Două treimi din businessul românesc stau în mâinile a 1% din companii

Două treimi din businessul românesc stau în mâinile a 1% din companii
Riscul este major, pentru că o insolvenţă la vârf poate destabiliza un întreg sector şi poate atrage după sine alte intrări în incapacitate de plată.

Aproape două treimi din veniturile firmelor din Ro­mânia (275 miliarde de euro în total) sunt realizate de 1% din companii, semn că eco­no­mia este puternic polarizată, arată o analiză a companiei de analiză şi risc Coface.

„Pentru companiile mari este mai uşor să supravieţuiască schimbărilor legislative, ca de exemplu taxa pe stâlp sau impozitul forfetar. Costul ridicat al forţei de muncă şi instabi­litatea fiscală afectează în primul rând firmele mici. De altfel, întreprinderile mici şi mijlocii sunt în general cele mai vulnerabile", explică analistul economic Laurian Lungu, potrivit ZF.

El explică faptul că o ieşire de pe piaţă sau o insolvenţă a unei companii mari precum OMV Petrom, Automobile Dacia sau Kaufland ar putea destabiliza întregul mediu de business în contextul în care OMV Petrom contribuie cu 5% la veniturile bugetului general consolidat.

„Este o situaţie similară cu cea a General Motors în anii '30-'40 în SUA, iar atunci GM era văzută ca o companie cu risc sistemic. Mai mult, astfel de companii mari au în România şi un impact direct mare în PIB".

La nivelul întregii economii analiza a relevat şi că una din două companii are risc major să intre în insolvenţă. Analiştii Coface arată faptul că ponderea foarte ridicată a com­paniilor cu risc major de insolvenţă este explicată de fenomenul polarizării firmelor ro­mâneşti, mult mai accentuat comparativ cu ceea ce observăm în Ungaria, Polonia sau Cehia.

Loading...
Comenteaza