Editorial

M-am întors ieri din Noua Zeelandă

Cam ciudat titlu pentru un editorial, dar el răspunde tuturor celor care au speculat sau au comentat pe marginea deplasării unui grup de 15 jurnalişti români în ţara de la capătul lumii: Noua Zeelandă. 28 de ore de zbor şi încă vreo nouă de stat prin aeroporturi.

O oboseală fizică cruntă, dar bucurii intelectuale şi chiar sufleteşti incontestabile. Da, am acceptat în deplină cunoştinţă de cauză invitaţia celor de la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) din multiple motive, dar poate cel mai important dintre acestea a fost curiozitatea jurnalistică reală de a vedea la faţa locului ceea ce am contestat sau am apreciat privitor la transformările din Apuseni, de la Roşia Montană. Despre ce am văzut acolo, despre similitudini între Waihi - New Zealand, aflat cam la aceeaşi distanţă de Auckland ca şi Roşia Montană de Cluj, voi scrie un text dedicat.

Până atunci trebuie să aflaţi, sigur, dacă vă interesează, de ce am acceptat această invitaţie şi mai ales să vă descriu câteva episoade remarcabile ale “business-trip”-ului în New Zealand. Am primit invitaţia la începutul lunii august, pe când eram plecat din ţară, răspunzând la telefon absolut întâmplător. Am cerut invitaţia, hârtia oficială - în cursul zilei de astăzi o veţi putea citi în facsimil pe www.raresbogdan.ro – şi am început consultările cu colegii
din acţionariat şi cu cei din conducerea editorială a ZIUA de CLUJ şi NCN. Călin, Andrei, Radu, Mircea, Tavi, Mihai şi Horia au fost cei consultaţi de mine cu privire la eventuala acceptare a deplasării. În cele din urmă, am confirmat prezenţa în cadrul grupului, mai ales că aveam ocazia ca, pe lângă vizita propriu-zisă într-o destinaţie extrem de greu accesibilă, să am parte şi de compania unui grup remarcabil de jurnalişti români recunoscuţi.

Chiar dacă vizita noastră în Noua Zeelandă a fost prezentată în fel şi chip de o parte a presei şi de o bucăţică din blogosferă, nu regret nici o secundă decizia luată. Sunt convins că dintre cei care au criticat deplasarea noastră acolo se remarcă trei categorii. Prima sunt, cu siguranţă, cei de bună credinţă, care cred în mulţi dintre jurnaliştii prezenţi în Auckland şi care, pur şi simplu, aşteaptă doar lămuriri. Din păcate, aceştia sunt cei mai puţini. A doua categorie sunt “frustraţii de serviciu”, “invidioşii şi răutăcioşii incurabili” care populează din oficiu jurnalismul românesc, care nu arată în nici un fel altfel decât însăşi societatea românească. Culmea tupeului unora dintre aceste personaje care astăzi se intitulează “apărători ai Roşiei Montane” este dat tocmai de faptul că mulţi dintre ei nu au vizitat niciodată Roşia Montană sau Apusenii, dar astăzi li se pare trendy să susţină ceva fără a asculta cealaltă parte.

Ca să nu mai vorbim că mulţi dintre aceştia degenerează în exprimările lor spre zona anticapitalistă dominată de un marxism greţos. Şi, în fine, cea de-a treia categorie a contestatarilor este cea cu adevărat înfiorătoare. Ea este populată de personaje cu serioase probleme de caracter, care au ales să reacţioneze sau să-şi pună la bătaie influenţa pe diferite vehicule media, deşi ei înşişi au fost de-a lungul timpului pasageri de lux pentru diferite companii în colţuri mai mult sau mai puţin apropiate ale lumii. Dacă primele două categorii pot fi înţelese, acceptate şi aşteptate în dialog, această cea de-a treia categorie este, pur şi simplu, mizerabilă. Din ea fac parte ca portstindard domnul Cornel Nistorescu – un jurnalist pe care l-am apreciat atunci când scria editoriale zilnice la Evenimentul Zilei sau atunci când, de unul singur, dar înconjurat de o excelentă echipă de jurnalişti tineri, a ales să se ia la bătaie cu Adrian Năstase şi camarila sa. Vremuri demult apuse, din păcate pentru domnia sa.

