Economie

Ursus pregăteşte demolarea fabricii

Compania producătoare de bere a iniţiat demersurile de autorizare pentru desfiinţarea de construcţii de pe fosta platformă de producţie din Cluj-Napoca.
  • Demolările pentru amenajarea noului complex au debutat în ianuarie / foto Eugen Olariu

    Demolările pentru amenajarea noului complex au debutat în ianuarie / foto Eugen Olariu

Publicitate
 

Ursus Breweries pregăteşte din punct de vedere administrativ terenul pentru etapa postproducţie şi încă dezafectează utilaje, la aproape un an de la anunţul că fabrica de la Cluj se închide.

Primăria Cluj-Napoca a eliberat luna trecută un certificat de urbanism având ca beneficiar societatea Ursus Breweries Sucursala Cluj. Documentul a fost solicitat pentru informare în vederea desfiinţării de construcţii din incinta unităţii amplasate pe Calea Mănăştur nr. 2-6. Sunt menţionate 16 corpuri de clădire. Reprezentanţii companiei susţin că singurele demersuri privind fosta facilitate de producţie vizează mutarea unor echipamente şi că nu s-a luat deocamdată o decizie privind destinaţia proprietăţilor de la Cluj.

"În momentul de faţă nu există planuri concrete pentru destinaţia fabricii de bere şi a terenului aferent, în afară de dezafectarea unor utilaje. Pentru a realiza această dezafectare e necesară o autorizaţie de mediu, iar pentru aceasta, şi un certificat de urbanism. S-au cerut aceste documente pentru a fi pregătiţi din punct de vedere administrativ, nu pentru că ar exista acum planuri specifice de demolare", a transmis Diana Klusch, corporate affairs director la Ursus Breweries. Totuşi, certificatul menţionează ca obiectiv "desfiinţare construcţii din incintă". Pregătirea documentaţiei în acest sens ar viza pregătirea "pentru orice eventualitate", fără a exista intenţia de a demola clădiri în perioada următoare, explică reprezentanţii Ursus.

În primăvară, înainte de inaugurarea localulului amenajat în incinta fabricii, conducerea Ursus declara că are în vedere mai multe variante privind valorificarea proprietăţii de la Cluj. "Sunt diverse opţiuni, dar nu s-a luat o decizie. Nu vom redeschide fabrica. Asta nu e o variantă. Alte opţiuni ar implica vânzarea terenului unei companii private sau publice. Unele componente din unitatea de producţie vor fi folosite în alte părţi, dar în privinţa terenului nu avem încă o decizie", declara Grant McKenzie, vicepreşedinte de marketing Ursus.

Reprezentanţii Ursus Breweries au anunţat în noiembrie 2010 că fabrica de bere din Cluj îşi va înceta producţia, utilajele vor fi demontate şi duse la alte unităţi, iar cei 150 de oameni care lucrau aici urmau să fie daţi afară. "Motivele principale sunt că fabrica din Cluj are costurile de operare cele mai mari dintre toate facilităţile de producţie ale companiei şi este localizată în centrul oraşului, ceea ce o face mai dificil de administrat din punct de vedere logistic", a menţionat conducerea Ursus Breweries. După renunţarea la activitatea de producţie, în incinta fostei fabrici Ursus a amenajat un restaurant, un bar şi o mini-unitate de producţie, în urma unei investiţii anunţate la 1,1 milioane de euro. Noul complex include un bar, un restaurant şi o terasă cu o capacitate totală de 300 de locuri.

Au rămas cu trei fabrici

Ursus Breweries, subsidiară a grupului SABMiller, este unul dintre cei mai mari producători de bere din România. Compania are sediul central în Bucureşti şi deţine fabrici de bere în Timişoara, Buzău şi Braşov. Mărcile comercializate de Ursus Breweries sunt URSUS, Timişoreana, Ciucaş, Peroni, Grolsch, Azuga, Redd's, Stejar, Pilsner Urquell, Miller.

 

Publicitate

Comentarii

bere

thumb down thumb up
marţi, 11 octombrie 2011, 09:27
de radu

demolati tot si vindeti ,,,poate odata va-veti satura
raspunde

Capitalizm

thumb down thumb up
marţi, 11 octombrie 2011, 09:30
de Nelu

Ursus si Napolact sunt doar doua nume autohtone care s-au vandut strainilor si urmeaza incet incet sa dispara din peisaj. Berea Ursus e facuta acum la Buzau, cu cine stie ce ingrediente, produsele Napolact au fost "imbunatatite" de olandezii de la Friesland cu diverse adaosuri. Toate unitatile importante de productie din Cluj vor disparea, iar noi vom cumpara doar ce ne ofera strainii sub eticheta romaneasca of course.
raspunde

Aviz Primariei

thumb down thumb up
marţi, 11 octombrie 2011, 10:15
de madriano

Care poate cumpara o parte din terenul de sub fabrica pentru a prelungi strada Uzinei Electrice pana in Calea Motilor, decongestionand astfel traficul de pe stradutele din jurul parcului.
raspunde

CLUJ

thumb down thumb up
marţi, 11 octombrie 2011, 10:39
de tuco

1878-2010- URSUS =CLUJ 2010-.........- URSUS=BUCURESTI cred ca asta spune tot. Adio Ursus
raspunde

clujeni nu mai beti ursus

thumb down thumb up
marţi, 11 octombrie 2011, 11:43
de maris

vand bere ursus de 2 ani, cand s-a mutat de la noi din oras am realizat o schimbare in rau in ce priveste berea, am decis sa renunt la berea ursus si astept sa vina sa-si ia racitorul si kegurile cu berea stricata, si aprovizionarea e gregara acum, si ce terasa de cocalari a facut la fabrica...numai tarani, stau si beau rahatul ala numit nefiltrata si inhaleaza noxe de pe sosea intr-n zgomot infernal. sa o bea buzoienii in tenisi asta imi doresc, sudafricani jegosi, stau in birourile lor din bucresti si din pix fac ce vor, stiu asta din surse demne. as turna benzina pe ei
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.