Economie

NEWS ALERT Lista firmelor din Cluj cu acţiuni la purtător. Cine sunt patronii invizibili?

Opt societăţi înregistrate în Cluj au, potrivit unei liste publicate de România Curată, acţiuni la purtător, adică patronii acestora sunt anonimi. Acţiunile la purtător sunt, din acest punct de vedere, mult mai sigure pentru cei care vor să se ascundă de ochii publicului decât, de exemplu, firmele off shore.

Cea mai celebră societate care are acţiuni la purtător este Tel Drum, firmă al cărei destin este strâns legat de cel al preşedintelui PSD Liviu Dragea.

De ce sunt atât de importante acţiunile la purtător pentru cei care vor să se ascundă de ochii publicului? Pentru că, din punct de vedere legal, elementele de identificare ale titularului aestora nu sunt menţionate în titlu, titularul acţiunii fiind posesorul acesteia, ceea ce înseamnă că drepturile aferente acţiunii sunt exercitate de persoana fizică sau juridică care posedă titlul. Aşadar, dreptul de proprietate asupra acțiunii la purtător se transmite prin simpla tradiţiune (simpla predare materială) a acestora (art. 99 din Legea nr. 31/1990).

Jurnaliştii de la România Curată au analizat situaţia firmelor cu proprietari necunoscuţi şi au descoperit că în prezent în România funcționează 384 de societăți cu acţiuni la purtător, conform datelor oficiale de la ONRC.

Printre acestea se regăsesc, potrivit România Curată, şi opt societăţi înregistrate la Cluj:

  • NOVO MANAGEMENT S.A.
  • ANODIN ASSETS S.A.
  • ALIANŢA ASSETS S.A.
  • MBB COMIND S.A.
  • ACHIO INVEST S.A.
  • INWEST IMW S.A.
  • TBT RO S.A.
  • HCT TRONIC S.A.

Publicitate

Comentarii

z

thumb down thumb up
vineri, 14 iulie 2017, 19:10
de pop

http://www.ziardecluj.ro/firme-cu-actiuni-la-purtator-dar-avem-vreo-opt-si-cluj Cine copiaza pe cine?
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.