Economie

EXCLUSIV Friesland închide Napolact VIDEO

Conducerea companiei a luat decizia să închidă fabrica de lactate de pe Calea Baciului, la puţin timp după ce a blocat producţia la unitatea de la Ţaga, conform informaţiilor ZIUA de CLUJ.
  • Fermierii clujeni au protestat de mai multe ori împotriva practicilor de la fabricile Friesland / foto Ioana Tohat

Grupul olandez FrieslandCampina a decis să oprească producţia la fabrica Napolact din Cluj-Napoca şi să transfere utilajele la Târgu-Mureş, potrivit unor surse din Ministerul Agriculturii. Autorităţile au confirmat că mişcarea olandezilor era previzibilă, mai ales după închiderea unităţii de producţie de la Ţaga. „Discuţiile despre relocarea Napolact la Târgu-Mureş sunt de mai multă vreme. În piaţă se vorbea despre acest lucru mai ales după ce au închis producţia la Năsal", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

„Acum două săptămâni am făcut o adresă către proprietarii societăţii. Am stabilit o întâlnire cu cei de la Friesland săptămâna trecută, însă au revenit, s-au scuzat, ne-au mulţumit pentru interes. Ei ziceau să mergem la Bucureşti, însă noi le-am transmis că nu suntem disponibili pentru o asemenea deplasare, deoarece aici este sediul fabricii, şi i-am chemat la Cluj, pe 28 iunie. Există o îngrijorare a clujenilor faţă de un brand a cărui dispariţie ar putea genera efecte în alte părţi. La fabrica din Baciu lucrează 300 de oameni. Noi am propus inclusiv posibilitatea de a vinde către alt investitor unitatea de producţie de la Ţaga", a spus prefectul Gheorghe Vuşcan. „Dacă se închide o fabrică mare, proprietarul este obligat să ne notifice. Acest lucru încă nu s-a întâmplat în cazul Napolact", precizează Daniel Don, director al Agenţiei Judeţene pentru Ocupare a Forţei de Muncă.

„Friesland a dirijat investiţiile majore către fabrica din Târgu-Mureş, cea din Cluj nu mai era atractivă pentru ei. La fel s-a petrecut şi la Satu Mare; au închis acolo, iar oamenii i-au adus la Cluj. Ţaga a fost închisă pentru că produsul era prea scump. Cooperativa Someş-Arieş a prelungit cu ei acum trei zile contractul de preluare a laptelui; le livrăm zilnic 25 de tone. Acum vom fi nevoiţi să ducem laptele cu cisterna la Mureş, unde am avut anumite probleme. Ei preiau lapte şi din Timiş, şi din Satu Mare", susţine Călin Fărgaciu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Crescători de Bovine (AFCB) din Cluj. Acesta afirmă că este greu ca producătorii clujeni să îşi facă propria lor fabrică, precum fermierii olandezi de la Friesland. „Este greu să creezi un brand de la zero, românii preferă să cumpere produse lactate cu etichete strălucitoare. În această generaţie de fermieri sigur nu vom putea face aşa ceva, eventual cu următoarea", crede şeful AFCB.

Compania olandeză nu a furnizat informaţii, până la închiderea ediţiei, despre strategia sa în privinţa Napolact. În cazul unităţii de la Ţaga, intrată în conservare din 1 iunie, a motivat decizia prin vânzările reduse. „Decizia a fost luată ca urmare a interesului scăzut pe care consumatorii români îl au pentru specialităţile de brânzeturi româneşti. Acest fapt a dus la scăderea continuă a vânzărilor şi, implicit, a producţiei, deşi compania a făcut investiţii foarte mari în campanii de promovare a gamei de brânzeturi de la Ţaga", conform conducerii FrieslandCampina. Compania va comercializa produsele existente în stoc, iar cei 12 angajaţi beneficiază de pachete compensatorii, conform contractului colectiv de muncă.

