Topul arhitecţilor clujeni

Topul arhitecţilor clujeni
ZIUA de Cluj prezintă clasamentul societăţilor de proiectare după un criteriu ce reflectă activitatea de business - cifra de afaceri, realizat în funcţie de datele Ministerului Economiei şi Finanţelor. De asemenea, puteţi vedea evoluţia lor în 2007, cele mai importante lucrări din portofoliu şi proiectele care se află în lucru.

Creşterile înregistrate în piaţa imobiliară s-au reflectat în 2006 şi în activitatea arhitecţilor cu birouri la Cluj. Pe lângă proiectele de locuinţe, înspre care dezvoltatorii se orientează datorită cererii şi randamentelor aduse de acest tip de investiţii, în ultima perioadă arhitecţii lucrează tot mai mult şi pe celelalte segmente ale pieţei imobliare, ce implică investiţii în centre de afaceri, birouri, hoteluri, comerţ sau unităţi de producţie.

în ultimii doi ani intrarea investitorilor străini pe piaţa din România este resimţită în activitatea birourilor locale de proiectare, spun arhitecţii clujeni. O pondere tot mai mare o au comenzile venite din partea companiilor străine. Societăţile clujene au şi proiecte în afara judeţului, în vreme ce lucrări executate aici pot avea în spate arhitecţi din afara Clujului sau a ţării, caz în care arhitecţii clujeni lucrează la adaptarea proiectelor.

Este cazul unor proiecte standard de centre comerciale de tip super/hypermarket sau al unor investiţii de amploare, gen Iulius Mall sau Polus Center. Cel mai activ birou de proiectare din Cluj în 2006 este o societate ce îşi are sediul în Baia-Mare – Arhimar, ce în 2005 se afla după Bogart ca cifră de afaceri.

în ceea ce priveşte societăţile din Cluj, Dico & Ţigănaş a ajuns de pe locul 3 pe primul, inversând poziţiile cu Bogart, ce în 2006 se află pe poziţia 3. Birourile de proiectare au avut şi mai mult de lucru în 2007, când, potrivit datelor furnizate de companii, unele şi-au dublat cifra de afaceri.

 

Arhimar Serv

Cifra de afaceri: 4.358.138 lei

Profit net: 1.182.512 lei

Salariaţi: 15

 

Cu sediul la Baia-Mare, Arhimar îşi are biroul la Cluj, iar cea mai mare parte a lucrărilor de portofoliu sunt realizate tot aici. A ajuns în 2006 la un profit similar cu cifra de afaceri realizată în anul anterior (1,1 milioane lei), iar în 2006 cifra de afaceri a crescut de patru ori faţă de 2005.

Potrivit arhitectului Claudiu Botea, în acest an societatea va ajunge la o cifră de afaceri de 8 milioane de lei. Colaborarea la realizarea Iulius Mall şi începerea lucrărilor pentru Atrium Center şi a unui centru de cartier în Bună Ziua (împreună cu Arhetip) sunt proiectele importante din 2006.

Printre proiectele ample pe care Arhimar le are în lucru se numără un centru de afaceri de 45.000 mp, un ansamblu rezidenţial de 1.500 de apartamente, alte ansambluri pentru GrupoLar de 700 de apartamente, un complex de 100.000 mp în centrul oraşului, toate în Cluj.

în jur de 85% din lucrările Arhimar sunt comandate de companii străine. “Am primit mai multe oferte să vând firma, am primit oferte de joint-venture. Nu vreau să vând, cred că încă mai putem creşte, dar s-ar putea să acceptăm o asociere”, a spus Botea.

 

1. Dico & Ţigănaş Birou de Proiectare

Cifră de afaceri: 3.048.137 lei

Profit net: 987.720 lei

Salariaţi: 30

 

în 2006 a lucrat la proiecte pe diverse segmente ale pieţei, de la rezidenţial la industrial şi comercial. Exemple pentru activitatea de anul trecut sunt ansamblul de locuinţe Central Park din Cluj, proiecte în Sibiu şi Bucureşti, sediu pentru Vitrina Advertising şi finalizarea fabricii Bosch Rexroth Blaj, proiecte comerciale pentru Mivan Investments (Marea Britanie), pentru care dezvoltă proiecte în Bucureşti, Oradea şi Târgu Mureş. în acest an, societatea şi-a deschis o filială în capitală.

