Educaţie

Costoiu, la Cluj: Suntem datori să transformăm universităţile în poli de cercetare, dezvoltare şi inovare

Ministrul delegat pentru Învăţământul Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, afirmă că România este datoare să transforme universităţile în poli de cercetare, dezvoltare şi inovare, aceasta fiind singura şansă de dezvoltare a acestei zone a Europei.
  • FOTO: Eugen Olariu

    FOTO: Eugen Olariu

Costoiu a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la o conferinţă organizată la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, că universităţile trebuie să devină parte a dezvoltării economice a României şi a Europei.

"Cred că dincolo de ceea ce construim astăzi în Europa, suntem datori să încercăm să transformăm universităţile în poli de cercetare, dezvoltare şi inovare, aceasta fiind singura şansă de dezvoltare a acestei părţi a Europei. Cred în realizarea polilor de competitivitate, care să unească eforturile pentru a furniza produse de cea mai bună calitate din zona agricolă, plecând de la o cercetare aplicată. Cred, de asemenea, că un centru universitar reprezintă motorul de dezvoltare al societăţii, nu doar al zonei academice, ci al societăţii în ansamblu. Universităţile trebuie să devină parte a dezvoltării economice a României şi Europei", a spus Costoiu.

În ceea ce priveşte cercetarea, Mihnea Costoiu a subliniat că România a aprobat un nou Cod Fiscal, care prevede reduceri fiscale de până la 50 la sută pentru firme care activează în domeniul cercetării şi al dezvoltării.

"Suntem în plină negociere cu partenerii internaţionali pentru a lărgi facilităţile fiscale pentru cercetători. Este extrem de important să reuşim acest lucru, pentru că ne dorim parteneriate puternice între companii şi universităţi. Şi cred că aceste facilităţi trebuie acordate acestui tip de parteneriat", a menţionat ministrul delegat pentru Cercetare.

Mihnea Costoiu participă, joi, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, la Conferinţa Rectorilor Universităţilor Dunărene (DRC), la care sunt prezenţi 46 de rectori de universităţi din 11 state europene. Printre invitaţi se numără şi comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi secretarul de stat în Ministerul de Externe Bogdan Aurescu.

 

Publicitate

Comentarii

Joi trebuia sa fie la la Vilnius nu la Cluj

thumb down thumb up
joi, 7 noiembrie 2013, 14:30
de petru pop

Dl Costoiu care reprezinta cercetarea stiintifica din Universitatile romanesti trebuia sa fie in aceste zile la Vilnius, nul la Cluj !
raspunde

Gunoaiele de la guvern se scurg pe aici pe ascuns

thumb down thumb up
joi, 7 noiembrie 2013, 14:34
de Bancea

Dispari acasa si ia-l de mana pe CopyPaste! Gunoaie ce duceti tara de rapa! Veniti asa numai pas-pas ca nu fiti luati la scuipat si aruncat cu rosii in voi, nemernicilor! Daca aflau oamenii ca veniti iara sa va bagati in seama nu scapati de huiduieli cu siguranta! Dispareti in ceata jegosilor!
raspunde

scoli degeaba, bani aruncati

thumb down thumb up
vineri, 8 noiembrie 2013, 11:28
de A.

Lasa, bagati voi banii in facultatile nascocite se Marga, sa faca locuri de munca prietenilor, ca si "Studii Europene", ca astea o sa creeze specialisti care ne vor scoate din subdezvoltare.
raspunde

Limba

thumb down thumb up
vineri, 8 noiembrie 2013, 11:48
de horea

Limba de lemn si rumegus intre dinti!
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.