Editorial

Bătălia pentru Cluj se dă la Alba Iulia

Am decis republicarea textului în urma mai multor comentarii postate pe internet, a mulţimii de telefoane primite de la simpatizanţi ai ambelor echipe şi, mai ales, a faptului că astăzi colegii mei au realizat o ediţie specială dedicată meciului “U”-CFR.

Clujul freamătă. Ardealul aşteaptă marea încleştare. Doi ani de la ultima întâlnire între marile rivale. Celebrul meci de o frumuseţe unică, al cărui scor nici măcar nu mai contează. Un meci de Cartea Recordurilor.

Un meci în care lumea a plecat de la stadion cu gândul că nu doar Cetatea eternă are Roma cu Lazio, nu doar Cetatea finanţelor italiene şi a modei transfrontaliere, Milano, are derby-ul Internazionale - AC Milan. Un adevărat “derby de la capitale” între bianco-celesti şi Giallorossi, un adevărat derby "della Madonnina" între nero-azzuri şi rosso-neri.

Nu doar în portul genovez se găzduieşte bătălia între grifonii de la Genoa Calcio şi Sampdoria. Nu doar la Torino, în oraşul gigantului Fiat, există Juve cu AC Torino. Nu doar bavarezii găzduiesc, la Allianz Arena, pe Bayern cu München 1860. Nu doar Madridul are bătălia capitalei între Real şi Atletico. Dar, poate, comparaţia cea mai potrivită, mai ales în acest moment, pentru derby-ul Clujului este bătălia de la Manchester, un oraş-simbol al fotbalului britanic, un oraş care îşi dispută supremaţia cu docherii din Liverpool şi cu marea capitală de pe Tamisa pentru punctul de referinţă al fotbalului total. Pentru a înţelege ce înseamnă un meci “U” cu CFR, acest derby nebun al Clujului, trebuie să te uiţi spre încleştarea dintre Manchester City şi United. Două echipe, acelaşi oraş, bani mulţi, marketing uluitor la United şi tradiţie nebună împletită cu bani de şeici la City. Manchester City, echipa “cetăţenilor”, cu o istorie parcă lipită, sigur la alte dimensiuni, de cea a Universităţii Cluj.

Când în Premier League, când în Liga a doua, când pe locul de retrogradare şi, cu toate acestea, cu un oraş în care “cetăţenii” domină. Dincolo, la United, poate cea mai iubită echipă din Marea Britanie, cu un marketing şi o soliditate financiară uluitoare, dar care acasă nu domină aşa cum o face la nivel naţional. În bătrânul Manchester, iubirile au două culori: bleu-celeste sau roşu aprins. Îi uneşte doar albul şi faptul că pot convieţui în acelaşi oraş. În România, CFR Cluj este revelaţia ultimilor 4-5 ani, însă acasă, în capitala Ardealului, CFR îşi împarte fanii cu nebunii frumoşi ai marelui oraş. Cei bolnavi de un simbol. Cei pătrunşi şi cuceriţi încă de copii de marea iubire. Unica iubire. Sunt aceia care cântau atunci când echipa lor de suflet era biciuită în noroaiele Ligii a treia sau batjocorită de arbitrajele ticăloase ale Ligii a doua. Sunt aceia care au privit ani la rând cu o uşoară invidie, mulţi şi cu admiraţie, maşina de fotbal creată în Gruia. Sunt cei care astăzi speră poate mai mult decât oricând în ultimii ani.

Mai mult decât oricând în ultimele confruntări. CFR are un lot de o valoare incontestabilă. Un lot care însă nu şi-a găsit cadenţa la acest început de campionat. Cu doar opt puncte din opt partide, cu o schimbare inopinată de antrenor, CFR suferă încă, însă e asemeni unui gigant adormit, astăzi încă rănit, dar tocmai de aceea mai periculos decât oricând. CFR trebuie să-şi apere gloria câştigată în ultimii ani. De partea cealaltă, nebunia frumoasă în alb şi negru a renăscut asemeni unei flăcări olimpiene. Debutul de campionat şi revenirea în Liga I au adus mai multe puncte Universităţii decât sperau şi cei mai optimişti dintre talibanii exilaţi ai tribunelor de pe “Cetate”. Trupa nebună a lui Pană e condusă asemeni batalioanelor de luptă ale bătrânului rege Priam la asediul Troiei. Cu un Claudiu Niculescu în rolul lui Ulise, cu un Gabi Boştină pe post de Agamemnon şi cu un Lemnaru în locul lui Ahile, Universitatea încearcă să doboare zidurile până acum apărate magistral de Cadu, Tony, Alcantara şi Gabi Mureşan. Dar bătălia pentru Cluj e uriaşă. Lemnaru va fi faţă în faţă cu Stăncioiu, iar Emil Dică va încerca să-l păcălească pe gigantul Matache.

