77% din români ar vota pentru rămânerea României în UE

77% din români ar vota pentru rămânerea României în UE
Potrivit unui studiu IRES, 14% dintre cei chestionați ar vota pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană, 6% nu ar merge la vot, iar 2% ar fi indeciși cu privire la opțiunea lor.

Peste 70% dintre români ar vota pentru rămânerea țării în Uniunea Europeană în ipoteza unui referendum pe acest subiect, relevă un sondaj IRES realizat în perioada 13 - 15 iulie, relatează AGERPRES.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.160 de persoane de 18 ani și peste. Tipul eșantionului a fost multistratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național, sondajul având o eroare maximă tolerată de plus/ minus 2,9%.

Studiul IRES mai arată că 74% dintre cei intervievați consideră că România merge într-o direcție greșită.

În ceea ce priveşte Brexit-ul, 65% consideră că ieșirea Marii Britanii din UE va avea efecte mai degrabă negative pentru țara noastră, dar 54% dintre subiecți susțin că Marea Britanie nu va părăsi Uniunea Europeană în pofida rezultatului referendumului din 23 iunie.

53% dintre repondenți s-au arătat de acord cu afirmația că nu Marea Britanie va avea pierderi majore, în cazul în care va ieși din UE, ci Europa.

70% din cei care au auzit de Brexit, sunt de părere că România ar trebui să accelereze procesul de integrare în Uniunea Europeană și doar 16% cred că acest proces ar trebui să fie încetinit, arată IRES.

Conform sursei citate, trei sferturi dintre persoanele intervievate își exprimă acordul cu ideea că este nevoie de un nou proiect european, în timp ce doar o cincime consideră că proiectul european ar trebui părăsit.

69% dintre participanții la studiu cred că România are mai mult de câștigat prin integrarea în Uniunea Europeană.

Peste 90% dintre cei chestionaţi sunt de părere că România trebuie să joace un rol activ în relansarea proiectului european şi că țara noastră trebuie să arate că este în continuare atașată valorilor și principiilor fundamentale ale Uniunii Europene.

 

Loading...
Comenteaza