Experimentul elevilor români, printre care şi o echipă din Cluj, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Experimentul elevilor români, printre care şi o echipă din Cluj, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale
Experimentele echipelor romaneşti, alături de coduri ale unor echipe din alte 12 ţări membre ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) au fost selectate din peste 180 de candidaturi de către un juriu profesionist din partea ESA şi a Fundaţiei Raspberry Pi, după două faze preliminare.

Cinci echipe de elevi români s-au calificat în faza finală a competiției spațiale "Astro Pi", organizate de Agenția Spațială Europeană (ESA) și promovate în România de ESERO România, Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială - un proiect colaborativ între ESA și Agenția Spațială Română (ROSA).

Provocarea lansată tuturor elevilor europeni cu vârsta de până la 16 ani a fost de a proiecta un experiment științific care poate fi rulat folosind senzorii Astro Pi ai unui computer aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) și de a scrie codul cu care Astro Pi trebuie programat pentru a executa acest experiment.

Cele cinci echipe din România calificate în faza finală a competiției spațiale "Astro Pi" sunt "Astro Vianu Team" și "Star Gazers", Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu", București; "Cosmos Dream", Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu", Cluj-Napoca; "Carmen Sylva Astro Pi", Liceul Teoretic „Carmen Sylva", Eforie Sud; "MiBus researchers", Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc" Paşcani

Experimentele celor cinci echipe românești, alături de coduri ale unor echipe din alte 12 țări membre ale Agenției Spațiale Europene (ESA) au fost selectate din peste 180 de candidaturi de către un juriu profesionist din partea ESA și a Fundației Raspberry Pi, după două faze preliminare.

În prima fază, elevii au fost invitați să propună o idee de experiment care ar putea fi rulat folosind Astro Pi, de la bordul Stației Spațiale Internaționale (SSI) și senzorii aferenți (Sense HAT). În faza a doua, astronautul Thomas Pesquet, aflat la bordul SSI, a alocat echipelor selectate o misiune științifică, planificată a se desfășura la bordul ISS folosind computerul Astro Pi, Ed.

Pentru a îndeplini obiectivele misiunii, participanții au definit pașii experimentului științific pe care îl vor desfășura și au scris codul necesar pentru operarea Astro Pi, folosind limbajul de programare Python. Candidaturile au fost evaluate pe baza unor criterii ca valoarea științifică, inovația, fezabilitatea misiunii în contextul SSI, claritatea și calitatea codului.

Codurile echipelor calificate, odată transmise către SSI, rulează pe computerul Astro Pi aflat pe modulul Columbus. Pe 15 mai rezultatele experimentelor vor fi publicate, iar astronautul Thomas Pesquet le va comenta de pe orbită. Datele colectate în spațiul cosmic vor fi descărcate și trimise spre Terra, unde vor fi apoi analizate de către echipele participante.

Promovarea la nivel național în România a competiției spațiale "Astro Pi" este în sarcina Biroului European de Resurse pentru Educaţie Spaţială (ESERO) România. Acesta este un proiect colaborativ între ESA și parteneri naționali (în ţara noastră acesta fiind Agenția Spațială Română - ROSA), fiind principalul proiect al ESA de sprijinire a educației preuniversitare în statele membre ESA.

Birourile ESERO promovează competiții ESA la nivel European și sunt principalele puncte de contact pentru profesori și elevi. Proiectul ESERO ridică gradul de conștientizare al tinerei generații asupra programului spațial european și asupra importanței sale pentru societatea și economia modernă.

ROSA este o instituție publică finanțată integral din venituri proprii, funcționȃnd conform hotărârii Guvernului României nr. 923/20.11.1995 și a actelor ulterioare în sistemul Ministerului Educației și Cercetării Științifice - Autoritatea Națională Pentru Cercetare Științifică și Inovare. ROSA dezvoltă Programul Național Spațial și coordonează implementarea acestuia prin proiecte de cercetare și aplicații spațiale, fiind autorizată să înființeze centre de cercetare și dezvoltare.

Totodată, agenția este organizaţia conducătoare a Programului de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare STAR - Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată (Space Technology and Advanced Research).

ROSA reprezintă Guvernul României în programe de cooperare internațională, precum cele cu Agenția Spațială Europeană sau Organizația Națiunilor Unite. Agenția desfășoară și propriile proiecte de cercetare științifică și dezvoltare prin ROSA Research Centre. Din 2004 agenția este condusă de fizicianul Marius-Ioan Piso.

Loading...
Comenteaza