Educaţie

Bătaie pe locurile din căminele studenţeşti din Cluj. Vezi tarifele

Universităţile de stat din Cluj-Napoca oferă studenţilor 15.000 de locuri de cazare în cămine, la tarife cuprinse între 100 şi 450 de lei, însă numărul cererilor depăşeşte 20.000.

Cea mai mare instituţie de învăţământ superior din Cluj-Napoca, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) pune la dispoziţia studenţilor 6.000 de locuri de cazare în 17 cămine, în camere cu 2, 3 sau 5 locuri.

Reprezentanţii UBB au declarat că procesul de cazare începe în 29 septembrie şi se încheie în 1 octombrie, în condiţiile în care deschiderea anului universitar 2017-2018 va avea loc în 2 octombrie. Camerele au baie proprie, spaţii de gătit comune sau proprii în unele cămine, internet.

Toate căminele au fost igienizate şi reabilitate în fiecare an, în timpul vacanţei de vară. Tarifele în cămine sunt cuprinse între 100 şi 220 de lei pe lună, în funcţie de gradul de confort - numărul de paturi, spaţii proprii sau comune. La nivelul UBB au fost depuse 9.000 de cereri de cazare.

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (dispune de 4.926 locuri de cazare distribuite în cele două complexe studenţeşti, din Mărăşti (două cămine) şi Observator (şapte cămine), toate căminele UTCN fiind modernizate.

"În acest an a fost finalizat căminul II B din campusul Mărăşti, care a reintrodus în circuit un număr de 944 de locuri de cazare, cu începere din noul an academic. Proiectul a fost în valoare de 4,7 milioane de lei, finanţat în întregime din veniturile proprii ale universităţii", au spus reprezentanţii UTCN.

Studenţii care se cazează în campusul din Observator au la dispoziţie camere cu două sau patru locuri, baie proprie în fiecare cameră, oficii pe fiecare palier dotate cu plite electrice, maşini de spălat pe fiecare palier, acces gratuit la internet, sistem de pază privat/ supraveghere video.

Spaţiul exterior aferent celor două cămine din complexul Mărăşti a fost modernizat cu teren de sport cu nocturnă şi gazon sintetic, precum şi cu spaţii verzii.

Cazarea la UTCN au rămas nemodificate faţă de anii anteriori, astfel încât pentru camere de 4 persoane tariful este de 155 lei/lună/pat, iar pentru camere de 2 persoane, de 220 lei/lună/pat. Numărul de cereri de cazare înregistrate este în jur de 9.000.

Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iuliu Haţieganu beneficiază în anul universitar 2017-2018 de 2.500 de locuri de cazare în opt cămine. Tarifele de cazare sunt aceleaşi ca şi în anii anteriori, fiind cuprinse între 140 de lei pentru un loc în cameră cu patru paturi şi 450 de lei cameră single. La UMF au fost înregistrate 2.560 de cereri pentru cazare.

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) au fost pregătite 1.434 de locuri de cazare în cinci cămine studenţeşti, toate având acces la internet. Tarifele de cazare practicate sunt cuprinse între 125 de lei locul în cameră cu 4-6 paturi, cu baie pe hol, şi 250 de lei în cameră cu două paturi, cu baie inclusă.

Universitatea de Arte şi Design (UAD) are disponibile 121 de locuri de cazare în două cămine, reabilitate termic, tarifele fiind cuprinse între 170 şi 220 de lei. "Cererile de cazare au fost în număr de 210", au menţionat reprezentanţii UAD.

Studenţii care nu reuşesc să obţină un loc de cazare sau nu le convin condiţiile oferite în cămine pot să îşi închirieze garsoniere sau apartamente în Cluj-Napoca. Chiriile sunt cuprinse, în funcţie de cartier sau de numărul de încăperi, între 140 de euro o garsonieră şi 500 de euro un apartament de 2-3 camere.

Publicitate

Comentarii

CAzare

thumb down thumb up
miercuri, 27 septembrie 2017, 16:52
de Dan

Nu va suparati, are cineva un link sau o indrumare catre garsoniera de 140 de euro? Nu de alta, dar eu cel putin nu am vazut niciunde asa ceva in Cluj, cel putin nu in 201.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.