Economie

Hoteluri închise la Cluj

Două unităţi de cazare au pus lacătul în 2009 şi alte trei funcţioneazăla capacităţi reduse, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Hotelierilor Clujeni.
Publicitate
 

Din peste zece proiecte de hoteluri anunţate în ultimii ani, doar două au şanse reale de a fi deschise în 2009, spun oficialii Asociaţiei Hotelierilor Clujeni (AHC). Pe piaţa hotelurilor existente, clienţii au început să migreze înspre unităţile cu tarife mai mici.

 

“în anii trecuţi, hotelurile din domeniu înregistrau o creştere anuală de 5%. în 2009, gradul de ocupare în Cluj a scăzut, în medie, cu 15%, însă în unele hoteluri s-au înregistrat diminuări şi de 50-60%. Există hoteluri care s-au închis ori au închis o parte din capacitatea de cazare, au renunţat, de exemplu, la etajele superioare”, a declarat Gabriel Predescu, reprezentant al AHC şi manager al hotelului Athos.

 

“Veniturile au scăzut în ultimele luni, oamenii nu mai consumă, nu mai folosesc minibarul. Clienţii au renunţat la serviciile adiţionale, se cazează şi cam atât. Eu mă aştept ca efectele crizei să se resimtă mai puternic după iunie, după ce trec evenimentele care au adus lume la Cluj, cum e Festivalul Internaţional de Film Transilvania”, consideră Camelia Silveşan, manager al Capitolina. Reprezentanţii AHC au remarcat migraţia clienţilor dinspre hotelurile cu tarife mai mari spre cele de pe o treaptă inferioară, ca număr de stele. “Au început să plece clienţii de la cinci la patru stele plus, de la patru la trei”, a completat Predescu.

 

Ca efect al dificultăţilor financiare din piaţă şi al scăderii numărului de clienţi, din hotelurile anunţate pentru acest an, se vor inaugura abia două, consideră reprezentanţii AHC. “Se discuta de vreo 10 hoteluri noi în anii trecuţi. Acum, probabil se mai deschid doar două dintre cele anunţate pentru anul acesta”, crede Predescu. Cel puţin patru unităţi noi au deschideri programate în acest an la Cluj. Astfel, urmează să se inaugureze hotelul de 31 de camere Beyfin, cel de 120 de camere care va opera sub brandul Ramada (în parcul industrial Tetarom I). Golden Tulip Ana Cluj va avea 109 camere şi se deschide în iunie, în cartierul Zorilor, potrivit reprezentanţilor de la Cluj, iar EuroTrend are în construcţie un hotel de patru stele, cu 100 de camere, pe Calea Turzii. în stadii avansate de finalizare se află Beyfin şi Golden Tulip, iar conducerea CBC Development Design a declarat pentru ZIUA de CLUJ că, în toamnă, se va finaliza şi complexul care include un hotel Ramada.

 

Printre soluţiile pe care hotelierii clujeni le-au identificat pentru atragerea clienţilor şi eficientizarea afacerilor se numără blocarea salariilor la acelaşi nivel de anul trecut, externalizarea serviciilor sau includerea în costul camerei a unor servicii care anterior se plăteau separat (cum ar fi transportul la aeroport). Accentul pe fidelizarea clienţilor şi retenţia lor, programe de reducere a cheltuielilor, optimizarea organigramei, crearea unor departamente de vânzări specializate sau chiar afilierea la brandurile internaţionale sunt câteva dintre elementele enumerate de reprezentanţii AHC ca posibile soluţii pentru ca hotelierii să treacă de perioada de regres.

 

Scad preţurile

 

“Tariful mediu pe cameră a ajuns la 65 euro, faţă de 85 euro anul trecut. Reducerea tarifelor nu este însă cea mai bună soluţie de a-ţi optimiza afacerea. Preţurile trebuie corelate cu serviciile oferite şi cu cheltuielile”, a menţionat Cosmin Sîndean, manager City Plaza şi membru în asociaţie.

 

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.