“Noi suntem orientaţi spre piaţa proiectelor mari, care necesită organizare şi competenţe profesionale extinse. Numărul colegilor a crescut considerabil în 2007, am extins şi birourile proprii în care lucrăm. Judecând după contracte putem să-l numim un an foarte bun, dar mai e şi efortul şi întreaga nebunie a pieţei investiţiilor din construcţii din România, care creşte prea repede şi foarte bine”, consideră arhitectul Şerban Ţigănaş.

Proiectele pentru centrele comerciale ale Mivan, un centru wellness-spa în zona Clujana şi modernizarea stadionului CFR în colaborare cu o companie olandeză, a doua fabrică Bosch din Blaj sunt lucrările pe care se va concentra echipa în 2008.

 

2. Pro Atrium:                            

Cifră de afaceri: 2.365.793 lei

Profit net: 545.304 lei

Salariaţi: 3

 

Lucrările cele mai importante în curs de derulare sunt reprezentanţa BMW & MAN din Floreşti pentru AutoTransilvania, două fabrici de prelucrare a laptelui în Botoşani, proiectul pentru investiţia într-o staţie de epurare a apei uzate industriale în Buzău, hale de producţie şi depozitare în comuna Mihai Viteazu din Cluj.

 

3. Bogart Construct

Cifră de afaceri: 2.253.335 lei

Profit net: 697.026 lei

Salariaţi: 19

 

Cu toate că cifra de afaceri s-a dublat în 2006, profitul a crescut cu doar 10.000 de lei, explicaţia fiind creşterea cheltuielilor cu salariile, spune inginerul Bogdan Petrina. Printre proiectele din 2006 se numără locuinţele sociale din Oser, pieţele Flora, Zorilor şi Hermes (beneficiar Consiliul Local), partea de structuri de la Iulius Mall şi un ansamblu ce include un hotel de cinci stele la Galaţi.

Partea de structuri la Atrium Center, lucrări pentru ansambluri de locuinţe pentru un grup spaniol, un cartier pe 10 ha în Floreşti, un proiect ce va fi dezvoltat de compania Tower pe str. Frunzişului şi locuinţe în zona Mihai Românu sunt câteva dintre proiectele importante la care societatea a lucrat în acest an sau pe care le va continua în 2008.

Cifra de afaceri realizată în 2007 ajunge la 1,2 milioane de euro, potrivit lui Petrina. “Investitorii români preferă să vândă sau să intre în parteneriate pe măsură ce scad profiturile ce se pot obţine şi la noi, pe când străinii, obişnuiţi cu astfel de randamente, sunt cei care dezvoltă proiectele ample”, spune Petrina.

 

4. Inter Proiect

Cifră de afaceri: 1.141.965 lei

Profit net: 155.792 lei

Salariaţi: 14

 

în 2006 a lucrat la imobilul de birouri de clasa A Power Business Center, un centru de dializă, locuinţe pe str. Rosetti şi Dorobanţilor, fabrica Tricotaje Someşul de pe Bulevardul Muncii.

Pe lângă renovarea hotelului Napoca, cel mai mare proiect pe care îl are în lucru societatea este ansamblul Tower-USAMV de pe Calea Floreşti (cu locuinţe, birouri, spaţii comerciale şi un hotel), un proiect de 50-60 de milioane de euro, conform arhitectului Teodor Raiciu. în 2007, Inter Proiect a crescut la o cifră de afaceri de două milioane de lei.

 

5. Arhitectura Nouă

Cifră de afaceri: 1.066.134 lei

Profit net: 559.068 lei

Salariaţi: 4

 

Cele mai importante proiecte recente sunt un ansamblu rezidenţial de 136 de apartamente la Bistriţa, complexul de 36 de locuinţe Irish Residence din comuna Floreşti, studiul urbanistic pentru societatea Fimaro - un ansamblu rezidenţial de 100.000 mp, un mall (Galleria) şi un ansamblu de locuinţe la Bistriţa, cu birouri şi centru de afaceri.

“Există o presiune investiţională destul de mare din afara Clujului, demnă de luat în considerare pentru oportunităţile pe care le prezintă, aşa că merită să lucrezi şi acolo. Anul în curs a fost pentru noi unul bun, cam la acelaşi nivel ca cifră de afacere ca 2006, dar cred că 2008 va fi un an mai productiv”, spune arhitectul Flavius Muntean. 

