Festival gastronomic pe Calea Mănăştur. De la expoziţie, la afacere

Festival gastronomic pe Calea Mănăştur. De la expoziţie, la afacere
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca pregăteşte un centru de transfer tehnologic prin care produsele create de studenţii acesteia să fie lansate pe piaţă ca afaceri şi este gata să se asocieze cu viitorii antreprenori.

Corina Maxim a venit la expoziţia de la USAMV cu un aperitiv inedit. „Am făcut nişte grisine cu borhot de malţ, din ceea ce rămâne de la fabricarea berii şi fabricile îl aruncă, dar de fapt este un produs valoros, plin de proteine şi fibre. Păcat că se aruncă în loc să se folosească”.

Alte produse sunt deja solicitate de restaurante. „Ne-au contactat cei de la Marty ca să introducă în meniul lor, ca desert, rujul molecular alimentar. Acesta nu se poate vinde pe rafturile magazinelor deoarece trebuie servit proaspăt. Conţine fructe proaspete, ulei de cocos, bacterii probiotice încapsulate”, mărturiseşte Cerasela Suciu.

„Avem aici zeci de produse expuse de studenţi - cei din ani terminali mai mult - în general procesate, dar şi sucuri, pentru a fi supuse testului consumatorilor. Unii dintre studenţi au reuşit chiar să îşi facă mici afaceri anii trecuţi”, spune Cornel Cătoi, rectorul USAMV. 

La anul vin şi cu plan de afaceri

„Acestea sunt produse prototip, însă de anul viitor vom schimba conceptul, iar studenţii vor veni şi cu un plan de afaceri, de marketing. La primele ediţii majoritatea produselor erau făcute din lapte şi carne, acum s-au aliniat şi ei la tendinţe şi vin cu materii vegetale. Nu ne putem pune cu multinaţionalele, însă avem şansa de a intra pe anumite nişe cu produse manufacturate, iar dintre cei 70 de studenţi care expun aici, dacă îşi fac 2-3 mici afaceri, va fi o reuşită.

Ideal este să se asocieze mai mulţi pentru un teren de 4-5 ha pe care să facă mai multe culturi agricole şi să vândă produsul procesat, nu ca materie primă. La nivelul instituţiei vom crea un centru de transfer tehnologic care să faciliteze intrarea pe piaţă a unor produse de perspectivă. USAMV chiar poate intra ca asociat într-o astfel de firmă”, spune profesorul universitar Maria Tofană, coordonatorul evenimentului.

În vizorul marilor reţele internaţionale
 

La Târgul Alimentului nu au venit doar studenţi şi profesori, ci şi reprezentanţi ai mediului de afaceri. „Noi selectăm produse pe care le considerăm inovative, despre care credem că aduc ceva nou. Următorul pas este să le testăm pentru a ne convinge că nu sunt copiate de nu ştiu unde, iar apoi să le putem propune unor parteneri internaţional, în cadrul reţelelor în care suntem implicaţi. La nivelul USAMV există o bază de date cu 400-500 de astfel de produse", observă Adrian Mleşniţă, coordonatorul clusterelor Gusturi Transilvane şi Transilvania Lifestyle.

La rândul lor, întreprinzători clujeni care au reuşit să dezvolte afaceri de familie precum Carmangeria Moldovan sau Luna Solai au venit să vadă creaţiile de anul acesta. „Vom premia trei dintre studenţi, le-am propus şi internship-uri. Cu angajarea este mai greu, există o anumită reticenţă din partea lor”, spune întreprinzătorul Cosmin Moldovan.  
 
Facultatea de Ştiința şi Tehnologia Alimentelor, Asociaţia Specialiștilor din Industria Alimentară, Asociaţia Studenţilor Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, CHR Hansen şi Primăria Cluj-Napoca au organizat Festivalul Alimentului la Institutul de Ştiinţele Vieţii, urmată de jurizarea produselor şi vizitarea expoziţiei.

Studenţii de la specializările tehnologia prelucrării produselor agricole, ingineria produselor alimentare, controlul şi expertiza produselor alimentare expun produsele realizate în cadrul proiectelor de licenţă. Vizitatorii au putut gusta din produsele alimentare expuse, obţinute prin tehnologii inovative şi care urmăresc promovarea unei alimentaţii sănătoase, cu efecte benefice asupra organismului.
 
Ce au creat studenţii

- Grisine cu borhot de malţ
- Plăcintă vegan cu lobodă roşie şi tofu
- Beetgar mocktail
- Suc de struguri cu seminţe de psyllium
- Cafea din ghindă
- Ruj molecular alimentar
- Telemea de oaie cu coloranţi naturali
- Iaurt cu păstură, cătină şi miere
- Dulceaţă cu piper roşu şi ulei de cătină
- Băutură din zer, cu quinoa  
- Cârnat semiafumat cu adaos de ghimbir
- Brownie proteic
- Fursecuri cu făină de castane
- Pâine cu cafea verde
- Jeleu cu fructe de porumbar
- Clătite imperiale cu bacterii bioproteice
- Jeleu fortifiat cu spirulină
- Ciocolată cu pudră de roşcove
- Sos de afine cu seminţe de chia
- Cremogenat din cartof mov

Loading...
Comenteaza