Economie

Lacurile din Gheorgheni, invadate de imobiliare FOTO

Mii de apartamente răsar în preajma salbei de lacuri din cartierul Gheorgheni. Acestea sunt lăsate de izbelişte de către cei care ar trebui să le administreze, iar ceea ce era odată Delta Clujului este acum ameninţată tot mai mult cu dispariţia.


  • Apartamentele invadează ceea ce a mai rămas din Delta Clujului

    Apartamentele invadează ceea ce a mai rămas din Delta Clujului

Lacul 1 este parţial amenajat, de fapt numai malul dinspre Iulius Mall, pentru că partea opusă este o mocirlă neiluminată, unde nici măcar coşuri de gunoi nu mai există. Cu toate acestea, lângă căminul studenţesc Economica II a răsărit un bloc cu barieră din ciclul Park Lake, iar în zonă se mai construiesc şi altele, cu intrare dintre strada Sarmizegetusa.

Malul neamenajat este folosit pentru schimburile de roţi sau de ulei ale automobilelor sau ca loc de parcare pentru cine are chef să îşi lase maşina aici. Pescuitul este mai mult nesportiv: pensionarii care vin aici iau acasă toate fâţele pe care le prind, de obicei în peturi de plastic tăiate la vârf. Bune la saramură. În consecinţă, populaţia piscicolă este nesemnificativă.

Image and video hosting by TinyPic

Al doilea lac a secat demult: în locul său au apărut trei mastodonţi imobiliari, cu sute de apartamente. Practic, fundaţia acestora s-a făcut pe malul fostului lac. Cu toate că încă acolo este şantier, noii locatari şi-au întins deja chiloţii în balcoane.

Cetăţenii care voiau să se deplaseze dinspre strada Dunării spre marele complex comercial erau nevoiţi până acum să meargă pe o potecă plină de noroi, dar dezvoltatorii au deschis mai nou drumul de legătură. Se pune problema cât de viabile sunt construcţiile respective, dat fiind faptul că terenul din zona Între Lacuri este unul mlăştinos. De altfel, inclusiv fabrica Fujikura, care nu prea avea ce căuta între blocurile gri, a fost afectată de infiltraţii.
 
Şi lângă lacul 3 este şantier. Doi nouă blocuri sunt pe cale de a fi definitivate pe strada Tulcea şi încă este loc pentru altele. De altfel, pe noile construcţii este afişat un număr de telefon pentru eventualii muşterii. Pescarii în ape tulburi stau şi se minunează, dar situaţia îi depăşeşte.

Image and video hosting by TinyPic

Lacul este colmatat demult, iar administratorii de la Asociaţia Judeţeană a Pescarilor Sportivi sunt evident depăşiti de situaţie, cu toate că acum câţiva ani au introdus, demonstrativ, câţiva peşti în apa cu pricina. De altfel şi lacurile următoare, cele din perimetrul complexului Selgros, au devenit o ghenă în aer liber. 
 
În jurul bazei sportive CUG, acum a familiei Gadola, un perimetru devenit insalubru pentru orice trecător, se construieşte de zor un complex de vile. Pământul excavat a ajuns deja aproape în lac, iar gardurile puse să delimiteze şantierul de apă sunt doar simbolice. Amatorii de pescuit se mai avântă să prindă câte un şalău rătăcit, iar părinţii cu copii sau pensionarii se „relaxează” în părculeţul dintre şantierele de pe cele două maluri în zgomot de excavatoare sau de picamăre.

Image and video hosting by TinyPic

Terenul de antrenament al falimentarului club CFR găzduieşte echipa de fotbal care pluteşte în anonimatul play-out-ului Ligii 1. Băieţii au terminat antrenamentul şi pleacă la masă. „Mulţumim, mulţumim!”. Oricum, nu se ştie cât vor mai avea ocazia să se mai antreneze pe acest stadion, în viteza cu care se derulează investiţiile rezidenţiale în zonă.

Image and video hosting by TinyPic


În spatele Iulius Mall, aproape lipit de complex, este ansamblul Vivacity Residence, iar macaralele lucrează în continuare. De altfel, de pe terasa centrului comercial vezi tot ce se întâmplă în balcoanele blocurilor cu pricina. În 2017 aici va apărea blocul 3, cu 11 etaje. 

 

Image and video hosting by TinyPic

Pe strada Alexandru Vaida Voevod, în perimetrul proaspătului imobil de birouri United Business Center tronează clădirea programată să fie noul sediu al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare, al cărei unici locatari sunt acum paznicul şi un câine.

