Economie

Undã verde pentru hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti

“Consultanţii au sugerat sã facem o primã hidrocentralã de 500 MW, dupã care, dacã va fi cazul, sã mai facem una de aceeaşi putere. Poziţia noastrã a fost sã facem construcţia pentru o hidrocentralã de 1.000 MW, dar, în prima etapã, sã asigurãm echipamente pentru jumãtate din aceastã putere.
Publicitate

Instalarea echipamentelor se poate face şi în 3-4 etape, nu doar în douã. Centrala nuclearã de la Cernavodã are acum 700 MW, deci unitatea de la Tarniţa ar trebui sã aibã cel puţin aceastã capacitate. Prin punerea în funcţiune a grupului 2 de la Cernavodã, din toamnã sau de la începutul lui 2008, aceasta îşi va dubla capacitatea. Eu zic cã dacã hidrocentrala de la Cluj va avea 1.000 MW este suficient”, ne-a declarat Dorin Chioreanu, director al Hidroelectrica Cluj.

“în principiu, am decis sã o facem, chiar dacã se spune cã este excesiv de scumpã”, a spus ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. El a precizat cã planul de acţiune a fost realizat, iar studiul de fezabilitate, în faza finalã de elaborare, va preciza necesarul de investiţii şi forma pe care o va avea compania de proiect.

 Mai mulţi investitori şi-au arãtat interesul, iar participarea lor la construcţie ar urma sã se facã prin garantarea de cãtre stat a unor componente ale sistemului, a afirmat Vosganian.

 

Investitori interesaţi din Germania şi Portugalia

 

Printre alternative se numãrã construcţia acesteia de cãtre Hidroelectrica sau un parteneriat cu societati private. Consultantul care realizeazã studiul de fezabilitate, consorţiul IPA Energy Consulting - Verbund şi Poyry Energy Austria recomandã atragerea de companii energetice româneşti şi strãine, ca urmare a costurilor de un miliard de euro, şi menţioneazã cã prin construcţia hidrocentralei România poate realiza schimburi transfrontaliere de energie cu statele vecine, în special cu Ungaria, care înregistreazã un deficit de servicii de sistem.

Consultantul a propus Hidroelectrica, beneficiar al proiectului, crearea unui parteneriat cu Transelectrica şi cu Nuclearelectrica. O variantã ar fi cooptarea de furnizori de echipamente sau de societãţi interesate de importuri de energie şi de serviciile de sistem. Construcţia hidrocentralei, prevãzutã în strategia energeticã a României, este necesarã pentru echilibrarea sistemului dupã punerea în funcţiune a reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodã.

Crearea celor douã unitãţi presupune 2,2 miliarde de euro. Lucrãrile ar putea începe anul viitor, termenul de finalizare fiind 2014-2015. Ridicarea centralei Tarniţa implicã linii de racordare la reţeaua naţionalã de transport al energiei, care sã permitã alimentarea zonelor deficitare din Transilvania şi din Moldova. Pentru hidrocentralã şi-au exprimat interesul companiile RWE (Germania) şi Eviva (Portugalia).

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.