Friesland a cumpărat Napolact în 2004 de la Asociaţia Salariaţilor. Operaţiunile din România ale Friesland şi Campina au fost transferate în 2009 de la Satu Mare şi Bucureşti la Cluj. Cele trei companii locale ale Friesland aveau 1.200 de angajaţi şi afaceri de 480 de milioane de lei. Friesland Foods a fuzionat cu Campina, iar Napolact era parte din Friesland. Fuziunea Friesland-Campina s-a concretizat într-o companie cu 22.000 de angajaţi şi 100 de fabrici, al treilea producător de lactate din lume. Friesland produce mărcile Milli, Oke, Completa, Dots.

Olandezii au mutat fabrica din Cluj-Napoca la Baciu, vânzând terenul cu 4,2 milioane de euro fondului de investiţii Morava, pentru un proiect imobiliar. Ei au vândut grupului Unilever divizia de îngheţată a Napolact. Acordul a presupus preluarea mărcilor de sub brandul-umbrelă Napoca şi transferul angajaţilor, iar liniile de producţie rămâneau în proprietatea Friesland. Napolact a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 222 de milioane de lei, datorii de 53 de milioane şi un profit net de 9,2 milioane, conform ultimului bilanţ anual depus la Ministerul Finanţelor Publice. Societatea clujeană avea 358 de salariaţi.

Mor brandurile Clujului

Industrii, fabrici şi mărci de referinţă ale Clujului au fost trase pe rând pe linie moartă sau au acum o activitate mult redusă fără ca autorităţile statului să poată interveni. Printre ele s-au numărat, după Revoluţie, halele Ursus, Flacăra, Libertatea, CUG, Clujana, Tehnofrig, Armătura, Industria Sârmei, Someş Dej sau Sticla Turda.

Călin POENARU, Titus CRĂCIUN

calinpoenaru@ziuadecj.ro; tituscraciun@ziuadecj.ro

 

 

Publicitate

Comentarii

Uioreanu & CO

thumb down thumb up
marţi, 18 iunie 2013, 21:59
de 0m

..ca de obicei, zici Uioreanu & Co., si tragi apa. N-au facut nimic sa salveze brand-ul clujean!!
raspunde

retard

thumb down thumb up
miercuri, 19 iunie 2013, 08:23
de clujean

dar portocalii tai ce-o facut in momentul in care s-au inchis atatea alte fabrici inclusiv ursus? hai sa vorbim sa ne aflam in treaba ca suntem frustrati nu? zi tise si trage apa ii exact la fel
raspunde

Uioreanu & CO

thumb down thumb up
marţi, 18 iunie 2013, 21:59
de 0m

..ca de obicei, zici Uioreanu & Co., si tragi apa. N-au facut nimic sa salveze brand-ul clujean!!
raspunde

of ,of

thumb down thumb up
marţi, 18 iunie 2013, 22:06
de vai ,vai

pe cine credeti ca intereseaza maruntisurile astea , Napolact ,Ursus ,Clujana , U Cluj ,Libertatea, etc , avem la schimb polus , iulius ,sigma , cfr ,muuuuuult mai productive , multumim mult domnilor boc , paszkany , sarbu , farcas , apostu .si inca cativa .
raspunde

Daca oamenii nu ar avea memorie scurta...

thumb down thumb up
marţi, 18 iunie 2013, 22:38
de Yon

Daca oamenii nu ar avea memorie scurta, ar refuza sa mai cumpere produse Napolact si s-ar orienta catre furnizori locali. Poate asta i-ar indemna pe cei de la Napolact sa reconsidere miscarea asta.
raspunde

re

thumb down thumb up
marţi, 18 iunie 2013, 22:58
de koala

inca o mutare facuta de udmrul care il sustine pe boc. sa nu mai aiba de lucru clujenii sa mergem sa intarim targu mures. le trebuie drepturi, aeropoarte, fabrici in jegul ala de fund de lume numit tg mures. am aterizat fix in camp acolo
raspunde