Image and video hosting by TinyPic

Peste drum, lângă Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a apărut un alt ansamblu de lux. Locatarii deja s-au acomodat cu viaţa de şantier: o groapă imensă ne spune că lucrările nu sunt nici pe departe gata. În schimb, e funcţional Riviera Beauty & Spa. 

Image and video hosting by TinyPic

Publicitate

Comentarii

Asta e !

thumb down thumb up
vineri, 11 martie 2016, 11:35
de Cam tarzie constatarea

Constatarea dumneavoastra e tarzie. Primul a fost Iulius Mall. Se mai poate salva ceva ?
raspunde

Apartamente plutitoare

thumb down thumb up
vineri, 11 martie 2016, 11:57
de Paul

Doresc să ofer investitorilor imobiliari următoarea sugestie: apartamente plutitoare! De ce să vă limitați doar la fiecare milimetru patrat de spațiu verde din acest oraș? Și așa avem destule ape. Ocupați și lacurile. Să nu uităm de Someș! Aduceți câteva barje și se poate locui și pe acesta! Pe când urmează clădirile suspendate deasupra străzilor și șoselelor? Lăsând gluma la o parte, comuniștii au stricat orașul, dar au fost mici copii față de ”investițiile” de după revoluție. De 30 de ani mă uit cum se ciopârțește aspectul orașului pentru a umple buzunarele cui trebuie. E bine că avem o comisie de urbanism.
raspunde

Cine e de vina, cine a gresit?

thumb down thumb up
vineri, 11 martie 2016, 12:11
de clujean

Mergeti in tot orasul, in Buna Ziua, Europa, Zorilor, Iris, Manastur-Campului etc. si vedeti cum s-a construit in mandatul echipei de aur Boc-Apostu. In orasul asta a ajuns sa construiasca fiecare cum il taie capul, unde-l taie capul. Boc promitea inca din 2007 un nou PUG, ce nu s-a facut decat anul trecut cand mare lucru n-a mai ramas de distrus in orasul asta (am stat ani buni pe un PUG expirat, oare de ce?). Ca bataia de joc sa fie totala, tot ce s-a aprobat deja in materie de imobiliare chiar daca nu corespunde cu prevederile noului PUG ramane valabil. Oameni buni, voi nu realizati ca macelul urbanistic din oras ne va costa pe toti pe zeci de ani de acuma inainte. Blocuri, strazi sau cartiere facute cu aprobarea lui Boc si a echipei penale din Consiliul Local si Primarie ce nu respecta regului elementare de urbanism. Reguli nu doar legate de suprafata construita raportat la terenul disponibil sau de regimul de inaltime, ci si legate de infrastructura minima pe care ar trebui sa o aiba, fie ca vorbim de cai de acces, transport public, scoli, gradinite, unitati de alimentatie publica etc. In fine, nu-i stres, Boc mai ia un mandat anul asta, iar peste vreo 2-3 ani cand orasul se va bloca total (deja semnalele sunt evident ca acolo se va ajunge) oamenii precum jurnalistii ca voi se vor intreba "cine e de vina, cine a gresit?".
raspunde

boc=dezastru...

thumb down thumb up
vineri, 11 martie 2016, 14:43
de ionut

Sa nu uitam Padurea Faget! Retrocedari cum se fac doar la noi, unde au rasarit vilele ca ciupercile dupa ploaie in mandatul penalilor astia! Minicartiere cu cai de acces subdimensionate, dar ai caror locatari urla sa preia Primaria aceste asa-zise drumuri de acces, pentru a le asfalta si intretine! Tara de rahat...
raspunde

Da Ionut

thumb down thumb up
vineri, 11 martie 2016, 15:54
de gogo

Da mai minte de turturica, urla sa le preia drumurile care le-au aprobat tot ei!! Si acum s-au razgandit!! Urbanizarea nu o face constructorul/dezvoltatorul dupa capul lui, ci o propune in baza unor reguli stabilite tot de ei!! Sa isi asume ce au aprobat acum 3-4-5-6-7-8 ani. Nu sa schimbe reguliile in timpul jocului, pentru a se spala de pacate.
raspunde

fain articol

thumb down thumb up
vineri, 11 martie 2016, 13:20
de adi

bravo
raspunde

Schimb de ulei pe malul lacului 1 si bloc peste lacul 2? Domnule primar, nu te supara ca te intreb, esti normal?

