Educaţie

Dascălii clujeni au ajuns la capătul puterilor. Le trimit parlamentarilor o scrisoare deschisă. Ce conţine VIDEO

Sindicaliştii din educaţie reclamă politizarea învăţământului. Dascălii le-au trimis senatorilor şi deputaţilor o scrisoare deschisă în care reclamă mai multe probleme în domeniu, printre care lipsa lemnelor în unele şcoli din mediul rural, unde elevii sunt nevoiţi să înveţe în frig.

Unii directori de şcoli se află în funcţie de foarte multă vreme, iar sindicaliştii îi suspectează că au sprijin politic.

"De foarte mulţi ani nu s-au mai scos aceste posturi de directori la concurs - doar în fiecare an se dau delegaţii şi bineînţeles numirile, ne punem şi noi sub semnul întrebării dacă nu cumva sunt politice. Dorim această depolitizare a învăţământului", spune preşedintele SLIPC Cluj, Lucia Cojocaru.

Conducerea Inspectoratului Şcolar susţine că învăţământul clujean nu este politizat, dar nu a mai fost organizat de mult un concurs pentru posturile de director de şcoală.

"Se aşteaptă concursuri de directori, pentru că acum toţi directorii din Cluj sunt pe delegaţii şi e nevoie de organizare a acestui concurs", explică inspectorul şcolar general din Cluj, Valentin Cuibus. "La Cluj, modificărle au fost foarte mici. Din 310 discutăm de 19 oameni din care marea majoritate au ieşit la pensie sau n-au mai dorit să îşi continue activitatea".

Pentru Daniel Buda, preşedintele PDL Cluj, problema nu este politizarea învăţământului, ci proasta gestionare a banilor de către actualul Guvern.

"După cum arată astăzi învăţământul românesc, din păcate, vom avea parte de o subfinanţare a învăţământului în viitorul apropiat, mă refer la bugetul pe anul viitor, pentru că n-au fost în stare să combată, nici măcare, evaziunea fiscală", spune preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda.

PSD respinge ideea politizării educaţiei.

"Voi susţine în continuare unele modificări pe legea 1, care să schimbe aceste probleme, iar politizarea este inadmisibilă. Eu nu cred că se întâmplă aceste lucruri în acest moment", spune şi parlamentarul PSD Alexandru Cordoş.

O altă problemă semnalată de sindicalişti este lipsa combustibilului în şcolile din zona rurală care sunt încălzite cu lemne, aşa cum este cazul la Băişoara sau Poieni, unde elevii sunt nevoiţi să înveţe în frig.

Reporter: Anca Baciu
Imagine: Ersek Lorant

 

Publicitate

Comentarii

:))

thumb down thumb up
marţi, 8 octombrie 2013, 08:22
de cuibus

Cuibus cel mai incompetent sef de INspectorat de pana acum..
raspunde

Argumente

thumb down thumb up
marţi, 8 octombrie 2013, 09:21
de Cristi

Foarte argumentat comentariul dvs., n-am ce zice. Nu ca n-as crede ca si invatamantul e politizat. Sa fim seriosi, este! In plus, santatea si educatia, prioritati nationale, cu subfinantare... pana cand?!
raspunde

atentie

thumb down thumb up
marţi, 8 octombrie 2013, 09:58
de Gigi

Dragi iobagi, asa cum puteti fura lemne din padure pt. centrala de acasa, de ce nu aduceti si la scoala o caruta de lemne? 2-3 "inteligenti" cu caruta ,si ati rezolvat problema , nu mai stati ca milogu'............aaaaah , e pe gratis ??? am inteles.
raspunde

Baisoara

thumb down thumb up
sâmbătă, 19 octombrie 2013, 10:47
de Gelu

Nu stiu de unde ati preluat informatiile cu lipsa de lemne la Scoala din Baisoara. Sunt profesor acolo de 3 ani si inca nu s-a intamplat ca elevii sa invete in frig. Verificati-va sursele inainte sa scrieti un articol!!!
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.