Dacă domnul Nistorescu ar mai avea puţină decenţă şi respect pentru cei care l-au citit şi apreciat odată, ar publica lista tuturor deplasărilor sponsorizate de care domnia sa a beneficiat în cei 20 de ani ca jurnalist independent. Nu cred însă că o va face. La fel cum nu cred că un domn ardelean de aceeaşi factură cu George Copos sau alţi fii siniştri ai Ardealului, eşuat din zona managementului unei companii multinaţionale prestigioase în zona managementului de presă sponsorizată de un miliardar excentric, Dinu Patriciu, va explica cititorilor trustului său relaţia din ianuarie până în mai 2010 cu Gold Corporation, respectiv cu Newmont Canada. Din păcate, trebuie să recunosc că spusele unui personaj deloc simpatic mie, pe numele lui Ion Cristoiu – care şi-a pus amprenta indiscutabil asupra presei româneşti postdecembriste - sunt mai actuale decât oricând.

Domnul Cristoiu atrăgea atenţia asupra apariţiei în zona presei a unor cârnăţari veritabili care vor încerca mult mai devreme decât mai târziu să influenţeze din zona managementului şi politicile editoriale ale diverşilor vectori media pe care îi manageriază sau chiar patronează. Domnul Peter Imre, prietenul domnului Patriciu, încearcă să ne convingă că spusele domnului Cristoiu sunt mai actuale decât oricând. Mai sunt şi alte personaje care ar merita să fie puţin trezite prin scăldatul în cerneală, dar textul e scurt şi scârba profundă... Sigur că e extrem de simplu să ataci nişte oameni, colegi de breaslă, în absenţă sau beneficiind de faptul că aceştia sunt incomodaţi în reacţiile lor pe de-o parte de fusul orar, iar pe de altă parte de imposibilitatea intrării în direct pentru contrareacţii. Ar merita spus totuşi că un trust, chiar dacă nu a fost prezent acolo, a ales să nu reacţioneze în nici un fel şi să aştepte întoarcerea în ţară a colegilor săi. Trustul Intact, prin Antena 1, Antena 2, Antena 3, Jurnalul Naţional şi Săptămâna Financiară, a ales doar să privească de la distanţă “războiul”, deşi cel puţin cinci dintre jurnaliştii plecaţi făceau parte din conducerile editoriale şi manageriale sau erau vedete ale unui trust de presă concurent.

Cu siguranţă se va scrie încă mult pe marginea deplasării celor 15 jurnalişti în Noua Zeelandă, dar, ca observaţie personală, pot spune doar că inclusiv cei care au încercat să împroaşte cu noroi nu au făcut altceva decât să pună pe agenda publică, indirect şi în mod cert fără dorinţă, un subiect care mai devreme sau mai târziu trebuia să intre în dezbaterea publică la nivel naţional. Acum sigur că momentul ales, din punctul meu de vedere, a creat o mai mică presiune pe scatoalca lui Băsescu la adresa avocatului Chitic sau pe imbecilitatea depunerii declaraţiilor fiscale de către cei plătiţi pe drepturi de autor. Asta e. Până la urmă e important că se dezbate. În încheierea primului meu text (vor urma şi altele) despre deplasarea în New Zealand aş vrea să spun doar că oricărui jurnalist din România îi doresc să stea timp de opt zile alături de oameni de la care nu doar că ai ce învăţa, dar pot fi socotite repere prin bagajul cultural, inteligenţă reală, spirit critic, informaţii de sertar, umor şi indiscutabil înclinaţii de “bonviveurs” desăvârşiţi.

Vă doresc tuturor să aveţi ocazia să-i însoţiţi într-un periplu pe Emil Hurezeanu, Ioan T. Morar, Robert Turcescu, Mihai Tatulici, Doru Buşcu, Sorin Freciu, Dragoş Nedelcu, Vlad Macovei, Adrian Bucur, Livia Dilă, Roxana Voloşeniuc sau Floriana Jucan. Fiecare din aceşti oameni vine cu bagajul său cultural excepţional, cu experienţele sale, respectiv cu stilul de viaţă cultivat. A fost o experienţă să stai între oameni al căror umor este indiscutabil un derivat al inteligenţei.

(Despre Amsterdam, Kuala Lumpur, Auckland şi Waihi în episoadele viitoare.)


