Europa dă bani pentru gunoaiele Clujului. 500 de milioane de euro pentru 11 proiecte

Europa dă bani pentru gunoaiele Clujului. 500 de milioane de euro pentru 11 proiecte
Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a aprobat continuarea a 11 proiecte din mai multe regiuni din România, cu o finanţare din partea Uniunii Europene (UE) de peste 500 de milioane de euro.

Proiectele se înscriu în domeniile transport, prevenirea dezastrelor naturale, alimentarea cu apă, managementul integrat al deşeurilor. „Prin deciziile adoptate am facilitat continuarea acestor proiecte, începute în perioada 2007–2013, în actuala perioadă de programare. Sunt proiecte esenţiale pentru dezvoltarea României şi îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor", a precizat Corina Creţu.

În sectorul transport, Uniunea Europeană va finanța construirea autostrăzii Lugoj – Deva, pe secţiunea Dumbrava – Deva, reabilitarea liniei de cale ferată Braşov – Simeria, componentă a coridorului pan–european IV, tronsonul Coşlariu - Simeria.

Banii vor fi direcționați în județele Cluj, Bihor, Alba, Dolj, Vrancea Suceava, în vederea dezvoltării sistemelor de management integrat al deşeurilor, iar pentru extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă, în Gorj și Bacău. Este prins în finanțare și județul Iași, pentru reducerea riscului de inundaţii în bazinul hidrografic Prut - Bârlad.

Prin proiectele de transport pentru construirea autostrăzii Lugoj – Deva, pe secţiunea Dumbrava – Deva, parte a reţelei TEN-T, se va scurta durata de călătorie între aceste puncte şi se va reduce numărul de accidente rutiere. Acestea includ şi reabilitarea liniei de cale ferată dintre Coşlariu şi Simeria, pentru creșterea vitezei de circulaţie a trenurilor la 160 km/h.

În viziunea CE, cele șase proiecte de management al deşeurilor vor contribui la reducerea dimensiunilor depozitelor de deşeuri prin integrarea activităţilor de separare, colectare, transport, tratare, reciclare şi eliminare. De asemenea, se are în vedere închiderea sau reabilitarea depozitelor nonconforme cu standardele europene.

Proiectele de apă şi apă uzată includ realizarea de infrastructură şi facilităţi de tratare a apei uzate. Captarea de apă va fi îmbunătăţită. Reţeaua şi instalaţiile de pompare sunt reabilitate şi extinse, iar staţiile de tratare a apei uzate sunt nou construite sau îmbunătăţite.  

Această infrastructură contribuie la oferirea de servicii şi la un grad de acoperire în domeniul de apă curentă şi apă uzată în conformitate cu directivele europene, în mod special cele legate de calitatea apei şi tratarea apei uzate în mediul urban.

Proiectul ce priveşte reducerea riscului de inundaţii în bazinul hidrografic Prut - Bârlad vizează construirea de poldere, dragarea şi stabilizarea albiilor râurilor, cartografierea riscului de inundaţii. Totodată, 16.000 de locuitori ai Iaşiului vor beneficia în mod direct de o mai bună protecţie împotriva inundaţiilor.

În cadrul proiectului cu fonduri europene Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj, unul dintre obiective este închiderea celor șase depozite urbane neconforme, inclusiv cel mai mare dintre acestea, Pata Rât. Proiectul este gestionat de Consiliul Judeţean. Lucrările la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor au fost oprite în 2014, după ce contractul cu vechiul constructor a fost reziliat.

Loading...
Comenteaza