thumb down thumb up
vineri, 11 martie 2016, 13:31
de Sebastian

Sunt plecat de peste douazeci de ani din Cluj-Napoca si sunt absolut uluit de ce vad ca s-a petrecut cu locul unde am copilarit! Pai clujenii il laudau pe primarul Emil Boc, cum a putut fi atat de nesatul sa isi dea semnatura pe aprobari pentru a se construi blocuri in zona lacurilor, si mai ales fix peste lacul doi? E nebunie curata ce vad in pozele dumneavoastra. De la Lacul 1 si pana la Baile Someseni trebuia amenajata cea mai mare oaza de verde din Transilvania. Cu lacuri, canale navigabile, stufaris de delta, un miracol lasat de pe vremea comunistilor numai pentru a fi modernizat si finalizat in consecinta cu secolul XXI in care ne aflam. Intentionam sa revin intr-o vizita cu familia mea si inca trei familii de prieteni sa petrecem concediul in orasul copilariei mele, despre care le-am povestit atatea. Ne si uitasem la ce hotel sa stam. Dar aceste imagini mi-au blocat absolut orice dorinta ramasa sa imi revad orasul natal. Mai mare rusinea!
raspunde

date/n sange

thumb down thumb up
sâmbătă, 12 martie 2016, 03:06
de Milu

nu ai fost in cluj de 20 de ani da citesti presa in continuu?!catelus
raspunde

case

thumb down thumb up
vineri, 11 martie 2016, 15:25
de Tudor

Casele/vilele nu sunt ale lui Gadola, sunt ale MAPN.
raspunde

Mda

thumb down thumb up
vineri, 11 martie 2016, 18:40
de Balacescu

Si ai si tu casa acolo Tudor , nu? Doar ca nu ai bani sa mai platesti :)
raspunde

Da

thumb down thumb up
vineri, 11 martie 2016, 15:56
de gogo

Nici nu se deranjeaza sa isi verifice informatiile inainte sa arunce cu vorbe. Casele alea sunt ale armatei, pentru cadrele militare. Facute pe multi bani si vandute pe nimica celor din "sistem".
raspunde

nesimtitule

thumb down thumb up
sâmbătă, 12 martie 2016, 09:53
de amaratu

Mananci ca.cat cu polonicul. Intr-adevar sunt facute pentru militari, dar nu de catre stat ci de o firma privata (Taurus), care a dat faliment, fiind preluata de Bene, care, la randul lui, le-a abandonat. Constructia a inceput prin 2008, oamenii au dat bani dar nici pana acum nu s-au putut muta in case. Cativa (cca 8 familii din 300) le-au finalizat pe cont propriu, dar nu prea au utilitati iar noroiul e de o juma de metru. N-as vrea sa fi in locul acestora, unii si-au vandut ce-au avut (o casa costa la vremea respectiva cca 80.000 euroi), s-au mutat in chirie iar acum se zbat sa se mute in case dar degeaba. No, ai inteles, desteptule?
raspunde

Amaratu

thumb down thumb up
sâmbătă, 12 martie 2016, 16:09
de Gogo

Mah l-am mancat citind ineptiile tale. Taurus este "alive & kicking" vezi blocurile de pe Aurel Vlaicu. Saracii militari. Au dat 80.000 pe o casa langa mall. Vai vai...intradevar mi-e mila de ei. Nu li s-a dublat investitia. Fa un calcul doar terenul este vreo 40000 in zona restul casa. Si crede-ma nu s-au zgarcit. Si o sa termine. Ce legatura are antreprenorul cu fondurile alocate de armata?
raspunde

P E N I B I L

thumb down thumb up
vineri, 11 martie 2016, 17:26
de vlad tepes

Toate porcariile facute in "Cetate" in ultimi 15 ani se datoreaza gashtii de arhitectutzi de casa ai bocului, stiti voi care, inclusiv aia cu noul PUG ( o alta marer gafa monumentala). Toate aceste "nazbatii urbanistice" trebuesc dinamitate, "dezvoltatorii dimpreuna cu arhitektuzii trashi in teapa si ashezati pe marginea "drumurilor" proiectate sau aprobate de ei. S-apropie funia de par misheilor. sper ca poolimea nu va vota din nou *****, ca atunci, dragi cetateni( locuitori ai Cetatii adeca) VA MERITATI SOARTA. S-auzitzi de bine! ( cei care mai putetzi, ca prostia bubuie !!)
raspunde

Paralizarea!

thumb down thumb up
vineri, 11 martie 2016, 20:22
de Deci

Le doresc celor care au parcat pe malul lacului sa le paralizeze mana pe volan cand se mai urca in masinile lor de c.acat.
raspunde

V-ati trezit ?

thumb down thumb up
vineri, 11 martie 2016, 20:42
de Dan Manastur

Nu va mai mirati !In Cluj,daca dai spaga de rigoare poti construi ORICE si ORIUNDE..Consilierii voteaza la ordinul piticului,opozitia in acest oras este egala cu ZERO.Partea si mai rea este ca nu avem pe cine pune in loc,jurnalistul si aprozareasa nu au nici o sansa.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.