Editorial

Viaţa ca o pradă

Ne-am obișnuit cu ideea că România are două viteze, că destinul său se joacă între munca folositoare și așteptatul răbdător. Dar nu mi se pare acceptabil ca aceia care dețin puterea să profite în mod cinic de această situație.
citeste articol
comentarii: 0

comentarii: 0

Un scenariu: Statele Unite versus Coreea de Nord. Consecinţe în sistemul internaţional

Vă propun să luăm în discuţie un scenariu: Statele Unite îşi înăspresc treptat abordarea în relaţia cu Coreea de Nord şi, cu aproximativ un an înaintea alegerilor prezidenţiale viitoare, Washingtonul decide să pună în aplicare sloganul „Make America Great Again" şi în politica externă, făcând ceea ce nicio administraţie americană de după 1953 nu a făcut: să recurgă la soluţia militară.
comentarii: 0

SUA și China – război programat?

După 2010, s-a intrat într-o lume dependentă de geometria variabilă a supraputerilor economice (SUA, China, UE), militare (SUA, Rusia, China), politice (SUA, China), culturale (SUA, UE, China).
comentarii: 1

Lalele cu spini. „Populismul bun” şi „populismul rău”. Vestea bună şi vestea rea din alegerile olandeze

Pe termen scurt, vestea bună din Olanda este, desigur, că Geert Wilders şi partidul extremist anti-UE (PVV) nu au câştigat alegerile parlamentare iar guvernul care se va forma pe baza unei coaliţii, compusă din cel puţin patru partide, va rămâne ataşat Uniunii Europene.
comentarii: 0

"Viteze" și „cercuri" - eufemismele redivizării Europei | Editorial de Valentin Naumescu

Nu știu care va fi componența exactă a nucleului central și a centurii periferice a noii Uniuni Europene, cea care se naște odată cu Brexitul, dar pot să anticipez fără teama de a greși că nucleul va fi format din țări dezvoltate iar periferia din statele mai sărace, aşa cum spune clasica teorie a sistemelor, în formularea sociologului american Immanuel Wallerstein.
comentarii: 1

România cu două viteze

Ni s-a lungit gâtul de la atâta uitat înspre Bruxelles și de făcut scenarii despre împărțirea Europei pe cercuri și viteze. În schimb, nu vedem ce se întâmplă în propria noastră bătătură: România are și ea două viteze!
comentarii: 0

Impasul Uniunii Europene

Uniunea Europeană a ajuns în impasul de azi nu ca urmare a crizei economice din 2008, cu toate că urmările acesteia se resimt încă.