Economie

Extremele imobiliare ale Clujului VIDEO

Potenţialii cumpărători pot găsi apartamente care costă 650 euro/mp în cartierele periferice, dar şi 1.700 euro/mp, la umbra “Hilton de Cluj”.
  • Apartamentele din Central Park Residence sunt printre cele mai scumpe din oraş

Dezvoltatorii şi proprietarii de apartamente din Cluj-Napoca îşi scot pe piaţă locuinţele cu preţuri ce variază în marjă largă: de la 22.000 de euro la sume de 10 ori mai mari. Zona, suprafeţele, dotările, serviciile, ba chiar graba proprietarilor dictează cifrele de vânzare.

Cel mai mare cartier al municipiului, Mănăştur, are cele mai multe apartamente scoase la vânzare în Cluj-Napoca, cu 220 de oferte active în acest început de an, dar este şi una dintre zonele accesibile din oraş din punctul de vedere al preţului practicat, arată un raport realizat de portalul de specialitate Imobiliare.ro. Aici, preţul garsonierelor în blocuri vechi porneşte de la 22.000 de euro, un apartament cu două camere poate fi găsit la 28.000-30.000 de euro, iar cu trei camere, chiar şi la 40.000-42.000 de euro.

La cealaltă extremă, cele mai scumpe apartamente se găsesc în zona centrală a oraşului sau în vecinătatea acestuia. Pe Calea Dorobanţilor, în apropiere de Piaţa Avram Iancu, preţul unei garsoniere situate într-o clădire istorică poate urca până la 65.000 de euro. Un apartament vechi cu două camere, cu o suprafaţă de 60 mp, din centrul Clujului poate fi scos la vânzare la un preţ de până la 90.000 deeuro, în timp ce unul nou, de lux, cu o suprafaţă utilă de 150 mp, situat în apropierea Facultăţii de Medicină şi Farmacie, poate costa chiar şi 230.000 de euro.

"Pe lângă amplasament, vechimea apartamentului, modul în care este construit şi gradul de confort determină diferenţe uriaşe de preţ pentru unităţi cu acelaşi număr de camere situate în acelaşi oraş. Exceptând zonele rezidenţiale centrale ale Clujului, preţuri peste medie sunt practicate şi în cartierele Plopilor sau Zorilor, potrivit Imobiliare.ro. "Referitor la poziţionarea Plopilor (ca zonă cu preţuri peste medie - n. red.), probabil este luat ca etalon Central Park Residence, unde preţul de cerere este de 1.350 euro/mp. E cel mai reprezentativ din zonă, cu cele mai multe apartamente. Plopilor nu este o zonă rea, e aproape de centru, de parc. Totuşi, nu putem spune că e cea mai scumpă zonă din oraş. În Plopilor se găsesc şi apartamente la 1.100 euro/mp", a menţionat Carmen Miron, director de vânzări la agenţia Edil.

În cartierul Zorilor, preţurile sunt de 1.100 euro/mp în zona Sigma Center şi scad odată cu îndepărtarea de centru. Cele mai ieftine apartamente se găsesc, conform Edil, în cartierele Mănăştur sau Someşeni, cu oferte de locuinţe de 650-700 euro/mp. Potrivit datelor din piaţa locală, limita superioară de preţ practicată la apartamentele din municipiu este atinsă de ansamblul rezidenţial care se construieşte la pachet cu noul hotel Hilton, operat sub brandul Hampton. La finalul anului trecut, responsabilii de vânzări din unul dintre cele mai scumpe ansambluri din oraş anunţau că au încheiat contracte pentru 40% din apartamentele aflate în lucru. Locuinţele din "curtea" hotelului, amplasate pe Bd. 21 Decembrie, au fost scoase pe piaţă pentru 1.700 euro/mp, aproape dublu faţă de media de preţ cerută pe apartamente în municipiu. Blocul are 20 de locuinţe.

Preţul apartamentelor în marile oraşe

Cele mai ieftine apartamente din capitală se găsesc în cartierul Rahova, unde preţul mediu solicitat, de 893 euro/mp util, este cu 24% mai mic decât cel mediu cerut în Bucureşti. Apartamentele cele mai accesibile din Timişoara sunt în cartierul Dâmboviţa, unde preţul mediu solicitat, 686 euro/mp util, se situează cu 16% sub medie. Cele mai ieftine locuinţe din Braşov se găsesc în cartierul Triaj, cu un preţ mediu cerut de 749 euro/mp. Apartamentele cele mai accesibile din Constanţa se găsesc în zona Poarta 6, unde preţul mediu solicitat este de 733 euro/mp. Unul din cele mai accesibile cartiere din Iaşi este Podul Roş, unde preţul cerut pentru o garsonieră dintr-un bloc vechi ajunge frecvent sub 20.000 de euro.

 

 

Publicitate

Comentarii

Un pic mai scump

thumb down thumb up
sâmbătă, 11 februarie 2012, 10:48
de Christian Rojas

Buna ziua, Foarte interesanta stirea, ma intrebam de unde ati luat aceste informatii findca realitatea pe piata este putin mai sus, mai scump (ca sa se inteleaga) decat ceea ce ati scris. De unde ati luat informatiile daca se poate, ca sa intelegem diferenta dintre spusele Dumneavoastra si "realitatea" pietei pe care cel putin eu vad. Va multumesc!
raspunde

Micul marele Hilton de Cluj - doar un maldar de beton

thumb down thumb up
sâmbătă, 11 februarie 2012, 20:31
de d0muVor

1.350 euro/mp pentru ce? Pentru un maldar de beton cu putine spatii verzi, parcare subterana (ca pentru niste furnici), o bariera amarata, o panorama penibila (terenuri de tenis sau blocuri) si o zona care, sa fim seriosi nu e buricul targului. E o gluma proasta. Ca si design, diferenta dintre acel bloc de 1.350 euro/mp si cele din giratoriul Marasti e ca primul straluceste mai tare (fiind mai nou); in rest,beton cat vezi cu ochii. Vorba aia: nu e prost cine cere, ci acel ce da!
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.