Editorial

Spaime

Îmi amintesc de un episod din copilărie, de la mijlocul anilor ‘80, când, într-o zi geroasă de iarnă, am ieşit cu bunica la plimbare să scăpăm de frigul din casă.

La auzul criticilor mânioase şi dure ale bunicii la adresa “nemernicilor ăstora de comunişti” care tăiaseră gazul, i-am strâns instantaneu mâna îngheţată şi i-am şoptit ferm: “Lasă, buni, lasă, nu mai spune! Că ne iau ăştia şi paltoanele!”
Sistemul reuşise pe atunci să insufle o teamă organică şi unui copil de 5 ani. În decembrie ’89, am urmărit revoluţia în direct cu sufletul la gură, plângând şi râzând în acelaşi timp, am jucat hora bucuriei, căci era evident pentru toată lumea, indiferent de vârstă, că se întâmpla ceva major, esenţial.

O vreme nu ne-a mai fost frică de nimic. Părinţii noştri parcă aveau aripi, iar noi, generaţia nouă pe atunci, eram aproape invidiaţi că, nemarcaţi de comunism, vom putea face orice. “Ce viaţă o să aveţi voi! Câte o să puteţi face!”, mi s-a spus adesea. Senzaţia de siguranţă şi speranţa s-au spulberat însă brutal şi mult prea curând, odată cu devastatoarele, cumplitele mineriade. Ianuarie, februarie ’90 şi, mai ales, 13-15 iunie ’90 au reanimat frica.
De atunci încoace, ne e teamă constant, şi astăzi, parcă mai mult ca niciodată. Trăim permanent cu sabia lui Damocles deasupra capului. Cei care nu se tem sunt calificaţi fie ca nesimţiţi, fie ca iresponsabili.

Ne e frică de criză, ne temem de elanul normativ al guvernului Boc şi de “reforma statului”, ne temem de ziua de mâine şi de anul care vine, ca să nu mai zic de 2012, ne e frică să vorbim, teamă că orice spunem, chiar în privat, poate fi afişat, publicat oricând şi denaturat prin scoatere din context. Ne temem de gripa porcină, de West Nile, de sistemul sanitar deficitar, de justiţia strâmbă, ne temem de PDL, dar şi de eventualitatea unei guvernări
a opoziţiei, de eşec şi, în egală măsură de succes.

E de speriat că 61% din români sunt nostalgici după comunism, după cum rezultă dintr-un sondaj recent, că 80% din cei 120 de studenţi clujeni din generaţia ’89-’90, sondaţi de mine săptămâna trecută, nu ştiu cine e Doina Cornea. Opoziţia se teme de Băsescu, PDL-iştii de iminenţa schimbării şi de răzbunarea viitoarei puteri.

Parte din spaimele noastre sunt alimentate artificial şi pervers de televiziuni în goana după rating, prin scenarii catastrofice, însoţite obligatoriu de un fond sonor apocaliptic. Parte, sunt cât se poate de reale. Situaţia e nasoală. Legile se votează cu cvorum făcut din pixul lui Anastase, parlamentarii se unesc întru binele comun doar “din greşeală”, înregistrări private, fără nici o legătură cu dosarele în care apar, sunt dezvăluite fără nici o jenă publicului, tupeul nu mai are margini, iar pe de altă parte intelectuali ca Pleşu şi Liiceanu sunt supuşi unui atac furibund din partea oponenţilor lui Băsescu.

La putere şi în opoziţie dictonul e acelaşi – “Cine nu e cu noi e împotriva noastră!”

Şi totuşi, oricare ar fi cauzele ei şi oricât de întemeiate ar fi acestea, frica ar trebui viu combătută, înlăturată, anihilată. Pentru că, atunci când devine fobie, frica paralizează, duce la imobilism, la inacţiune totală şi este expresia limpede a lipsei de credinţă, fiind chiar prin asta, nimicitoare, dezastruoasă. Fricoşi, suntem dezbinaţi, uşor de manipulat, slabi, pierduţi. Fără Dumnezeu. Iar de asta, într-adevăr ar trebui să ne fie frică!

