Economie

Surprize clujene în Topul Forbes

Şapte noi oameni de afaceri apar în clasamentul pe Cluj din acest an, în timp ce doi au dispărut. Averile cumulate ale întreprinzătorilor clujeni se ridică la 1,03 miliarde de euro.
  • Vasile Onacă , Adriana Cristea

    Vasile Onacă , Adriana Cristea

Publicitate
 

Mircea Turdean, Adriana şi Ştefan Cristea, Călin Mitică, Vasile Onacă, Liviu Ciupe şi Vasile Gorgan sunt oamenii de afaceri care au intrat în Top Forbes România cu averi de 84 de milioane de euro. În schimb, au părăsit clasamentul Iosif Pop şi Mihaela Rus, cotaţi în 2009 cu un total de 21 de milioane de euro.

Topul Forbes cotează familia Turdean (Mircea, Liviu şi Horea) cu o avere de 19 milioane de euro, realizată din cosmetice şi imobiliare. Mircea Turdean este director general al Farmec, unde este şi acţionar. Acesta are ca obiectiv relocarea fabricii în afara Clujului, conform normelor europene, un proiect de 14 milioane de euro. Cifra de afaceri a Farmec în 2009 a fost de 20,6 milioane de euro, cu un profit de două milioane de euro.

Adriana şi Ştefan Cristea ocupă poziţia 331 în topul naţional, cu 15 milioane de euro, din imobiliare şi industrie. Aceştia deţin parcul industrial privat din Dej, pe 41 de hectare, ce găzduieşte producătorul auto Trelleborg, care fabrică piese pentru Renault, BMW şi General Motors.

Călin Mitică (43 de ani) s-a clasat pe poziţia 380, cu 12-13 milioane de euro din transporturi şi reparaţii de material rulant. Acesta a înfiinţat în 2003 Transferoviar, grup specializat în transport de marfă, călători şi manevre feroviare, care controlează şi societatea de reparaţii de material rulant Remarul 16 Februarie. De asemenea, acesta este acţionar la companiile Metalurgica Aiud, SIRV Caransebeş, Edelweiss Holding şi Edelweiss Hotel & Spa.

Vasile Onacă (51 de ani) a fost cotat cu o avere de 12-13 milioane de euro, obţinută din comerţ şi imobiliare. Este unic asociat al societăţii Oncos, cu o hală de creştere a păsărilor pentru carne, o fermă de găini ouătoare, un laborator de patiserie, sere pentru plante ornamentale, o reţea de 15 magazine. Oncos avea afaceri anuale de 35,1 milioane de euro şi 950 de angajaţi.
Liviu Ciupe (48 de ani) a făcut 12 milioane de euro din deşeuri şi este investitor în sport, la Remat Zalău, campioana României la volei masculin. Rematinvest este o companie cu capital româno-german, cu afaceri de 34,8 milioane de lei în 2009. Ciupe deţine participaţii la mai multe societăţi Remat şi la companiile Dedal As şi Gamma Steel.

Vasile Dan Gorgan (43 de ani), cu o avere estimată de 12 milioane de euro, are ca activitate principală medicina de urgenţă şi controlează companiile Deltamed şi X Lab Solutions, cu afaceri de 11,2 milioane de euro anul trecut.

Primul clujean în top este Ştefan Vuza (industrie, construcţii de maşini, celuloză) - 175 de milioane de euro, urmat de Horia Ciorcilă (banking, piaţa de capital, imobiliare, construcţii, edituri) – 75 de milioane, Valentin Nicola (imobiliare, construcţii) – 60 de milioane, Sorin Ghite (imobiliare, financiar) – 55 de milioane, Teofil Mureşan (infrastructură, telecomunicaţii) – 50 de milioane, Bela Urasi (mobiliare, construcţii) – 50 de milioane, Arpad Paszkany (imobiliare, fotbal) – 42 de milioane, Claudiu Silaghi (bănci, imobiliare, piaţa de capital) – 40 de milioane, Gabriel Cârlig (textile, piaţa de capital, imobiliare) – 32 de milioane de euro, Peter Pal, Ştefan Gadola, Ioan Socea (industrie, energie, sport) – câte 32 de milioane, Dorel Goia (piaţa de capital, imobiliare, industrie) – 30 de milioane.

În clasamentul pe Cluj mai apar Ioan Tecar (producţie, construcţii, imobiliare) – 28 de milioane, Nicolae Popbaldi (imobiliare) – 27 de milioane, Erika Hristea (instalaţii) – 25 de milioane, Ovidiu Turcu (auto, imobiliare, producţie) – 25 de milioane, Gheorghe Chiţa (import auto, consultanţă) – 20 de milioane, Elena Grec (turism, imobilare) – 18 milioane, Silvia şi Zsolt Fodor (telefonie, imobiliare) – 16 milioane, Gicu Gânscă (construcţii, imobiliare) – 16 milioane, Călin şi Octavian Buzoianu (turism, energie, imobiliare, agricultură) – 15 milioane, Chimu Căpuşan (construcţii, imobiliare) – 15 milioane, Mircea Timofte (construcţii, imobiliare) – 15 milioane, Marcel Borodi (IT, software) – 11 milioane, Radu Şter (imobiliare, construcţii) – 11 milioane, Nicolae Badiu (imobiliare, construcţii) – 10 milioane, Sorin Dan (turism, imobiliare, piaţa de capital) – 10 milioane, Radu Vlas (construcţii, spaţii verzi) – 10 milioane.

Ardelenii, mai săraci cu 400 de milioane de euro

Transilvania concentrează în Topul Forbes averi de 3,35 miliarde de euro, deţinute de 104 persoane. Cel mai bogat este Ilie Carabulea, cu 200 de milioane de euro. Averile oamenilor de afaceri ardeleni s-au diminuat cu 400 de milioane de euro de la un an la altul, a doua scădere regională după Bucureşti-Ilfov.


Reprezintă Clujul la Bucureşti

Câţiva oameni de afaceri originari din Cluj apar în actuala ediţie a topului: Silviu Prigoană (salubritate, media, imobiliare) este prezent pe poziţia 125, cu o avere de 41 de milioane de euro, în timp ce Dan Ioan Popp (imobiliare) apare pe locul 375 la nivel naţional, cu 13 milioane de euro.


Publicitate

Comentarii

* Subiect:

thumb down thumb up
miercuri, 29 septembrie 2010, 08:18
de * Nume:

vaai...Stefi.....Bogatule.......Sa ii multumesti mamici ca apari si tu prin presa si clasamente...
raspunde

averile nete trebuie precizate...

thumb down thumb up
miercuri, 29 septembrie 2010, 09:39
de CJN

Oare cat s-a tinut cont de datoriile existente in spatele acestor averi? Ii laudam si vin rechinii de la Bucuresti sa ii caute si sa ii inghita (dupa ce le creaza probleme...). Unii au trecut deja prin astfel de situatii. Sa ii lasam in pace sa dea de lucru aici la Cluj si sa investeasca aici si sa reziste la creditele si taxele existente
raspunde

imobiliare si industrie??

thumb down thumb up
miercuri, 9 februarie 2011, 08:54
de poco

De cand se pricepe d-na adriana cristea la imobiliare si industrie? de la croitor direct in forbes?:)) hai sa fim seriosi si sa ne gandim cine sta in spatele afacerii...bani facuti cu botul;)
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.