Educaţie

Fondul clasei, subiect de scandal şi la Cluj VIDEO

Fondul clasei, care a generat mai multe scandaluri în ultimele săptămâni, se adună şi în unităţile de învăţământ din Cluj-Napoca, susţine elevul unui liceu din oraş. Tânărul spune că la el în clasă elevii sunt obligaţi să dea 40 de lei pe semestru, chiar dacă legea interzice acest lucru. La Inspectoratul Şcolar nu există, însă, nici o plângere pe tema taxelor ilegale colectate în şcoli. În plus, adolescentul mai susţine că şcoala sa percepe donaţii pentru acte de indisciplină, cum ar fi utlizarea telefonului mobil în timpul orelor de curs. Dacă nu achită aşa-zisa donaţie în decurs de o săptămână, elevii se aleg cu un punct scăzut la purtare.
Publicitate
 

Un tânăr susţine că la un liceu din Cluj-Napoca contribuţia la fondul clasei este o obligaţie pentru elevi.

TITLU: FONDUL CLASEI, 40 DE LEI
SURSA: sesizare e-mail

Aş dori să precizez că, deşi preluarea fondului clasei este declarată fraudă de către ministrul Educaţiei, principalii şcolii ne spun nouă, elevilor, că este obligatoriu, iar taxele pentru "Fondul Clasei" sunt imense, acestea fiind de 40 de lei pe elev, ceea ce inseamnă 1.240 de RON pe clasă pe semestru, iar, făcând un mic calcul, reiese că aproximativ 70% din aceşti bani merg, ei bine, nici unde.

Inspectorii şcolari din Cluj susţin, însă, că în ultimul an niciun elev sau părinte nu s-a plâns că este obligat să dea bani pentru şcoală. Inspectorul şcolar general admite că în şcolile din judeţ se adună bani pentru materiale didactice sau îmbunătăţiri în clase, însă aceşti bani sunt donaţii din partea părinţilor şi sunt administraţi de un comitet de părinţi.

Pe de altă parte, părinţii sunt conştienţi de lipsurile din sistemul de învăţământ românesc. Aşa că, de multe ori, ei sunt cei care au iniţiativa strângerii de fonduri, pentru ca elevii să aibă condiţiile necesare de studiu.

În ultima săptămână, sistemul de învăţământ românesc a fost zguduit de o serie de reclamaţii venite din partea părinţilor, care susţin că dascălii le cer bani pentru clasă şi că elevii sunt pedepsiţi şi umiliţi la ore.

Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Florin Dan

Publicitate

Comentarii

Hai să fim serioși...

thumb down thumb up
marţi, 14 ianuarie 2014, 18:47
de cj

Asta nu cred... oricine ar spune-o : dacă nu plătești fondul îți scade nota la purtare...Inspectoratul trebuie să se autosesizeze și să meargă punctual la cei cu note scăzute (să aibă posibilitatea acel elev să spună direct)... Dar este mult prea cusută cu ață albă...Este de notorietate treaba cu fondul clasei, care era și înainte de 1989, dar... cine are curajul (prostesc) să scadă o notă la purtare pentru așa ceva....
raspunde

ne facem ca nu stim si ca nu vedem

thumb down thumb up
marţi, 14 ianuarie 2014, 21:58
de sss

Toate scolile din Cluj si din tara percep fondul clasei si fondul scolii si cand vad ca la inspectorate sau la minister nu se stie acest lucru chiar ma faceti sa rad. Nu cred ca nu se stia acest lucru. Ne facem ca nu vedem unele lucruri pina cand apare cate un scandal.
raspunde

Fondul clasei in zona Bucuresti-Ilfov

thumb down thumb up
miercuri, 15 ianuarie 2014, 12:01
de trifan_nuti_nicoleta

Am o buna colega pe doamna DUMINICA , coordonatoare POSDRU . BANII nu ii strângem decat pt a-i da din scoala (eu de pilda de la CLINCENI) catre contabili care cu primariile , coordonatorii POSDRU si oameni care tin sa ia FONDURI EUROPENE ii folosesc ca FOND DE COPARTICIPARE la aceste proiecte . COPARTICIPAREA e intre 0 si 30%. . Noi avem din 2008 inca fonduri europene: constructia scolii unde banii dati de europeni nu ne-au ajuns si apoi material didactic . MULTI sefi de la partide au venit sa ceara . Si eu am fost obligata cu toata cancelaria sa fac proiect cu finantare europeana . Drept recompensa se dau FUNCTII prost platite , EXCURSII , DOCTORATE in SCOLI DE EXCELENTA , cum are o directoarea adjuncta . Ce EXCELENTA sa facem daca trebuie sa cotizam permanent la fondurile europene. Uneori sotii sau prietenii nostrii au firme cu contracte cu scoala . E greu sa nu te implici in asta . Se impune . Nu discutam de educatie CI IMPARTIM BANII.
raspunde

abc

thumb down thumb up
vineri, 17 ianuarie 2014, 06:48
de abc

kaka-maka!.......degradarea invatamantului romanesc nu vine de la "fondul calsei"....sa fim seriosi! Cauzele sunt complexe si au fost generate in timp de incompetenta clasei politice, care incet, incet s-a tot dezis de interesul national! Uitati-va peste debandada din planurile si programele de invatamant, pste manuale si starea majoritatii cadrelor didactice din invatamanatul romanesc!
raspunde

Despre bani

thumb down thumb up
joi, 23 ianuarie 2014, 17:54
de Intrebare?

Apropos, dupa tot acest scandal cu fondul scolii, as vrea sa intreb ce-a facut d-na directoare de la Lic. Lucian Blaga, Laura Ungurean, cu banii adunati de la toti profesorii din Cluj, cate 100 lei? N-a dat nicio chitanta cand i-a primit. As vrea sa stiu daca ii vom primi inapoi, acum dupa ce se tot spune ca nimeni nu are voie sa predinda bani , doar asa ca ei au muschi mai puternici!
raspunde

raspuns

thumb down thumb up
joi, 23 ianuarie 2014, 18:01
de Nicu

I-a predat inspectorului Cristian Pop. Asa ca, pe el trebuie intrebat ce-a facut cu banii. Are experienta la asta, d-l inspector, nu gluma....
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.