Bud îl va avea în faţă pe cel reîntors la marea lui dragoste, Alex Păcurar, Culio va încerca să se anuleze cu Delgado, Unguruşan se va observa de la distanţă şi, poate, admirativ cu Rada, Hora se va lovi de Cvirik, Mendi se va uita cu colţul ochiului spre jocul lui Panin, Unguruşan îl va anula pe Bastos, iar super- Balde, cea mai mare surpriză a acestui început de campionat şi, poate, cel mai în formă jucător din Cluj la această oră, va fi, din nou, absolut magistral. Dar liderii se observă de la distanţă, asemeni unor conducători de oşti, la fel cum se vor observa şi se vor studia şi se vor bate ca doi gladiatori magicianul Claudiu Niculescu şi regele din Gruia, Cadu.

Va fi un meci de povestit nepoţilor, va fi meciul care poate hotărî vineri cine va domina în următorii ani Clujul. “U” freamătă să-şi ia o revanşă aşteptată mai mult decât orice de fanii în alb şi negru, iar CFR trebuie să confirme că nu a fost doar un curcubeu de primăvară. Mai sunt doar două zile până la momentul adevărului. Un moment unic pentru Cluj, un moment aşteptat pentru Ardeal, un moment special în bătrâna cetate a Unirii. Sunt convins că fanii celor două formaţii vor înţelege că trebuie să convieţuiască oricare ar fi rezultatul de vineri seară în oraşul de referinţă al Ardealului. Sper ca oficialii şi conducătorii celor două cluburi să aibă puterea şi înţelepciunea de a linişti, de a calma, de a raţiona şi, în nici un caz, Doamne fereşte, de a incita prin presiuni suplimentare!

Până la urmă, e un meci de fotbal, e o întrecere sportivă şi chiar şi Troia a căzut. Clujul se mută vineri la Alba Iulia, iar pe cei de acasă îi invit pe www.ziuadecj.ro şi pe NCN Cluj pentru a simţi de aproape atmosfera. Noi, ceilalţi, ne vedem la Alba Iulia.

Publicitate

Comentarii

...

thumb down thumb up
miercuri, 22 septembrie 2010, 00:24
de danko

Sper sa iasa bine...pentru noi. Hai CFR !
raspunde

hmm

thumb down thumb up
miercuri, 22 septembrie 2010, 05:26
de clujvisiniu

mda, arbitraje ticaloase din liga a 2a impletite cu meciuri castigate la masa verde(sa fim seriosi,stim cu totii cum a promovat u,nu ne-am nascut ieri). "Cei bolnavi de un simbol. Cei pătrunşi şi cuceriţi încă de copii de marea iubire"; oare acestia cantau si cand loveau cu bordurile sau cand sareau la bataie doar pt ca altii purtau alb-visiniu? domnule bogdan, va inteleg iubirea si v-o respect, inteleg si cuvintele frumoase care incearca sa acopere ce a ajuns azi acel "simbol". din pacate pt cluj spiritul de care vorbiti a murit de multa vreme! urmariti "adevaratii" suporteri ai lui u vineri cum se manifesta si veti intelege,inca o data, ce a ajuns clubul u. pt ca orasul Cluj a ajuns cunoscut in lume, pt ca a existat un club din provincie care nu a mai plecat grumazul in fata celor puternici, pt spectacol pe teren si in tribune si pt multe altele trebuie sa-i multumim CFR-ului ! multumim arpi si multumim CFR ! vineri sa castige cel mai bun! eu unul,sincer, imi doresc mai degraba in rezultat bun pe olimpico din roma(apropo: cand va ajunge u sa joace meciuri oficiale acolo?!?) decat vineri la alba iulia! oricum: hai CFR!
raspunde

Greseala

thumb down thumb up
miercuri, 22 septembrie 2010, 07:14
de Calin

Rares, atentie mare, derby-ul orasului Milano se cheama ''derby della Madonnina'', nu de la "Mandolina" cum ai scris gresit ! Forzza "U" !
raspunde