Publicitate

Comentarii

Primul comentariu (oare mai urmeaza si altele?)

thumb down thumb up
duminică, 29 august 2010, 23:26
de Mara

Sper ca nu-s multe episoadele astea... Ca te cam fura acordul.
raspunde

no comment

thumb down thumb up
duminică, 29 august 2010, 23:54
de Haka

daca erati specialisti in ecologie, mediu, minerit, etc as fi inteles deplasarea; asa, insa, ramane doar o pata in vietile voastre profesionale; faptul ca si altii s-au infruptat din borcanul cu kk al feluritilor "sponsori" nu scuza deloc gestul vostru; trebuia sa-i condamnati pe aia, nu sa le urmati exemplul.
raspunde

@haka

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 10:18
de george

Multi cei care sunt impotriva proiectului nu sunt experti in minerit. De ce atunci parerea lor sa conteze. Eu un proiect care ne afecteaza pe toti, prin urmare toti trebuie sa fim informati, nu doar cei din minerit.
raspunde

sa fii informat cu ce?

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 11:15
de Haka

date tehnice de specialitate? la ce ti-ar folosi? sau vrei pareri romantzate despre binefacerile cianurilor?
raspunde

Nu este evident?

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 00:28
de Nistor

Este un fapt arhicunoscut, un adevar nerostit, cum ca mai toata presa merge in tot felul de excursii care intr-un fel sau altul sunt sponsorizate de cineva...pentru ca intotdeauna exista niste bani la mijloc Pe de alta parte este la fel de usor de inteles cum ca tot scandalul asta cu plecarea in Noua Zeelanda a fost de fapt o campanie platita de catre tabara adversa a celor de la Gold...pentru ca intotdeauna exista niste bani la mijloc.
raspunde

Mai baiatule

thumb down thumb up
vineri, 15 octombrie 2010, 13:44
de Cyanidefree

Adversarii celor de la Gold sunt doar oamenii onesti care au mai ramas in Romania, cei care nu s-ar compronite niciodata sa fie vazuti cum sug din ugerele (fara cianura, dar doldora cu lapte si miere) ale RMGC. Asa ca supozitia ta nu tine, ca ei nu pot sponsoriza in mod organizat o actiune de asemenea amploare si nici nu aveau acces la exploatarile miniere "ecologice" aratate cu mandrie participantilor entuziasmati.
raspunde

sa zicem ca de vina este criza…

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 01:10
de un cititor dezamagit

Nu cu multa vreme in urma erati cei mai vajnici aparatori ai Rosiei Montane. Odata, tin minte ca ati impartit la FanFest un supliment al ziarului, anti-cianuri si anti-Gabriel. Acum vad ca v-ati vandut si voi lui Gabriel si v-ati angajat si postaci. Dupa reclame mascate si desantate publicate drept "interviuri", fara litera "P" si alte reclame asumate, a urmat drumul domnului Bogdan in Noua Zeelanda. Sa zicem ca de vina este criza, ca din cauza ei ati acceptat bani manjiti cu cianura. Oricum, dezamagirea unui cititor vechi si fidel ramane. Pacat...
raspunde

Rosia

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 08:16
de Mihai

Sunt convins ca daca interesul pentru soarta Rosiei Montane v-ar fi ros atat de tare ati fi gasit bani sa mergeti pana acolo. Iar cu Turcescu, Freciu sau Tatulici se putea face o intalnire la Realitatea. (In ceea ce priveste integritatea morala a celor ce au mers, cel putin jumatate dintre ei sunt la fel de patati ca si cei pe care ii citati in editorialul dvs.). Dar, mi-e teama ca si pentru dvs ca si pentru ceilalti mai puternica a fost tentatia oportunismului. Iar, intr-un final, din oportunismul acesta vor suferi nu neaparat niste oameni, cat niste munti, care nu au nicio vina ca mai au un pic de aur in ei. Vom avea inca un exemplu de oameni nepotriviti care decid in chestiuni la care nu se pricep, in necunostinta de cauza. Functioneaza acelasi algoritm ca la ministri. Doar un pic mai ieftin...Ce usor se vand oamenii acum, in vremuri de criza!
raspunde

