Educaţie

Adio flotant la înscrierea în şcoli! Ce solicită inspectorii şcolari

Flotantul, aşa zisul bilet de acces la şcolile „de centru”, ar putea fi eliminat din criteriile de înscriere în clasa pregătitoare.
Publicitate
 

În fiecare primăvară, sute de părinţi clujeni folosesc un mic truc pentru ca micuţii lor să înveţe la şcolile de centru: în loc să îi înscrie la unităţile de învăţământ arondate reşedinţei, oamenii obţin flotant în zonele apropiate şcolilor la care vor să îşi înscrie copiii. Scenariul care se repetă în fiecare an ar putea lua sfârşit prin modificarea metodologiei de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare. În acest sens, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, alături de alte nouă inspectorate din regiune, i-au înaintat Ministrului Educaţiei o serie de propuneri de modificare şi optimizare la nivel de sistem, între aspectele conturate regăsindu-se şi eliminarea flotantului sub formă de criteriu pentru înscrierea copiilor la şcoală.

Astfel, inspectorii şcolari au formulat următoarea propunere: „Modificarea Metodologiei de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, O.M.E.C.Ș. 3171/2015, cu respectarea criteriului privind domiciliul stabil al părinților/ tutorilor legali, a criteriilor generale și specifice aprobate de către consiliul de administrație al unității de învățământ și cu încadrarea în numărul de locuri aprobat în planul de școlarizare, pentru evitarea utilizării abuzive a flotantului, la unitățile de învățământ din zona centrală."

Potrivit legii, la fiecare dintre şcoli au prioritate copiii care locuiesc în vecinătate, iar clasele sunt suplimentate în funcţie de numărul de elevi înscrişi. Ispectorii şcolari cer ca numai domiciliul stabil să rămână criteriu de selecţie, iar flotantul să nu mai fie obligatoriu pentru asigurarea unui loc în respectiva instituţie de învăţământ.

"E o propunere pe care noi şi colegii noştri am făcut-o. Am cerut să nu mai avem obligaţia decât în cazul reşedinţei, deci nu şi cu cei care au flotant.Să avem obligaţia ca prim criteriu reşedinţa pentru că, dacă nu, ajungem în continuare în situaţia în care suntem acum, să dăm un număr imens de clase în spaţii pe care nu le mai avem", a explicat Valentin Cuibus, şeful ISJ Cluj.

În ultimii ani, înscrierile pe baza vizei de flotant au explodat în cazul celor mai bune şcoli din Cluj-Napoca. Potrivit datelor oferite de şeful ISJ Cluj, în acest an şcolar numărul claselor de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu", dar şi de la Şcoala Gimnazială „Ioan Bob" au fost dublate din cauza numărului mare de cereri. Iar pentru că numărul claselor este mare, în timp ce spaţiile sunt prea puţine, micuţii ajung să fie nevoiţi să ţină cursurile după-amiaza, spre nemulţumirea părinţilor.

"La Bălcescu, de exemplu, anul trecut au fost 8 copii din zonă, 156 cu flotant. Nu mai putem continua aşa pentru că ajungem în situaţia în care să ducem copiii de după-amiază, pentru că noi facem planul în funcţiile de spaţiile pe care le avem. Ca să fim corecţi, flotantul este făcut pe fals în marea majoritate a cazurilor; o fi doi, trei, cinci care au flotantul pe bune. Noi dăm pentru şcolile centrale cinci, şase, şapte clase şi ei cer două sau trei. Anul trecut la Bălcescu am înfiinţat şase clase şi erau planificate trei, la Racoviţă trei şi erau planificate două, la Bob patru şi erau planificate două şi multe altele. Şi nu ai de ales, pentru că te obligă legea", a precizat Valentin Cuibus.

Publicitate

Comentarii

flotant

thumb down thumb up
luni, 19 octombrie 2015, 21:10
de bula

Buna dimineata
raspunde

Salut șmecherie !

thumb down thumb up
luni, 19 octombrie 2015, 22:56
de Nicu

Bine ca v-ati trezit, chiar asa. Ar trebui ca dascalii sa ocupe locurile in școlile centrale si cu rezultate bune, in funcție de rezultatele la titularizare sau de la început de an, si nu asa cum s-a obișnuit , iar copiii din centru sa nu străbată tot orașul , ca de luat bani pt zona 0 se știu lua. Asa este peste tot in lume, dar trebuie sa fim altfel. Eliminați si semiinternatele, si veți avea sali in scoli, timp pt a se face curat si a se aerisi, economisind astfel bani pt cheltuieli cu utilitățile.
raspunde

Intrebare

thumb down thumb up
luni, 19 octombrie 2015, 23:02
de Dan

Daca la Balcescu au fost doar 8 cu resedinta permanenta.. ce solutie se impunea domnule cuibus? o clasa de doar 8 elevi? o clasa de 25 elevi (8 cu resedinta , 2-3 cu flotant pe bune si 15 pe pile)? pilele nu le puteti elimina .. asta-i clar. pentru ca si dvs ocupati o functie pe pile politice nu pe competente.
raspunde

pile

thumb down thumb up
marţi, 20 octombrie 2015, 15:29
de Andrei

Corect !
raspunde

...

thumb down thumb up
marţi, 20 octombrie 2015, 15:37
de mihai

corect
raspunde

lol....

thumb down thumb up
marţi, 20 octombrie 2015, 08:32
de clujean

lasa ma ca o sa vina prin iris,pe bd muncii...acolo e loc destul...da de ce sa nu invete plod de bastan cu vila noua rezidentiala...cu pui de gabor cu multi plozi...nu asta e societatea multiculturala mult dorita ...bactalo...unul sa vina cu mertzanu altul cu caruta....moromales...
raspunde