Ioana Romana LAURENŢIUIoana Romana Laurenţiu este partener la casa de avocatură Laurenţiu, Laurenţiu şi Asociaţii

Publicitate

Taguri

Comentarii

PSD, sabia lui Damocles

thumb down thumb up
sâmbătă, 23 octombrie 2010, 10:12
de Liviu

Doamna, ar trebui sa va fie frica de revenirea pesedistilor la putere. Marasmul in care ne zbatem astazi neputinciosi este rezultatul politicii acestui partid, daca pot sa-l numesc asa. In ultimii 21 de ani, ei au fost aproape tot timpul la putere, fie direct, fie indirect. Sub "capastrul" psd, poporului roman i s-au tras cele mai mari tepe, respectiv tunuri, din ultimii 21 de ani. Economia tarii a fost pusa pe butuci, milioane de cetateni au emigrat pentru o viata mai buna. In schimb au aparut o multime de miliardari de carton, care acum au o influenta nepermis de mare asupra functionarii statului. Exact ca in feudalism, acesti "neo-boieri" fara scrupule incearca acum sa rastoarne conducerea tarii pentru a-si asigura in continuare influenta si interesele. O noua pedeserizare ar arunca Romania cu cel putin 20 de ani in urma. Asta ar trebui sa ne sperie !
raspunde

va rog, lasati-ne

thumb down thumb up
sâmbătă, 23 octombrie 2010, 12:37
de cutkodak

trecand peste stilul de zahar in care v-ati muiat penita, facand o adanca plecaciune in fata excelentului simt politic de care ati dat dovada la numai cinci ani, simtindu-ma eclipsat de capacitatile dumneavoastra de fin analist, doamna, va recomand: schimbati-va, in numele sfintilor, fotografia! nu dau vina pe dumneavoastra, ma indoiesc ca ati fost surprinsa de paparazzi la un charleston, dar e sinistra! p.s. mi-l imaginez pe rares bogdan frecandu-si mainile de fericire ca, in ciuda "valorii" acestor editoriale, se genereaza comentarii, deci dezbatere, deci trafic, deci $.
raspunde

Mai comunistule mic

thumb down thumb up
sâmbătă, 23 octombrie 2010, 18:19
de Un alt tovaras

Inteleg ca aspectul burghez al doamnei te deranjeaza, inteleg ca faptul ca domnul Rares Bogdan castiga din traficul generat de editorialele dumneaei te deranjeza, nu inteleg insa cum de nu intelegi nimic din ele, cand, din pacate, acestea fac o atat de elocventa radiografie a lumii in care traim. Punandu-mi intrebarea, am aflat raspunsul. P.S. Sper ca apreciezi modul de adresare proletar, tovarasesc, la pertu, intrucat am facut eforturi seriose pentru a nu te jigni prin folosirea unor formule burgheze de politete.
raspunde

* Subiect:

thumb down thumb up
sâmbătă, 23 octombrie 2010, 17:36
de lavi

@ de cutkodak :stimate domn, trecand peste stilul ( sau gustul ) de muratura in care v-ati inmuiat penita, pemiteti-mi ca simplu cititor si comentator sa incadrez comentariu dvs ( evident in ceea ce ma priveste ) in categoria comentarilor pe care le regasim atat de des pe toate forumurile si publicatile online, respectiv acelea care critica mereu, deviind intrutotul de la subiectul expus si ingloband aproape in totalitate cuvinte rautacioase la adresa scriitorului. Nu cred ca traficul sau banii pe care ii face dnul Rares Bogdan de pe urma publicarii acestor articole reprezinta un punct de interes pentru dvs , sau daca da , cred ca v-ati incurcat putin atunci cand ati pus cuvantul valorii in ghilimele. Logic, nu? Iar cat despre articolele dnei Laurentiu, iar simt undeva o unda de deviere logica, deoarece daca ati fi citit cu atentie de la un capat la altul inainte sa va lansati in critici, ati fi constatat ca aceste articole reprezinta ( sau cel putin eu asa am dedus ) niste pareri strict personale exprimate in contextul cotidian. Totusi, stimabile domn, tind pe undeva sa va disculp atitudinea, deoarece se vede ca ati ramas marcat de fotografie, uitand sa cititi randurile care o incadreaza. Chipuri dragute gasiti pe toate siteurile de socializare, lasati-ne pe noi sa facem trafic aici si sa ne delectam cu textele. Multumim.
raspunde