Advertortiale pe post de editoriale

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 09:38
de ps

D-nule Rares...ati uitat sa puneti un P mare in titlul, in schimb ne anuntati ca vor mai aparea si altele. Cum se poate compara mineritul din Noua Zeelanda cu cel din Romania? de acord cu Haka: nu sunteti specialist in domeniu insa v-au ales din postura de lider de opinie care poate fi prostit (platit) astfel incat sa ne abureasca pe noi cu povestile din Noua Zeelanda. Nu am fost acolo insa o consider o tara mirifica cu o legislatie si o educatie puternica....una din cele mai civilizate din lume. Am fost insa la Rosia Montana si m-am informat intai referitor la redeventele ce revin statului roman asa ca nu, multumim pentru o afacere atat de proasta. cu banii respectivi nu o sa ecologizam nici cateva ha dupa ce vor pleca canadienii.
raspunde

astept relatari

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 10:24
de daniel

Intradevar, saptamana trecuta presa a fost impanzita de articole denigratoare la adresa voastra, a celor plecati in Noua Zeelanda. Surpriza a venit din partea celor care participa la excursii platite de companii. Dar na, la ei se poate scuza, caci nu e vorba de Rosia Montana. A ajuns doar sa spui o fraza buna despre proiect ca 10 oameni sar pe tine.
raspunde

no comment

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 10:46
de Nu suntem prosti

Nu v-ati pus intrebarea de ce ati primit invitatia intre atatea nume "grele"? O fi pt ca sunteti f bun in ceea ce faceti? Sau pt ca aveti ocazia sa scrieti in cel mai mare oras de langa Rosia Montana? Este penibil ce se intampla...o spune o tanara care candva visa sa faca parte din breasla asta...dar s-a trezit la timp! Condoleante impartialitatii dvs.!
raspunde

e rea intentie

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 11:40
de catalin

Din ce am citit in presa mai multi jurnalisti au fost invitati, doar ca unii au refuzat. Imi aduc aminte ca in anii trecuti pana si Bucurenci a fost invitat. Scopul acestei excursii este documentarea pe o tehnologie foarte controversata la noi. E chiar ridicol ca unii prefera sa ramana ignoranti in loc sa se documenteze.
raspunde

Nu te lasa

thumb down thumb up
marţi, 31 august 2010, 00:35
de Lupulescu

Esti tanara si nu poti sa spui ca renunti la ziaristica pentru ca un ziar ar sustine un proiect. Nu uita ca acest proiect de la RM este la untimul nivel al tehnicii mondiale si sigur vei beneficia si tu de el mai ales ca peste 20 de ani iti vei aminti si vei scrie lucruri minunate.
raspunde

sa moara si capra vecinului

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 10:56
de un cititor

scrie domnule de ce ai fost cu adevarat acolo... si lasa-i pe restul...
raspunde

obiectivitate

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 11:34
de calin

Cea mai mare nenorocire pt un ziarist este sa isi piarda obiectivitatea, sa il stie tot targul de vandut, cumparat, lipsit de credibilitate. Este la fel cum o mireasa s-ar da virgina dupa ce a cunoscut toti barbatii din oras. Rares Bogdan, ai fi fost un ziarist mare daca ai fi publicat invitatia de la Gold si un refuz ferm, barbatesc. Pentru ca sunt lucruri care nu se cumpara si nu se vand. Dar asa esti doar un ziarist mic. Tot mai mic.
raspunde

si cine stabileste acest lucru?

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 12:07
de marius

Nu iti pierzi credibilitatea daca unor oameni nu le convine ce scrii. Faptul ca acesti jurnalisti au plecate pe banii companiei nu ii face mai putin credibili, doar pentru ca alti jurnalisti invidiosi s-au trezit sa-i blameze. Aceeia sunt mai credibili pentru ca i-au atacat inainte sa le afle parerea?
raspunde