Da halo!

thumb down thumb up
marţi, 20 octombrie 2015, 15:18
de Discriminare

Da halo! Te rog sa nu imi discriminezi plodul, ca si noi il aducem la scoala din beverly hiris cu Q7, beamveie si merkedesuri.
raspunde

Des. Cremene

thumb down thumb up
marţi, 20 octombrie 2015, 17:21
de D

Felicitari! Ai cea mai tare postare, am ras ca prostul din Chinteni.
raspunde

Finantarea urmeaza elevul nu sala de clasa

thumb down thumb up
marţi, 20 octombrie 2015, 09:11
de Cristi

Din cate stiu eu finantarea urmeaza elevul nu sala de clasa. Deci dvs si dl primar, trebuie sa alocati fondurile necesare si sa gasiti solutii inclusiv spatii acolo unde este cerere. Respectiv la scolile din centru, Pentru ca aici se invata mai bine. De asta isi aduc parintii copiii in centru, nu de tampiti. Probabil se doreste sa se revina la vechiul sistem PCR, cand se vindeau locurile la scolile din centru. Macar acum cu sistemul actual oricine avea o sansa. Sunteti niste comunisti ordinari.
raspunde

si acum nu se cumpara flotante?

thumb down thumb up
marţi, 20 octombrie 2015, 12:00
de georgian

si acum nu se cumparau locurile? pai cum isi fac cetatenii flotant in centru, se platesc bani grei pentru un flotant care sa permita inscrierea la Balcescu se ajunge chiar si la cateva mii de euro!!!
raspunde

flotant

thumb down thumb up
marţi, 20 octombrie 2015, 09:38
de Virgil

Atunci si profesorii sa fie arondati la scoli acolo unde isi au domiciliul ! Toti profesorii buni sunt in centru si in Floresti, Apahida, Manastur sunt cei mai putin exigenti !
raspunde

...

thumb down thumb up
marţi, 20 octombrie 2015, 15:44
de mihai

Buna observatie .
raspunde

doar ca problema e in alta parte!!!!

thumb down thumb up
marţi, 20 octombrie 2015, 09:51
de io

Mr. Cuibus, problema e DE CE VOR TOTI sa-si inscrie copiii in centru? Asta ar trebui sa fie prima intrebare pe care ar trebui sa v-o puneti. Dar sigur...e mult mai greu sa rezolvi o problema a sistemului in comparatie cu o banala interzicere a inscrierii pe baza de flotand. Smart...NOT !!!!
raspunde

....

thumb down thumb up
marţi, 20 octombrie 2015, 15:43
de mihai

N-ai de ce sa-i explici comunistului de-astea ... Se schimba doar vom cotiza
raspunde

Scoli in centru

thumb down thumb up
marţi, 20 octombrie 2015, 16:36
de alt mihai

Solutia este foarte simpla. In centru sa nu mai fie organizate clasele mici. Ar trebui sa intre in lichidare cel putin clasele 0-4 si ele sa fie incet mutate cu tot cu profesori/invatatori si logistica la scolile din cartiere. E o aberatie sa iti duci copilul in clasa 0 la o scoala din centru pentru ca acea scoala are rezultate bune la gimnaziu sau la BAC. In clasele 0-4 ar trebui urmarita calitatea invatatorului care nu este, de multe ori, direct proportionala cu prestigiul unitatii de invatamant. Daca muti invatatorul la o alta locatie (cu tot cu logistica) se rezolva imediat problema claselor 0-4. Se pot reorganiza scolile/liceele astfel incat clasele mari 5-8,9-12 sa fie predate in centru iar clasele mici in cartiere. Problema este una de vointa politica a ISJ Cluj. Daca am lua in calcul atat impactul acestei solutii asupra traficului din zona centrala cat si siguranta copiilor mai aproape de casa si mai departe de haosul din centru atunci se poate concluziona ca solutia este una buna.
raspunde

Dosarele X

thumb down thumb up
miercuri, 21 octombrie 2015, 11:54
de Hopaa

In centru e ceva energie supranaturala care ajuta la invatat de trebuie sa inveti in centru? In primul rand liceele nu au ce cauta in centru. Studentii de la utcn cum pot invata in fundul luimii unde intoarce tramvaiul?
raspunde

din aceeasi categorie

thumb down thumb up
marţi, 20 octombrie 2015, 09:55
de io

Asa si Boc ar trebui sa interzica traficul in centru intre 8 si 20 pentru ca e foarte aglomerat!
raspunde

Bla Bla

thumb down thumb up
miercuri, 21 octombrie 2015, 00:29
de Soso

..... si cu marmotele de pe malul Somesului ce facem ?
raspunde

aiureli

thumb down thumb up
miercuri, 21 octombrie 2015, 10:14
de phantom

si asta ce inseamna??ca toti tziganii din centru care locuiesc in case sociale isi vor da copiii la scoli bune...si restul de familii tinere de la suburbia si zone periferice gen Floresti,Borhanci, etc..isi vor da copiii la scoli de cartier?ganditi cu fundul!!
raspunde

I-auzi!

thumb down thumb up
joi, 22 octombrie 2015, 13:33
de Robert

Domnule Cuibus de ce nu incercati mai degraba sa asigurati conditii si cadrea didactice de calitate si in scolile de cartier? Asa, in cativa ani nu s-ar mai bate nimensi pentru scolile din centru.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.