Vesnica invidie

thumb down thumb up
sâmbătă, 23 octombrie 2010, 18:41
de Victor

“In iad, doi draci pazeau doua cazane cu smoala, intr-un cazan erau romani iar in celalalt erau nemti. Unul din draci se chinuia sa ii tina pe oameni in cazan iar celalalt se relaxa. Dracul care muncea mai mult il intreaba pe celalalt: -Cum faci ma tu sa ii tii pe oameni in cazan? Iar celalalt ii raspunde: -Pai tu ii ai pe nemti ma si daca scoate unul capul il ajuta toti sa se ridice, dar eu sunt mai norocos si ii am pe romani si daca scoate unul capul il trag toti in jos.” Ia spune Cutkodak-ule, de la ce ziar esti tu? De ce te doare atata capul de cati bani face Bogdan de pe urma autoarei. Nu prea merge businessul, nu?
raspunde

la 5 ani

thumb down thumb up
sâmbătă, 23 octombrie 2010, 22:57
de obi

din start nu pot citii articolul, deci ce sa comentez...dumneata la 5 ani ( si eu aveam 5 ani in 1980 ) dai o replica bunicii tale mai ceva ca un om in toata firea. Pai la 5 ani stiai tu ce e democratie, partid comunist si despre cei despre care presupuneti ca i-au pana si paltoanele... stiai sa fi atat de ferma impotriva regimului la aceea varstra ? hai sa fim sinceri... la acea varstra aveati spaime de BAU BAU si alte chesti de genu. in rest nu am mai citit articolul, e doar pura fantezie imbracata in haina adevarului.
raspunde

concluzie personala

thumb down thumb up
duminică, 24 octombrie 2010, 00:04
de Murphy

am citit 3 dintre scriiturile d-nei colaboratoare si observ ca le lipsesc doar cateva maruntisuri: subiect interesant, analiza convingatoare, condei alert si rost vizibil; in rest sunt OK.
raspunde

la 5 ani...

thumb down thumb up
duminică, 24 octombrie 2010, 06:01
de andrei

..eu stiam sa scriu si sa citesc...ma rog, relativ..dar fara niciun dubiu puteam da o replica de genul celei din articol, imi confirma maica-mea acum..poate ca tu ai fost un pic mai intarziat, obi draga..la cati ani te-au dat la scoala?
raspunde

* Subiect:

thumb down thumb up
duminică, 24 octombrie 2010, 07:31
de * Nume:

mie mi se pare "frica de un dumnezeu" abstract mai de temut
raspunde

Interpretari

thumb down thumb up
duminică, 24 octombrie 2010, 10:41
de Alexandru

Din ce am inteles eu, autoarea nu spunea ca ne lipseste frica de Dumnezeu, ci Dumnezeu insusi, si ""de asta, într-adevăr ar trebui să ne fie frică". Iar ceea ce ati scris si din felul in care ati scris Dumnezeu cu litera mica nu dovedeste decat ca are mare dreptate.
raspunde

No comment

thumb down thumb up
duminică, 24 octombrie 2010, 12:41
de Mihai

"Trăim într-o atmosferă de front. S-a dat drumul la beşteleală generală, la bîtă, la parapon. Cineva face treabă? Nu-i nimic. Îl vom căuta de bătături. Ne vom interesa de taică-său, de vreun amor clandestin, de echipa de fotbal pe care o preferă. Oricum, putem spune despre „venerabilul“ care ne enervează tot ce ne vine la îndemînă: îl putem lua peste picior, îi putem poci numele, îl putem înjura de mamă. De ce scrie omul pe forum? Parcă îl văd stingînd lumina, punîndu-şi pătura în cap şi pornind, cu fălcile încleştate, la luptă. După care poate adormi sedat, pe laurii anonimatului. Nu e de ici-de colo să ştii că tocmai ai plasat cîteva sudalme între ochi vreunui ministru, sau lui Patapievici, sau lui Liiceanu. Şi încă sub pseudonim, din fotoliul comod de-acasă! A doua zi, poţi povesti amicilor sau logodnicii, la un şpriţ: L-am făcut praf pe cutărică. I-am zis-o! Nu l-am iertat! Nu mă las pînă nu-l văd arşice! ", Andrei Plesu, Dilema veche, nr.349, 21 octombrie 2010.
raspunde

la 5 ani

thumb down thumb up
duminică, 24 octombrie 2010, 18:16
de obi

felicitari Andrei! daca tot erai asa inteligent la 5 ani de ce ai nevoie de confirmarea mamei ? scuze ca am intarziat cu replica!
raspunde

Foarte adevarat

thumb down thumb up
joi, 24 februarie 2011, 19:51
de monica

dar nu ar trebui sa ne mai temem de nimic si mai ales tineretul,traim in Europa si tinerii trebuie sa-si drepturile si propriul destin in mana. Autoarea este plina de curaj si ii doresc sa cintinue ,sa nu tina seama de nimic sa -si atinga telul de demnitate.Tinerii ca ea duc acest ziar atat de oropsit ,mai departe fara ei,Ziua de Cluj nu ar fi mare lucru !
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.