea preţului materialelor de construcţii, creşterea valorii terenurilor datorită investiţiilor în zonele de interes şi, cel mai important factor, cererea extrem de ridicată pentru locuinţe”, explică Avram.

Preţurile garsonierelor au înregistrat o creştere cu 5.000-15.000 euro/an, asemenea apartamentelor cu două camere, iar cele cu trei camere, creşteri între 7.000 şi 25.000 euro/an.

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.