Economie

Unde vor să stea clujenii. Care este cel mai râvnit cartier, respectiv cea mai dorită stradă DOCUMENT

O echipă de evaluatori a publicat, în parteneriat cu municipalitatea locală, cel de-al doilea ghid realizat pe baza tranzacțiilor imobiliare încheiate între vânzători și cumpărători pe raza municipiului în anul precedent.
Publicitate
 

Realizată în premieră pe țară anul trecut, cu sprijinul Direcției de Impozite și Taxe Locale a Primăriei din Cluj-Napoca, broșura aflată la cea de-a doua ediție conține date privind volumul și valoarea totală a proprietăților tranzacționate, repartizarea acestora pe tipuri de proprietăți, prețurile medii pe metru pătrat repartizate pe cartiere și pe întregul municipiu, precum și alte cifre relevante.

"A fost chiar mai interesant să elaborăm acest ghid pentru al doilea an consecutiv, pentru că am putut vedea și evoluția tranzacțiilor imobiliare din Cluj", spune Adrian Vascu, președinte Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR). "Astfel, raportat la nivel anual, în 2014 am avut cu peste 28% mai multe tranzacții ca în 2013. De asemenea, valoarea acestora a depășit-o cu aproape 23% pe cea din 2013", a explicat el.

Tranzacțiile prezentate în ghid sunt încheiate între persoane fizice, juridice sau ambele, utilizând diverse surse de finanțare, bancară sau proprie, și au ca obiect proprietăți imobiliare constând în terenuri, case și apartamente, dar și spații comerciale, de birouri sau industriale. Acestea au fost încheiate în diferite monede dar, pentru o comparație relevantă, s-a realizat convertirea tuturor în euro, la cursul mediu BNR din luna aferentă perfectării tranzacției.

"Continuăm colaborarea în acest proiect pentru a putea oferi clujenilor și celor care își aleg orașul nostru ca loc de relocare informații corecte, credibile și actualizate cu ajutorul cărora să poată face alegeri corecte la achiziția de imobile. Ne bucură deschiderea și interesul de care s-a bucurat acest proiect și faptul că astăzi se lansează cea de-a doua ediție aduce un plus de valoare ghidului, prin posibilitatea unor analize comparative, în timp, care ne arată tendințele pieței imobiliare clujene", a apreciat primarul Emil Boc.

Majoritatea achiziţiilor, finanţate prin surse proprii

Conform ghidului, în perioada ianuarie-decembrie 2014 s-au tranzacționat 6.355 de proprietăți imobiliare, dintre care 383 de terenuri, 363 de case, 3.749 de apartamente și 1.860 de alte tipuri de proprietăți imobiliare, cum ar fi spații comerciale, office, spații industriale sau auxiliare.

Valoarea totală a tranzacțiilor încheiate în 2014 pe raza municipiului Cluj-Napoca a fost de aproximativ 283,9 milioane de euro. Principalele criterii de analiză au fost tipul proprietății, cartierul în care aceasta este încadrată, modalitatea de finanțare, suprafața proprietății și prețul.

Majoritatea covârșitoare a acestora, adică 84,5%, a fost finanțată din surse proprii. Spre comparaţie, în perioada analizată în anul precedent, respectiv mai-decembrie 2013, procentul tranzacţiilor finanţate astfel a fost de 74%.

Dacă în 2013 achizițiile persoanelor juridice au reprezentat mai puțin de 7% din total, în 2014 această cifră a urcat la 16,5%. Topul zece al celor mai valoroase asemenea operaţiuni însumează peste 24,2 milioane de euro din cele 46,7 milioane de euro tranzacționate de persoanele juridice în 2014.

Top: cel mai râvnit cartier, cea mai dorită stradă

Cele mai multe contracte de vânzare-cumpărare s-au încheiat în luna octombrie, care a fost totodată și luna cu cea mai mare valoare a tranzacțiilor, de aproximativ 31,8 milioane de euro.

La fel ca în primul ghid, cele mai multe persoane îşi doresc să locuiască în cartierul Mănăștur, unde s-au înregistrat 1.042 de contracte încheiate. Din punct de vedere valoric, acesta a fost detronat de centrul Clujului, unde proprietățile tranzacționate în 2014 au însumat 42,3 milioane de euro.

Când vine vorba de cea mai râvnită stradă din punct de vedere imobiliar, aceasta este Oaşului, unde s-au încheiat cele mai multe contracte de vânzare-cumpărare, în număr de 225. Cele mai valoroase tranzacţii au avut loc pe strada Alexandru Vaida Voevod, acestea însumând aproximativ 13,1 milioane de euro. 

Cea mai scumpă casă tranzacţionată este localizată în cartierul Zorilor, transferul fiind perfectat la puţin peste 600.000 de euro, iar cel mai scump teren este în Bună Ziua, fiind vândut pentru suma de 500.000 de euro.

Cele mai frecvent încheiate contracte au fost pentru parcele de teren cu suprafeţe cuprinse între 500 şi 1000 mp, în timp ce majoritatea apartamentelor date spre vânzare-cumpărare au suprafeţe utile între 35 şi 55 mp. 

