Economie

Giganţii americani îşi deschid sedii la Cluj

Compania americanã Office Depot, unul dintre cei mai importanţi furnizori de produse pentru birouri la nivel mondial, îşi va deschide la Cluj-Napoca un centru de servicii financiare, cãutându-şi un sediu într-unul dintre imobilele de birouri din oraş. De asemenea, principalul furnizor de servicii auxiliare al gigantului american General Electric, Genpact, îşi pregãteşte deja sediul din Olimpia Business Center (foto).
Publicitate

Office Depot, furnizor de servicii şi produse pentru birou, va deschide la Cluj-Napoca un centru de servicii financiare. Potrivit informaţiilor ZIUA de Cluj, compania americanã se va muta în câteva luni într-una din clãdirile de birouri din Cluj-Napoca. Office Depot a ajuns la Cluj asistatã de consultanţii de la PricewaterhouseCoopers. Societatea şi-a stabilit deja o locaţie, pe Bulevardul Muncii, unde are la dispoziţie 1.500 mp.

Compania îşi va desfãşura aici activitatea timp de câteva luni, dar se va muta, treptat, într-o zonã mai centralã. Spaţiul pe care îl vor deţine va avea iniţial în jur de 2.000 mp, dar va creşte în urmãtorii 2-3 ani şi ar putea ajunge la 3-4.000 mp, spun surse din piaţa imobiliarã.

în anul fiscal 2006, compania a înregistrat vânzãri de 15 miliarde de dolari (produse şi servicii), prin cele trei unitãţi - North American Retail Division, North American Business Solutions Division and International Division. Office Depot, companie înfiinţatã în 1986 şi având sediul în Florida, are clienţi în 42 de ţãri din America de Nord, Europa, Asia şi America Latinã. Este listatã la bursa din New York din 1991 şi este inclus` în indicele Standard & Poors 500 din 1999.

 

Genpact se mutã lângã Nokia, dar nu la Jucu

 

Furnizorul de servicii de business şi soluţii tehnologice Genpact, principalul furnizor de servicii auxiliare al gigantului american General Electric (GE), va deschide al doilea centru de Business Process Outsourcing din România la  Cluj-Napoca.

Genpact va ocupa etajul 2 al clãdirii de birouri Olimpia Business Center, de pe str. Dorobanţilor, unde îşi are sediul şi Nokia Enterprise Solutions. Adriana Todoran, responsabil de comunicare Genpact, a confirmat deschiderea unui centru la Cluj, însã oficialii companiei nu au furnizat date suplimentare legate de proiect. Genpact şi-a început operaţiunile în România în septembrie 2005.

La un an de la înfiinţare, centrul de la Bucureşti avea 350 de angajaţi. Conform planurilor companiei, numãrul de angajaţi din România se va dubla în acest an. Genpact deţine o reţea globalã de centre de distribuire în nouã ţãri: România, India, China, Ungaria, Mexic, Filipine, Olanda, Spania şi Statele Unite. Genpact şi-a început activitatea ca centru operaţional al GE Capital în India, în 1997, ca GE Capital International Services.

 Opt ani mai târziu, compania a devenit independentã şi şi-a schimbat numele în Genpact. Din august, acţiunile Genpact sunt tranzacţionate la Bursa din New York.

 

Alte multinaţionale americane la Cluj

 

Compania Bechtel, al cãrei sediu din România se aflã la Cluj-Napoca, realizeazã cel mai mare proiect de infrastructurã din Europa, Autostrada Transilvania Braşov-Borş.

Valoarea iniţialã a acestuia este de 2,2 miliarde de euro, dar ar putea ajunge la 4 miliarde. Producãtorul de componente auto Emerson va investi 150 de milioane de euro în Parcul Industrial Tetarom 2, din Bulevardul Muncii, unde va ridica 4-5 fabrici şi un centru de cercetare şi va angaja cel puţin 500 de oameni.

Gigantul petrolier Exxon îl are ca partener local de afaceri pe Claudiu Silaghi, care controleazã compania Star Lubricants, concesionar pe Transilvania al lubrifianţilor şi carburanţilor de provenienţã americanã, iar Hewlett Packard pe Net Brinel Cluj, societate specializatã în IT.

 General Motors a solicitat 100 ha în Parcul Industrial din comuna Jucu pentru o fabricã de asamblare a autoturismelor Opel, unde urmeazã sã lucreze 4.000 de persoane. Pentru investiţia de 500 de milioane de euro mai sunt vizate locaţii din Bulgaria sau Polonia.

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.