las-o ca macane

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 17:25
de haka

CU ASEMENEA ARGUMENTE DE GRADINITA II FACI UN DESERVICIU LUI RB
raspunde

Multumesc tuturor

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 12:42
de Rares Bogdan

in primul rand ca cititi ZIUAdeCLUJ sau www.ziuadecj.ro si sigur ca unii dintre voi cititi si editorialele din acest ziar, cu siguranta cel mai citit din Cluj. Imi pare rau pentru cei care se simt dezamagiti si le multumesc tuturor celor care au incredere ca in continuare vom fi cat se poate de echidistanti. Va asigur ca deplasarea mea in NewZealand nu ma va face sa fiu mai putin critic daca se justifica critica. E mai bine oare sa ramanem ignoranti si sa refuzam sa vedem si cealalta parte a adevarului doar pentru a demonstra cuiva sau unora ceva...Ce am avea de demonstrat acelora? Ca refuzam sa acceptam ca poate exista si un adevar care sa ne deranjeze optiunile sau simpatiile construite si sustinute? Repet, nu am de ce sa regret ca am decis sa merg in KualaLumpur, Auckland si Waihi. Poate ma lamuriti unde as fi putut vedea o exploatare cu cianuri, operata tot de catre Newmont si unde as fi putut sta de vorba cu treprezentanti ai comunitatii, unii pro, altii contra sau cu jurnalisti care cunosc subiectul...la fata locului? Noi, cei care am fost, suntem pusi la zid, e atat de normal deja, de romaneste, dar nu e oare mai bine sa vezi, sa cunosti, decat sa stai in ignoranta si intuneric...? Preferati ignorantii? ...sa va bucurati de ei sau impreuna cu ei sau sa acceptati ca exista si oameni de buna credinta! Voi alegeti. Va multumesc din suflet tuturor, inca odata, pentru atentia acordata textului meu.
raspunde

Bagajul

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 14:44
de marius

"Fiecare din aceşti oameni vine cu bagajul său cultural excepţional, cu experienţele sale, respectiv cu stilul de viaţă cultivat". Numai bagaj cultural n-or avea Floriana Jucan si Tatulici.
raspunde

e usor sa judeci

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 15:17
de amalia

Nu stiu daca suntem cei mai in masura sa judecam. In plus, imi pare rau ca nu puteti sa apreciazi un om din punct de vedere profesional si nu personal.
raspunde

re bagaj

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 15:36
de mario

@ marius, sigur s-au cocosat de la carat atata bagaj cultural. alte trei avioane si un marfar au fost necesare in deplasarea asta pentru a cara bagajul cultural si o echipa formata din hamali de calibru international.
raspunde

Recomandare

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 15:10
de Pilgrim

Cititi urgent: Stephen Weir, Cele mai Proaste DECIZII din Istorie, Ed. Litera, cu Saptamina Financiara
raspunde

imi cer scuze,am citit doar postarile

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 15:35
de dusu

si mi am adus aminte de tatulici.marele jurnalist care a realizat primul duplex,cluj buc,pe vremea caritasului.va mai amintitzi? atunci,in studioul clujean se afla primarele care e,alesul napocistilor,un altul,stoica,de care ruminii erau informatzi ca este un Soros rumin,nu ungur evreu tradator. la capitala romanicai se aflau mari finantzishti mitici,care,analizind impreuna, au tras concluzia ca jocul piramidal caritas,este un adevarat bussines. si asha a fost. apoi despre onestitate si profesionalism in media rumina ii las pe altzii mai avizatzi
raspunde

:)

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 16:57
de Radu Anghel

http://roncea.ro/2010/08/30/in-atentia-comisiei-de-media-a-crp-si-ajr-intorsi-din-noua-zeelanda-ziaristi-deontologi-gold-si-mafioti-second-hand-din-presa-romana-se-explica-injura-obraznic-ori-tac-chitic/
raspunde

am sa renunt incet la ziua de cluj

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 17:22
de flaviu

...pentru ca de acum inainte veti incerca sa puneti intr-o lumina favorabila proiectul Rosia Montana de cate ori o sa aveti ocazia ..asta nu cred ca se poate numi echidistanta . Am terminat Fac. de Biologie si Geologie, si urmarile pe termen lung vor fi dezastroase...ganditi-va putin la copii dumneavoastra sau la nepoti , nu numai la supravietuirea ziarului dumneavoastra... Clujenii nu pot fi manipulati chiar atat de usor de catre un cotidian local...Dar va veti convinge singur domnule Rares
raspunde

Vorbe su fapte

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 20:13
de Tudor

O vizita necesara intr-o asemenea situatie nu poate decat sa ne aduca dovezi reale ale unei situatii existente undeva, altundeva decat in Romania. Nu cred ca merita sa dam cu noroi in cei care au fost binecuvantati sa vada pe viu niste lucruri. Sa asteptam relatarile si sa le apreciem obiectiv.
raspunde

ce ati vazut acolo?

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 22:12
de Elena

nu contestam calitatile colegilor care v-au insotit, insa asteptam detalii despre ce ati vazut acolo de la dvs dar si de la colegi
raspunde

ce ati vazut acolo?

thumb down thumb up
luni, 30 august 2010, 22:12
de Elena

nu contestam calitatile colegilor care v-au insotit, insa asteptam detalii despre ce ati vazut acolo de la dvs dar si de la colegi
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.