Economie

Daniel Buda: "Dacă terenurile nu vor fi cadastrate, nu se mai pot primi subvenţii"

Proprietarii de terenuri agricole necadastrate nu vor mai putea primi subvenţii europene începând cu anul 2020, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, europarlamentarul Daniel Buda, membru al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală din Parlamentul European.
Publicitate
 

Potrivit lui Buda, există fonduri europene puse la dispoziţia statelor membre pentru cadastrarea terenurilor, care se ridică la peste 365 milioane de euro, fonduri care ar trebui atrase şi de România.

"Dacă nu vor fi cadastrate aceste terenuri, nu vom putea lua plăţile directe, sunt corelate unele cu celelalte. Din păcate, domnul Daea nu a înţeles acest lucru şi chiar la audierea domniei sale, unde am participat şi eu, în Parlament, spunea că nu este aşa şi i-am spus regulamentele.

Nici nu trebuie să facă mare lucru din fondurile naţionale, ci trebuie să ia banii din fondurile europene, pentru că sunt peste 365 milioane de euro care pot să fie alocaţi pentru acest proces de cadastrare", a afirmat Buda.

La rândul său, deputatul PNL de Cluj Adrian Oros, prezent în aceeaşi conferinţă de presă, a declarat că procesul de cadastrarea gratuită a terenurilor, prevăzut în programul de guvernare al PSD-ALDE, este realizat doar în proporţie de o treime, punând sub semnul întrebării existenţa fondurilor necesare pentru finalizarea la timp a cadastrării.

"La începutul guvernării, domnul Daea ne spunea că, ştim cu toţii, după 2020 nu se vor mai putea primi subvenţii pentru terenurile necadastrate şi că programul de guvernare al PSD cuprindea şi această măsură - cadastrarea gratuită a terenurilor. Din 9,5 milioane de hectare care sunt înregistrate pentru subvenţii, sunt cadastrate 3,03 milioane, deci doar o treime din suprafaţa pentru care se cer subvenţii e cadastrată.

De aceea, i-am spus domnului ministru: 'Vă rog să le spuneţi oamenilor, să aveţi curaj, că statul român nu are banii să facă gratuit acest lucru şi să le cereţi agricultorilor să îşi facă pe banii lor această cadastrare, să se grăbească, pentru că din 2020 nu vor mai primi subvenţii'", a declarat Oros.

În opinia europarlamentarului Daniel Buda, cadastrarea terenurilor ar fi întârziată şi de faptul că o parte dintre terenurile pentru care se primesc subvenţii nu ar exista, în fapt.

"Austro-Ungaria a măsurat cu lanţul şi cu frânghia toată Transilvania. Noi nu suntem în stare să măsurăm în România asta, cu toate sistemele de GPS? Vă spun eu de ce nu se fac chestiile astea. Nu se fac, pentru că sunt foarte multe terenuri care sunt puse la subvenţie şi care de fapt nu există. Pentru că, dacă ne uităm după titlurile de proprietate, trebuie să mergem un pic în Ungaria ca să le luăm şi lor jumătate din teritoriu, ca să dăm tot terenul care este pe titlu", susţine Buda.

Daniel Buda a precizat, de asemenea, că România trebuie să absoarbă cât mai multe fonduri europene pentru agricultură până în 2020, deoarece, odată cu retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, subvenţiile vor fi reduse.

"Dacă până în 2020 nu vom reuşi să absorbim suficient de multe fonduri ca să putem să fim mai departe competitivi pe piaţă, să ţină minte că, după 2020, din păcate, anvelopa financiară nu va fi cea pe care o avem astăzi, pentru că avem un Brexit, care cu siguranţă se va lăsa cu tăieri de fonduri.

Agricultura şi politica de coeziune sunt cele două politici care vor fi vizate, pentru că nu prea au de unde să taie, plus că au apărut noi provocări în spaţiul european generate de migraţie", a explicat Buda.

Publicitate

Comentarii

Noi provocari generate de nemtii pro-rusi

thumb down thumb up
miercuri, 14 februarie 2018, 06:26
de Scortosul

Sa rezolve germanii problema ce si guri au facut-o, cu imigrantii chemati de ei, pana in 2020, nu sa consume fonduri din taxele noastre pe alte prostii. Ar fi culmea sa zica “elitele” ca se taie din alocarile din bugetul european (care din impozitele noastre e alcatuit) pentru infrastructura, si se dau alocari mai mari pentru imigrantii ce nu au cotizat la buget.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.