 

6. SIT Birou de Arhitectură

Cifra de afaceri: 348.143 lei

Profit net: 28.245 lei

Salariaţi: - 

 

SIT Management

Cifra de afaceri: 438.249 lei

Profit net: 50.092 lei

Salariaţi: 8

 

Extinderea hotelului City Plaza şi complexul American Village sunt lucrările importante în 2006, iar printre proiectele ample pe care le are în lucru în 2007-2008 sunt un complex de locuinţe, comerţ şi parcaje în Zorilor, un ansamblu de locuinţe în zona autogării, un turn de 24 de etaje pentru Imperial Development, spune arhitectul Sorin Scripcariu. Va ajunge în 2007 la o cifră de afaceri de 1,8 milioane de lei. Societatea are lucrări şi la Târgovişte sau la Zalău.

 

7. Planwerk

Cifra de afaceri: 601.005 lei

Profit net: 164.685 lei

Salariaţi: 7

 

Mai multe lucrări în Sibiu, Satu-Mare şi Bistriţa, un cartier de 700 de locuinţe pe str. Plaiuri în Cluj-Napoca, studiul preliminar pentru Planul Urbanistic General Sibiu sunt câteva dintre lucrările din portofoliul Planwerk. Societatea a mai realizat şi proiecte pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca: reamenajarea zonei Piaţa Unirii - Bulevardul Eroilor sau Planul Urbanistic de Detaliu pentru parking-ul suprateran de pe str. Moţilor.

 

8. Experiment Proiect

Cifra de afaceri: 521.697 lei

Profit net: 287.642 lei

Salariaţi: 7

 

Societatea se concentrează pe proiecte de urbanism. Printre lucrările importante se numără Planul Urbanistic General (PUG) Zalău şi Planul Urbanistic Zonal - centura ocolitoare Sud (două tronsoane), PUG Câmpia Turzii. “2007 a fost mai bun decât 2006.

Au cam trecut cei 10 ani de când s-a elaborat ultima generaţie de PUG-uri, aşa că pe partea de urbanism lucrurile vor merg în continuare bine şi nu ne facem griji că nu vor mai exista lucrări de făcut”, consideră arhitecta Corina Popşe.

 

9. Asiza Birou de Arhitectură

Cifra de afaceri: 472.320 lei

Profit net: 137.599 lei

Salariaţi: 9

 

Cele mai importante proiecte din 2006 au venit pe segmentul industrial: o unitate de producţie la Turda, lucrări de extindere şi modernizare pentru o unitate la Orăştie, o hală de producţie la Dej şi mai multe lucrări pentru Terapia.

în acest an, societatea s-a ocupat de proiecte având ca beneficiar Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, dar şi de un supermarket la Turda.

“Există perspective de contracte şi pentru anul viitor, de locuinţe, birouri, dar şi de industriale. în ultimii doi ani vin tot mai multe investiţii din afară, dar sunt bani şi pe plan local, inclusiv de la buget, cum este în cazul învăţământului.

Avem lucrări şi în afara Clujului, ceea ce e firesc pentru societăţile locale, având în vedere că oraşele şi judeţele limitrofe duc lipsă de arhitecţi”, explică arhitectul Alexandru Boroş. Cifra de afaceri va ajunge în 2007 la un milion de lei, potrivit estimărilor.

 

10. Atelier FKM

Cifră de afaceri: 457.608 lei

Profit net: 179.985 lei

Salariaţi: 2

 

Sediul RCS & RDS din Braşov, un centru social în Bacău, o clinică pe str. Traian Moşoiu, locuinţe în Cluj sunt lucrările importante din 2006. Cel mai amplu proiect la care lucrează este partea de dezvoltare urbanistică pentru Cartierul Tineretului.

“Creşte ponderea numerică a investitorilor locali, fiindcă fiecare vrea să realizeze câte ceva. Dacă vorbim însă de valoarea proiectelor, investitorii străini au cu siguranţă prioritate”, precizează arhitectul Arnold Macalik. El consideră că unul dintre motivele pentru orientarea arhitecţilor clujeni către proiecte în afara judeţului îl constituie chiar felul în care s-a împărţit piaţa clujeană.

“în Cluj s-a lucrat în cercuri închise. Nu toţi aveau şanse egale. Se pare totuşi că în ultima vreme climatul se normalizează în ceea ce priveşte atitudinea autorităţilor şi a investitorilor, precum şi în eficientizarea procedurilor”, spune Macalik.

Loading...
Comenteaza