Noi suntem fraieri

thumb down thumb up
marţi, 18 iunie 2013, 23:20
de madriano

Cumparam doar produse ambalate frumos, la preturi exagerate si nu ne intereseaza calitatea lor. Daca lumea nu ar mai cumpara de la supermarket, toate companiile mari ar disparea si ar inflori producatorii locali. Va recomand tuturor Piata Marasti care din pacate arata foarte rau dar acolo veti gasi lactate autohtone, mezeluri care contin carne, fructe si legume crescute la soare, nu in TIR. Iar cine va fi nemultumit de produse, ii returnez eu contravaloarea acestora.
raspunde

sa crepati

thumb down thumb up
marţi, 18 iunie 2013, 23:27
de flope

beton sa inchideti tot in Cluj Napoca, poate asa o sa se faca ceva in Bucuresti .... sa crepati!!!
raspunde

Napofals

thumb down thumb up
marţi, 18 iunie 2013, 23:28
de Roger

Scurt si cuprinzator. Obiectivitatea ne impune sa recunoastem ca era o miscare previzibila. Friesland nu are nicio treaba cu identitatile locale, conteaza plusvaloarea financiara si eficienta economica. Punct. Comentul personal merge catre Maria Sa, Consumatorul. Boul de consumator roman, caci despre el este vorba, ademenit de false promotii si reclame mestesugite, nu este in stare sa faca diferenta intre un brand autentic romanesc si un brand artificial romanesc.Napolact face parte din ultima categorie.Un brand umflat de reclame tv, cu produse "ca odinioara", dar fara gust. Era timpul sa dispara din Cluj, o rusine de brand. Clujul nu a avut nimic de castigat prin asocierea cu Napolactul, in afara de produse jalnice. Va invit sa mergeti in piete, sunt suficienti mici producatori locali cu produse lactate de calitate. Le lipseste reclama si eticheta glamour, dar au produse calitative. .Ganditi, nu cumparati lapte cu naveta. Uioreanu? Nu e consumator de lapte, o tragedie pentru el ar fi daca s-ar inchide Prodvinalco.Desi el bea la alt nivel.... P.S. Cetateni , nu va plangeti. Anul acesta Festivalul Peninsula a fost furat de autoritatile clujene din Mures, acum roata s-a intors. Capitalism.
raspunde

napolact

thumb down thumb up
marţi, 18 iunie 2013, 23:51
de drambina

Stima noastra si mandria, Ceausescu, Romania.
raspunde

Lucru manual! Sunteti multumiti clujenilor?

thumb down thumb up
miercuri, 19 iunie 2013, 02:02
de Mircea

Asociaţia Salariaţilor a avut autonomie si puteau functiona mult si bine daca angajau o echipa manageriala. Dar ca romanul, repede sa vanda actiunea sa faca un banutz rapid, ce conteaza ca peste ani ajungi somer din propria ta fabica, candva?! Angajatii si-au cerut-o! Si au primit-o! Totusi imi pare rau ca dispar bandurile Clujului, insa ce isi face omul cu mana lui, lucru manual se numeste!
raspunde

@Dl. Mircea

thumb down thumb up
miercuri, 19 iunie 2013, 11:24
de Eu

"Asociatia salariatilor" era de fapt conducerea veche a Napolact. Eu au avut majoritatea actiunilor si doar ei s-au imbogatit. Chiar daca angajatii simpli au avut si ei candva actiuni (putine) au fost obligati/santajati sa le vanda directorilor f. ieftin care la randul lor au vandut olandezilor f. scump. Directorii nu au fost interesati decat sa vanda olandezilor, nu i-a interesat ce se intampla dupa, sau sa puna clauze contractului de vanzare: sa se pastreze brandul local, sau de ex. sa nu dea angajatii afara in urmatorii x ani, sa nu se relocheze fabrica niciodata, etc.
raspunde

Sclavie capitalista

thumb down thumb up
miercuri, 19 iunie 2013, 07:11
de Arion

Privatizarea in tara este un imens esec,scopul a fost de falimentare a industriei nationale,in acest caz Clujul.Numele Napolact,Ursus,etc. ar trebui interzis sa nu il foloseasca alte judete.Trebuie revenit la industria locala,firme locale,fara ordine si constitutii second hand ,am devenit colonie UE,USA,Rusia,FMI,Germania si altii.
raspunde