Cateva erori micute

thumb down thumb up
miercuri, 22 septembrie 2010, 09:00
de Rares Mindru

Se numeste derby "della madonnina" derby-ul Milano-ului, iar echipa de traditie a orasului Genova se numeste Genoa Calcio. In rest numai bine si tot respectu maestre. Haide U!
raspunde

pentru "Calin" si "Rares Mindru"

thumb down thumb up
miercuri, 22 septembrie 2010, 09:28
de Cluj (Rares Bogdan)

Va multumesc frumos pentru observatii. Am corectat.
raspunde

1919

thumb down thumb up
miercuri, 22 septembrie 2010, 09:47
de 1919

" Îmi era parcă frică să calc pe pietre, pentru ca nu cumva ceva să se mişte şi să se schimbe. Chiar în ziua sosirii ne-am dus la stadion. Szony-baci era acolo, ca întotdeauna. Când ne-a văzut, n-a putut scoate nici un cuvânt. A stat aşa, vreo trei minute în şir. Nici nu clipea. Apoi, la fel de mut, s-a îndreptat spre un dulap. A deschis cu cheia şi a tras de un sertar mare, ca de scrin. Şi, cu aceleaşi mişcări de robot, a scos din sertar 11 tricouri alb-negre, aşezate cu grijă unul peste celălalt. Abia după ce le-a pus pe masă şi le-a netezit de câteva ori, i-am auzit glasul: . Nimeni n-a mai scos o vorbă. Mi-am holbat ochii ca să nu plâng şi am căutat în grămadă tricoul cu nr. 5. Era tricoul meu. În timp ce-l trăgeam pe cap, am zăbovit, căutându-i gura, ca să-l pot săruta pe dinăuntru " - momentul întoarcerii la Cluj, în 26 iulie 1945, Mircea Luca. cfr cu trofeele, U CU INIMILE. Numai U dragilor !! U cel adevarat !!
raspunde

haide "U" !!!!

thumb down thumb up
miercuri, 22 septembrie 2010, 10:25
de mihai

interesanta paralela cu razboiul troian :)))) pronostic: 2:0 pt cei cu inimile .
raspunde

SUFLET

thumb down thumb up
miercuri, 22 septembrie 2010, 10:54
de CALIN M.

Din SUFLET ca de obicei atunci cand e vorba despre "U". Simt ca vineri e ZIUA noastra. IUBIREA adevarata este intotdeauna peste BANI. NUMAI "U".
raspunde

N"U"mai "U" !

thumb down thumb up
miercuri, 22 septembrie 2010, 10:56
de Calin

Rares, am uitat dimineata sa te felicit pentru articol, excelent scris ! Sper ca "U" sa invinga vineri !
raspunde

hool

thumb down thumb up
miercuri, 22 septembrie 2010, 12:21
de hool

sunt pesimist in ceea ce priveste meciul, sper sa se termine cu bine. HAIDE "U".
raspunde

* Subiect:

thumb down thumb up
miercuri, 22 septembrie 2010, 13:10
de cla

Frumos... Haide "U"
raspunde

HAI CFR

thumb down thumb up
miercuri, 22 septembrie 2010, 14:30
de varf_de_lance

...apreciez tonul civilizat al comentariilor ....ar trebui sa nu va mai lasati reprezentati de "mancatori de urechi"..... nu suntem in forma acuma dar totusi cred ca vom castiga ..HAI CFR !
raspunde

DECAT CFR

thumb down thumb up
miercuri, 22 septembrie 2010, 15:10
de CFRone

Vineri o sa va batem si o sa fim happy :). daca nu, ne consolam cu CH. Lig si cu titlurile luate... voi mai aveti de sapa... FORZA CFR!!
raspunde

DECAT CFR!!

thumb down thumb up
miercuri, 22 septembrie 2010, 15:39
de CFRone

aprobabi si commenturile pro CFR... sunteti patetici vineri va spargem ca de obicei Forza CFR!!
raspunde

de ce ?

thumb down thumb up
miercuri, 22 septembrie 2010, 17:03
de clujvisiniu

totusi, de ce nu a fost postat si commentul meu? credeam, bogdane, ca exista o urma de profesionalism insa se pare ca m-am inselat. daca nu tinem cu u nu ne sunt aprobate commenturile? destul de jalnic.... ai curajul si macar raspunde-mi pe email daca ai cevaurma de profesionalism in tine! hai CFR !
raspunde

forta u

thumb down thumb up
miercuri, 22 septembrie 2010, 23:15
de mantza

un suflet,alb,negru este tot ceea ce conteaza ,sa NU UITA si de merge si de nu haide haide haide u,unica iubire
raspunde

