Economie

GALERIE FOTO Zero kilometri din Autostrada Transilvania în 2011

Singurul segment din magistrala Braşov - Borş pe care Ministerul Transporturilor l-a prevăzut pentru execuţie este cel de la graniţa cu Ungaria, însă cu finalizare în 2012. Acesta va costa aproape 1 miliard de euro.
  • Şase secţiuni ale Autostrăzii Transilvania au menţiunea “în pregătire” / SURSA MTI

    Şase secţiuni ale Autostrăzii Transilvania au menţiunea “în pregătire” / SURSA MTI

Secţiunea Suplacu de Barcău- Borş este singura din magistrala A3 care figurează ca “autostradă în execuţie” în 2011 în planurile Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), având ca termen programat de finalizare 2012. Nu şi pentru darea în exploatare. Celelalte secţiuni din Autostrada Transilvania sunt grupate la categoria “în pregătire”.

Documentul dat publicităţii ieri de MTI prezintă ca autostrăzi în exploatare magistralele Bucureşti - Piteşti (111 km), cu finanţare de la bugetul de stat, Bucureşti - Cernavodă (151 km), cu bani de la buget, Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi ISPA, respectiv Câmpia Turzii - Gilău (51,5 km), cu sume de la bugetul de stat. Ultima secţiune, parte din A3, a costat 236 de milioane de euro, dintre care 50 de milioane reprezintă costurile cu terenurile, iar 45 de milioane, taxa pe valoarea adăugată (TVA). Unica secţiune în execuţie pentru acest an din A3, conform MTI, este Suplacu de Barcău -Borş (64 km), care costă 963 de milioane de euro, din care TVA de 153 de milioane, iar terenurile, 55 de milioane. Finalizarea segmentului de la graniţa cu Ungaria e prevăzută pentru 2012.

Celelalte secţiuni sunt grupate la categoria “autostrăzi în pregătire: Mihăileşti - Suplacu de Barcău (74 km), Gilău - Mihăileşti (25 km), Câmpia Turzii - Târgu-Mureş (36 km), Sighişoara - Târgu-Mureş (56 km), Făgăraş - Sighişoara (52 km), şi Braşov - Făgăraş (53 km). “Acestea sunt secţiuni pentru care se vor organiza licitaţii, se pregătesc documentele”, ne-au transmis reprezentanţii MTI.

“Toţi oamenii de la Bechtel, adică 843, au fost puşi pe lista de disponibilizări colective, programate la finele lunii februarie. După întâlnirea de luni dintre sindicate şi conducere vom afla dacă s-a modificat ceva. Ţinând cont că taberele de şantier se vor muta către Oradea sau Târgu-Mureş, este logic ca Bechtel să îşi ia muncitori din aceste judeţe. Au auzit că vor veni totuşi sumele restante pentru lucrări, mai există şi varianta executării celorlalte secţiuni de autostradă pe banii constructorului sau ai altui investitor, cu recuperarea lor ulterioară. Oricum, clujenii disponibilizaţi îşi vor putea găsi loc de muncă la unul dintre proiectele de infrastructură anunţate în judeţ: la pista pentru aeroport, la şoseaua de centură sau la reabilitarea drumurilor”, susţine Daniel Don, director al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania de la Câmpia Turzii la Braşov va depinde în exclusivitate de posibilitatea de a obţine finanţare prin parteneriat public-privat, o prioritate pentru guvern în perioada următoare, a subliniat Andreea Paula Vass, consilier pe probleme economice al premierului Emil Boc. “Vorbim despre autostrăzi în pregătire în regim public-privat; aici sunt aproape 1.000 km”, a precizat Vass. Din magistrala Braşov - Borş s-a inaugurat traseul Gilău - Câmpia Turzii. Costul mediu/km pentru A3 este de 11 milioane de euro. Proiectul a început în 2004, în baza unui contract iniţial de 2,2 miliarde de euro acordat grupului american Bechtel, dar suma s-a majorat între timp.

Judeţul Cluj nu este pomenit în document la capitolul căi ferate, nici la modernizarea staţiilor importante, cu lansare în 2010-2011, nici măcar la cele “în pregătire”. Majoritatea banilor pentru infrastructura feroviară vor merge în următorii ani către Coridorul IV Transeuropean: Predeal-Câmpina şi Bucureşti - Constanţa (276 km) - 1,22 miliarde de euro, tronson “în execuţie”, Curtici - Simeria - Coşlariu - Sighişoara (166 km) - 1,88 miliarde de euro, cu “lansare 2010-2011”, alte tronsoane fiind în pregătire la Arad - Timişoara - Turnu Severin - Craiova - Calafat, Sighişoara - Braşov - Predeal.

Drum cu valoare nedefinită


Varianta ocolitoare Cluj Est este trecută de MTI ca fiind “în execuţie”, iar centurile Dejului, Huedinului şi Cluj Vest se află “în pregătire”. La capitolul reabilitări, drumul naţional, cu finanţare BEI, Dej - Baia Mare (85 km) “în execuţie pentru 2011” va costa 241 de milioane de lei, iar Cluj - Livada - Dej - limită Bistriţa- Năsăud este prezentat ca “recepţionat în 2010”, fără să fie indicată valoarea proiectului.

2.746.000.000
de euro
vor costa cei 273 km de autostrăzi pe care MTI îi are în execuţie pentru perioada 2011-2012.


Publicitate

Comentarii

* Subiect:

thumb down thumb up
sâmbătă, 15 ianuarie 2011, 02:59
de Páll Zoltán

Ma scuzati, dar "Iugoslavia" ??? Inteleg ca asta nu e cel mai important aspect al stirii, dar nici chiar asa... Vorbim de statul vecin al Romaniei, de Serbia si nu de Federatia Iugoslava. Nu stiu cine a generat harta alaturata, dar e destul de rusinos...
raspunde

nimic de niciunde

thumb down thumb up
sâmbătă, 15 ianuarie 2011, 09:52
de marius

Extraordinara clarviziunea dnei Boagiu. Dupa ce a tras o groaza de sedinte in care ne-a aratat ce porcarii s-au facut sub Berceanu, face exact acelasi lucru, plus micile rezolvari cu care a fost inregistrata la Constanta. Cred ca doar in Romania o autostrada ce costa o groaza de bani, locul unde suntem prioritate europeana. Chiar in articol scrie ca dupa contractul initial de 2,2 mil/Km si finalizare 2010, suma cu care PSD fura tara, au facut un contract nou, mult mai bun, de 5 ori mai sump si terminat in proportie de 10%. Modul de alegere a tronsoanelor in executie e cel putin idiot, daca nu vorbim de hotie. In loc sa faca precum ungurii, care au pornit M3 din Budapesta si au atins rand pe rand orasele din est, noi legam permanent nimic de niciunde. Nu cred ca 5% din traficul ce intra in tara prin Bors are ca destinatie Suplacul de Barcau. Puteau sa continue cu Campia-Targu Mures, tronson ce-l puteau termina anul acesta, tronson pe care era trafic si pe care actualele drumuri sunt pline de accidente. Dar e mai bine sa facem tronsoane pe care nu se circula pentru ca nu duc niciunde
raspunde

Afaceri cu terenuri

thumb down thumb up
sâmbătă, 15 ianuarie 2011, 09:54
de Nae

Faine desene. Unele tronsoane au costuri cu achizitia de terenuri mai mult de 50%, sint curios cine a știut de traseu și a achizitionat terenurile, apoi a incasat banii la sume supraevaluate.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.