Fiii cetatii

thumb down thumb up
miercuri, 19 iunie 2013, 07:33
de Irineu

Cateva ganduri: - Ar fi foarte interesant de intrebat la CJ Cluj care sunt masurile care le-au luat pentru sprijinirea vechilor firme clujene: Terapia, Napolact, Ursus, Farmec, Prodvinalco de anul trecut de cand au venit la putere? De cate ori s-au intalnit macar cu reprezentantii marilor companii? Care este strategia CJ pentru mentinerea vechilor companii in Cluj? - Va pleca si Terapia in curand - un lucru foarte bun - Clujul este concentrat pe servicii si IT - la gara cu productia ... nu exista afinitate cu obiectivele mai-marilor locali - Acum cativa ani dl. deputat Daniel Buda se usura de greutati pe Napolact din toate unghiurile, la fel ca celebrul domn de la OPC - v-ati gandit ca poate actionarii sau saturat sa si-o ia la scurt de la acesti vajnici fii ai cetatii Klausenburg si sa se mute in alta parte unde sunt doriti?
raspunde

De ce pleaca investitorii

thumb down thumb up
joi, 20 iunie 2013, 22:24
de Laptarul adjunct

1. Consumatorul roman prefera sa cumpere mai ieftin de pe piata neagra 2. Nu cerem bonul fiscal 3. Autoritatile controleaza numai companiile mari (pentru rapoarte) si evazionistii (pentru spagi) 4. Cel mai mare TVA, cele mai scumpe utilitati, cea mai nesigura piata, cea mai scazuta putere de cumparare 5. Cand vine un investitor , il injuram de mama cu "nu ne vindem tara"! Cand pleaca :unii spun sa plece strainii din tara, altii plang dupa job-uri 6. Ce ati facut voi clujenii (oameni de rand si autoritati) pentru Napolact? ..ori cat ar parea de paradoxal ..."cativa bucuresteni de bine" au incercat sa va salveze Napolact-ul!... acum nu stiu pentru cat timp,..dar este cazul sa gasiti in 3 luni o solutie...in special fermierii! 7. "Prietenii stiu de ce"! Multumesc G, L, I, D, A, ...si subsemnatul!
raspunde

Then

thumb down thumb up
miercuri, 19 iunie 2013, 07:51
de So

CAPITALISM will kill you!
raspunde

Susținem producția clujeană!

thumb down thumb up
miercuri, 19 iunie 2013, 08:13
de plătitor de taxe

Ce rămâne la Cluj trebuie susținut. Consiliul Județean și alții să facă bine să îi lase în pace pe Napolact, să plece. Dar... cu atât mai mult, să îi sprijine pe acei mici producători români, nu pe cei cu fițe de multinaționale, cu reprezentant zonal care știe de ce mută la Mureș și de ce importă lapte din Ungaria. CJUD să sprijinim cei 4-5 producători mici din Cluj. Iar Prefectura să se implice și să îi pună la treabă pe cei care sunt plătiți de stat să sprijine IMM-urile și să ajute finanțările cu fonduri (nu din vorbe , ci din fapte). Nu avem nevoie de Napolact și import de lapte din Ungaria . Îi sprijinim pe investitorii locali. Avem țăranii/fermierii noștri. Dar ... ei vor fi hăituiți de Sanepid, Finanțe , Protecția Consumatorului șamd , la ordinele și cu plata multinaționalelor gen Napolact ....
raspunde

...

thumb down thumb up
miercuri, 19 iunie 2013, 11:59
de mihai

Extrem de corect ... firmele cu adevarat locale sunt ABUZATE de stat., iar firmele mari cu capital straini in 99% din cazuri nu au probleme pt ca au bani de mita si au facilitati fiscale.
raspunde

Rusine!!!

