Educaţie

Avocaţi de la Baroul din Cluj, profesori de educaţie juridică în şcoli

Elevii de liceu şi cei din clasele a VIII-a vor primi lecţii de educaţie juridică de la avocaţi, în cadrul unui parteneriat derulat de Inspectoratul Şcolar împreună cu Baroul Cluj.

Proiectul, lansat marţi de inspectorul şcolar general Valentin Cuibus şi de decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, a pornit de la o idee a judecătorului Cristian Danileţ, fost consilier al ministrului Justiţiei şi fost membru în Consiliul Superior al Magistraturii.

"Educaţia juridică în şcoli este esenţială pentru corecta dezvoltare a copiilor şi tinerilor care se pregătesc pentru viaţă. Această idee a fost preluată de către Comisia Barourilor de Est, ce funcţionează în cadrul Federaţiei Barourilor Europene, din care Baroul Cluj face parte. În urma acestei colaborări, Cristi Danileţ a fost invitat, anul trecut, la Luxemburg, unde a avut loc o sesiune de lucru şi el a prezentat acest proiect tuturor barourilor participante şi toate s-au arătat interesate de idee", a precizat Mircea Pop, marţi, în conferinţa de presă dedicată prezentării proiectului.

Acesta a explicat că proiectul se va derula pe parcursul mai multor săptămâni, timp în care aproximativ 60 de avocaţi clujeni vor preda educaţie juridică în şcoli de pe tot cuprinsul judeţului Cluj.

Astfel, elevilor li se explică care sunt drepturile lor, dar şi ce se întâmplă dacă încalcă regulile de convieţuire socială sau pe cele legale. În plus, avocaţii le vor putea prezenta cazuri concrete din experienţa lor.

"Este foarte important să îi explici unui tânăr că merge la o petrecere şi, aşa cum ştim cu toţii, există factori de influenţă, uneori negativă, la astfel de petreceri, şi îi spun unui elev 'hai fumează şi tu că nu te vede nimeni'. Şi nu mă refer aici la ţigări cu tutun. Din curiozitate, din tentaţie, acel elev este tentat să fumeze, o ia ca pe un teribilism, dar consecinţele care pot apărea la un astfel de început de consum de droguri pot fi devastatoare", a mai spus Mircea Pop.

La rândul său, inspectorul şcolar general Valentin Cuibus a explicat că aceste ore de educaţie juridică vin în completarea celor de educaţie financiară sau a celei pentru sănătate, lansate în trecut.

"Ea se va desfăşura atât în săptămâna altfel, cât şi la orele de istorie şi la orele de dirigenţie, împreună cu colegii noştri. Este important că aceste ore sunt ţinute de profesionişti, de oameni care pot să răspundă tinerilor la întrebări. Ne-am orientat către clasele de liceu şi clasele mari, de a VIII-a", a spus Cuibus.

Orele de educaţie juridică se vor derula pe parcursul întregului an şcolar, partenerii fiind dispuşi să găsească soluţii pentru prelungirea proiectului şi în viitor.

 

Publicitate

Comentarii

barou vs judecatori

thumb down thumb up
miercuri, 1 noiembrie 2017, 09:45
de adi

corest era cu judecatori. asa avocatii o sa le explice la copii cum sa conteste procese verbale de amenzi ca nu au bilete de autobuz.
raspunde

Pt Adi cel cunoscator

thumb down thumb up
miercuri, 1 noiembrie 2017, 17:27
de gicu

Tu stii foarte multe despre avocati, Adita! Iti doresc sa mergi la avocati, sa ti conteste procese verbale, fara numar!
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.