Ghidul complet poate fi consultat în documentul ataşat!

Ghidul a fost elaborat de o echipă de evaluatori membri ai Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și cu sprijinul companiilor de consultanță Veridio şi KPMG.

Clujenii cumpără apartamente cu banii jos

"Faptul că majoritatea tranzacțiilor au fost realizate la Cluj cu cash și numai 15% cu credite bancare denotă faptul că românii investesc în imobiliare deoarece percep un risc de piață în alte domenii și se gândesc că locul lor de muncă nu le dă siguranța că ar putea să plătească un asemenea împrumut timp de 25 de ani. Există și un apetit mai ponderat al băncilor de a acorda credite. Pe de altă parte, românii au un sentiment mult mai puternic al proprietății. Ca procent, aici sunt de două ori mai mulți proprietari decât în Elveția"' a subliniat Vascu.

Reprezentanții municipalității clujene remarcă diferența între construcțiile noi și cele comuniste, chiar zona centrală fiind ofertantă mai mult ca locație și terenuri și mai puțin prin calitatea locuirii: "Acum se construiește cu o calitate mai bună. Noua clasă, cea a tinerilor profesioniști, s-a săturat să stea într-un trafic infernal. Din păcate, nu avem o evidență a chiriilor, ele se declară la finanțe". ANEVAR vrea să extindă proiectul de la Cluj la alte cinci primării din țară, contactând în acest sens și Asociația Municipiilor din Romănia. 

Publicitate

Comentarii

2 obs

thumb down thumb up
joi, 21 mai 2015, 14:27
de dan

1) cel mai ravnit cartier al clujului? = Manastur 2) cea mai cautata strada ? Oasului hahaha cele mai tari concluzii trase din analiza asta :-)))
raspunde

un ziar de rahat

thumb down thumb up
vineri, 22 mai 2015, 07:16
de p

voi zidarii de 0 bani nu va e rușine sa scrieți atâta prostiiiiiiiiiii???
raspunde

asd

thumb down thumb up
joi, 21 mai 2015, 14:34
de dan

pret mediu 874 E/m2 incentru :-) . Mai arata ceva studiu asta . Toata lumea face evaziune fiscala, declarand la notar suma mai mica decat suma reala. ar fi interesat sa comapram valorile astea cu grila notariala . E loc de munca la procurori pe nisa asta nu gluma!
raspunde

Statistici interzise

thumb down thumb up
joi, 21 mai 2015, 21:36
de Avocatul poporului

Nimeni nu are voi sa faca asemenea statistici. Datele din contracte particulare sind secrete pentro ori cine. Colectarea acestor date este ilegala, publicarea lor un fapt pedepsit de lege. Primarul care face asa ceva si cu functionarii lui implicati ar trebui sa zboare din pita si sa plateasca despagubirile ce le pot cere cei tamaduiti din propriul buzunar. Nu mai sintem in comunism unde statul crede ca are voie sa faca si sa stie tot ce vrea.
raspunde

logica grea

thumb down thumb up
joi, 21 mai 2015, 22:53
de Pilatus

Daca au fost vandute/cumparate cele mai multe apartamente in manastur nu inseamna ca-i cel mai dorit cartier; poate nu au avut bani de o zona mai buna... sa fim seriosi... manastur???!!!
raspunde

Adio cash

thumb down thumb up
vineri, 22 mai 2015, 11:10
de cristian

adio cash
raspunde

Inadmisibil

thumb down thumb up
vineri, 22 mai 2015, 21:03
de AGENT

Rusinos studiu! Ina o activitate raportata de primar! specifica lui! Pacat ca asa zisi evaluatorii nu scot in evidenta faptu ca cele mai multe tranzactii realizate sunt in Manastur datorita faptului ca sunt cele mai multe imobile de vanzare si cele mai ieftine! Pretul unui imobil din Manastur este cu mult mai ieftin decat in restul cartierelor iar cumparatorii sunt nevoiti sa cumpere unde le ajunge bugetul. Sunt studii facute dupa ureche. Nu este nevoie sa fii mare expert ca sa poti observa atat in presa scrisa cat si in cea online cate imobile sunt oferite spre vanzare (REAL) in cartierul Manastur si cate in restul orasului. Cred ca Manasturul despaseste numarul de imobile oferite spre vanzare in tot orasul. Pacat ca pe astfel de studii se duc banii contribuabililor pentru ca Domnul Primar sa mai raporteze o actiune in slujba cetatenilor clujeni si mai mare pacat ca >specialistii> in acest domeniu il sustin in aceasta prostie! Rusinos sa sustii asemenea lucrurii! DOCUMENTATI-VA DOMNILOR macar Dumneavoastra ca .... Domnul Primar, poate ajuta Domnul si peaca dar voi? ..... aveti o diploma prin care voi ca specialisti ANEVAR ne evaluati proprietatile! Oare ar fi cazul sa tinem cont cand va solicitam serviciile si de acest studiu?
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.