thumb down thumb up
miercuri, 19 iunie 2013, 08:15
de Radku

Cine mai este atat de prost sa cumpere produse Napolact???? Nu mi cumprati, iar olandezii smenari vor avea de suferit. Cat despre asa zisii politicieni locali, astia sunt niste dezastre naturale: incompetenti, agramati si fara nicio realizare.
raspunde

branduri

thumb down thumb up
miercuri, 19 iunie 2013, 08:41
de Lucian Fanea

O firma olandeza a cumparat un brand romanesc si l-a pus pe butuci ca sa poata vinde in Romania brandul lor olandez Milli care este mult ca vanzari sub Napolact.Asta este in realitate subminarea economiei nationale. PS: sa stie si CJ Cluj ca sunt in piata firme care doresc sa preia activitatea Napolact si brandul Napolact dar cei de la Friesland au refuzat din start orice discutie.
raspunde

nasol

thumb down thumb up
miercuri, 19 iunie 2013, 09:06
de alex

de cand o venit Uroieanu tot Clujul e pe butuci, cu branduri cu tot..
raspunde

TEAPA USL

thumb down thumb up
miercuri, 19 iunie 2013, 11:15
de USL

USL-UL INCHIDE SI PRIVATIZEAZA TOTTTTTT....... SALVEAZA ROMANIA IMPLICIT CLUJUL ....... MARE GOGOASA.
raspunde

au facut si altii inaintea noastra, puteam sa invatam de la ei

thumb down thumb up
miercuri, 19 iunie 2013, 11:43
de no name

Au facut acelasi lucru si in ungaria. Au cumparat piata, cumparand fabricile. Dupa acea sau inchis fabricile de lapte, de zahar, de ciocolata ... au cumparat si au inchis totul ce se putea. Au ramas cu piata curatata de concurenta si producatorii locali, cu gura umflata.
raspunde

marcile romanesti !!!

thumb down thumb up
miercuri, 19 iunie 2013, 14:24
de razasul

Probabil nu este o noutate, priviti si la "miscarile francezilor" care au cumparat "LA DORNA", incep manevrele de a scoate de pe piata ... "la dorna", prin miscari dibace, perseverente, comunica, culmea ... pastrearea calitatii ... etc ... imbarligaturi ... dar ... "redenumirea marcii "la dorna" in ... "PREZIDENT" (care este a lor), asta fac "escrocii" care cumpara marcile romanesti, dupa care ... le manipuleaza pana le fac sa dispara ramanand doar marcile lor de baza, fara a "comenta calitatile produselor lor", Romania, prin pasunile "inca nechimizate, nepoluate cu diverse pesticide" sunt printre cele mai curate din Europa, adica, avem lapte "bun", ce conteaza daca, in loc de laptele nostru "bun" o sa mancam "laptele lor plin de pesticide si chimicale ?, adica revenim la o poveste mai veche, probabil ca Romania chiar a devenit o tara de prosti !.
raspunde

De voi

thumb down thumb up
miercuri, 19 iunie 2013, 17:50
de halal

V-ati facut de kko azi: Marea trompeta de stire Frisland inchide Napolactu'! Hahhaaha! Au iesit aia de la frisland si v-au dat-o in bulion! Sunteti niste petarde de ziaristi! Ati avut 3 surse cum scrie la carte? Sau v-ati aruncat ca flamanzii la cojile de paine aruncate de niste baieti mai putin inteligenti? CE ATI DE URMATOAREA STIRE? SOC SI GROAZA! LACAT ZAVORAT PE ZIUA DE CLUJ! PATRONATUL CONCEDIAZA TOTI ANGAJATII TABLOIDULUI DE JOASA SPETA DIN CLUJ! SA VA FIE RUSINE ORDINARILOR DATORIA VOASTRA E SA INFORMATI CORECT NU SA VA DEZINFORMATI! RUSINE! SUNT CURIOS DACA AUTORUL ARTICOLULUI VA FI SANCTIONAT PENTRU ACEASTA CRASA LIPSA DE PROFESIONALISM! VOI VA UITATI IN OGLINDA DIMINEATA?
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.