* Subiect:

thumb down thumb up
miercuri, 22 septembrie 2010, 23:38
de pici"U"

Haide "U" !!! batem vineri .....foarte frumos articolul Rares. !!! NUMAI "U" !!!
raspunde

* Subiect:

thumb down thumb up
miercuri, 22 septembrie 2010, 23:38
de pici"U"

Haide "U" !!! batem vineri .....foarte frumos articolul Rares. !!! NUMAI "U" !!!
raspunde

CFR!

thumb down thumb up
vineri, 24 septembrie 2010, 00:11
de Ramon

CFR, noua iubire!!!
raspunde

numai ucluj

thumb down thumb up
vineri, 24 septembrie 2010, 00:15
de levi

u cluj este mai presus decat orice!forza ucluj echipa ardealului si binenteles clujului!
raspunde

adevarul

thumb down thumb up
vineri, 24 septembrie 2010, 08:44
de eu

din nou se vede ca suntem mai multi....FORZA CFR!!!!!
raspunde

derby

thumb down thumb up
vineri, 24 septembrie 2010, 09:21
de cfrist

E pacat ca oameni ca mine nu merg la astfel de derby-uri de frica unui bolovan in cap. La randul meu, la un meci pe moina cand U juca contra Rapidului era sa-mi iau un bolovan in cap de la "cei mai frumosi suporteri ai Ardealului" ... ma lasi? Atata violenta ca in galeria lui U nu am vazut nicaieri, sunt niste neterminati care isi bat joc de "echipa sufletului". Nu contest, U este mai iubita in Cluj decat CFR si asa e si normal, e vorba de traditie pana la urma, INSA fotbalul este un sport, un mod de relaxare, nu un prlej de a ne refula si a ne exterioriza frustrarile acumulate in viata. Cel mai bun sa invinga, dar sa fie un meci frumos, cu ocazii, nu inchis si plictisitor.
raspunde

* Mesaj:

thumb down thumb up
vineri, 24 septembrie 2010, 11:40
de ClUjUl e UnUl!

E adevarat, U porneste cu sansa a doua, dar nimic nu poate schimba iUbirea din inimile clujenilor pt adevarata echipa a ClUjUlUi! Baieti din Gruia, lasati comentariile de doi bani si haideti sa cantam impreuna si sa ne bucuram de un meci frumos! U 73% din clujeni, cfr 22%, fara preferinte 5% (sondaj cu esantion reprezentativ, marja de eroare 2.8%, public vizat interesat de fotbal). Restul sunt frustrari si vise de preamarire!
raspunde

@ClUjUl e UnUl!

thumb down thumb up
vineri, 24 septembrie 2010, 12:12
de clujean vero

vezi ca, pana una-alta, CFR a fost preamarita prin titlurile castigate, pe cand U n-a castigat nimic de cand exista, jalnicule!
raspunde

U a castigat inimile a 73% din clujeni!

thumb down thumb up
vineri, 24 septembrie 2010, 14:57
de ClUjUl e UnUl!

@clujean vero (ce sa-ti povestesc...) Bai baiete, tu urmaresti fotbalul cam de cand sunt malluri in cluj sau hai cel mult de cand e basexu prezident. La voi ma si refeream cu visele voastre de preamarire cu tot. Ati ajuns in CL cu fonduri grase la Sandu sa-i operati colonu' si la Mitica Priapica (doar stim cu totii cum ati facut 17 puncte in anul in care ati intrat in CL), apoi ati platit greu pe nenorocitul de Mititelu sa va dea meciul la pauza si acum ne luati de prosti? Hai mars la Arpi sa va dea voie sa-i lingeti presul cu tulipan! Iti vezi lungul nasului? Nu cred! N-ai invatat nimic din Cluj. Stai jos. Patru!
raspunde

arbitrajele ticăloase ale Ligii a doua

thumb down thumb up
vineri, 24 septembrie 2010, 15:37
de luk

Tocmai acele arbitraje ticăloase ale Ligii a doua v-au facut ca anul asta sa fiti in liga i
raspunde

* Subiect:

thumb down thumb up
vineri, 24 septembrie 2010, 18:23
de gibonule

ba luca, vezi ca ti-ai scris numele cu kk, pardon cu k, sa te dai ghertoi la unguroaice. Ha-ha-ha! halal campioni! Ticalos esti tu cu arpi si neamul de romani oportunisti ce s-au dat cu voi! Cluju inseamna U. Greu va desteptati...
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.