Amenzi de un milion de euro pentru poluarea mediului

Amenzi de un milion de euro pentru poluarea mediului
Cei 11 comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu -Comisariatul Regional Cluj (GNMCR) au efectuat în medie fiecare100 de controale. Amenzile pentru ilegalităţile constatate de către aceştia au totalizat nu mai puţin de 3,2 milioane de lei, aproximativ 1 milion de euro. În urma celor 989 de controale în teren, inspectorii de mediu au descoperit că cele mai mari nereguli se înregistrează la depozitarea deşeurilor.

în 2007 Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Regional Cluj (GNMCR) a aplicat amenzi în valoare de 3,2 milioane de lei, aproximativ 1 milion de euro. Comisarii de mediu au efectuat nu mai puţin de 989 de controale. 426 dintre controale au fost planificate, cu tematici stabilite de Ministerul Mediului, dar şi de către conducerea GNMCR. Restul au fost neplanificate.

“Au survenit în urma unor sesizări sau autosesizări ale inspectorilor de mediu”, a declarat Costa Stanislav, comisarul-şef al GNMCR. în urma controalelor au fost aplicate 228 de sancţiuni, dintre care 136 reprezintă amenzi cuantificate în bani.

Cele mai importante amenzi au fost în valoare de 100.000 de lei, aplicate mai multor companii din judeţul Cluj. Nu mai puţin de jumătate din numărul de amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea autorizaţiilor de mediu sau pentru lipsa acestui document.

“Mare parte din amenzi au fost date şi pentru salubrizare şi deşeuri”, a mai explicat Stanislav. Tot în acest an GNMCR a fost acţionată în instanţă de 24 de ori, doar unul dintre procese fiind pierdut, restul fiind ori câştigate, ori în curs de judecare.

 

Protan şi Napolact, în topul accidentelor ecologice

 

Cele mai importante cazuri de poluare constatate de inspectorii de mediu în 2007 au fost înregistrate la compania Protan Dej şi la Napolact SA. în iunie, inspectorii au descoperit că Protan a depozitat în aer liber 50 de tone de animale aflate în putrefacţie.

 Societatea dejeană, filială a grupului patronat de omul de afaceri Cristian Burci, a fost amendată cu 100.000 de lei. Compania a mai fost amendată şi pentru alte nereguli în gestionarea deşeurilor animaliere în alte judeţe. Compania Napolact a primit o amendă de 60.000 de lei, pentru că a deversat ape uzate în pârâul Nadăş, fapt în urma căruia au fost descoperite zeci de kilograme de peşte mort. Compania nu a contestat amenda şi a anunţat repopularea pârâului cu peşte.

 

2008, anul controalelor IPPC

 

Şeful GNMCR a prezentat pentru ZIUA de Cluj şi planurile instituţiei pentru anul 2008. Astfel, inspectorii şi-au propus să efectueze 768 de controale, 200 dintre ele urmând să fie inopinate.

 Vor fi verificate în special instalaţiile de control integrat al poluării (IPPC), la companii precum Someş Dej, Sanex sau Mechel Câmpia Turzii. Aceste companii au aprobate un plan de investiţii în mediu şi trebuie să respecte o serie de măsuri impuse de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

 De asemenea, comisarul-şef al GNMCR a precizat că se aşteaptă la o implicare mai mare a celorlalte instituţii publice în rezolvarea problemelor de mediu, în special în cee ce priveşte salubrizarea şi colectarea selectivă a deşeurilor.

 

Casirom şi Agroflip, suspendate

 

Companiilor Agroflip Bonţida şi Casirom Turda le-a fost suspendată în 2007 procedura de obţinere a autorizaţiei integrate de mediu. Acestea au fost cuprinse, alături de alte societăţi din ţară, pe o listă a companiilor care au primit o înlesnire temporară pentru a-şi rezolva probleme legate de conformarea la normele de mediu impuse de Uniunea Europeană, prin ordonanţa de urgenţă privind prevenirea şi controlul integrat al poluării, care transpune integral legislaţia europeană în domeniul prevenirii şi controlului integrat al poluării (IPPC).

 în acest moment, în Cluj există 26 de companii care deţin instalaţii IPPC. Dintre acestea, Agroflip Bonţida a fost suspendată şi este în imposibilitatea de a primi autorizaţia integrată de mediu. într-o situaţie asemănătoare se află şi Casirom Turda, care are interdicţia de a porni producţia până nu obţine autorizaţia de mediu.

Conducerea Casirom a depus de trei ori documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei de mediu. Cu toate acestea, procedura de avizare este în impas, deoarece reprezentanţii companiei nu au decis dacă vor încerca redeschiderea liniei de producţie.

 

 

“Cetăţeanul nu înţelege mediul dincolo de propria ogradă”

 

Comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu Comisariatul Regional Cluj (GNMCR), Costa Stanislav, susţine înfiinţarea Poliţiei Mediului, apreciind că amenzile nu rezolvă problemele din domeniu.

 

Reporter: Care sunt plusurile şi minusurile resimţite în 2007, în ceea ce priveşte protecţia mediului?

Costa Stanislav: La plusuri, aş menţiona experienţa colectivului pe care l-am condus. Sunt mulţi comisari cu experienţă, iar cei noi s-au putut adapta cerinţelor. Faptul că există un colectiv profesionist este cel mai mare câştig. La minusuri, ne-am fi dorit o mai mare susţine în implementarea legilor din partea unor agenţi economici şi, poate, a unor administraţii locale.

De asemenea, la minusuri este şi faptul că cetăţeanul nu înţelege mediul dincolo de propria ogradă. Toată lumea vede doar curtea personală şi nu înţelege că mediul înseamnă să ieşi afară cu plăcere şi să aduni deşeurile, nu doar să spui “Vai, ce mizerie e acolo!”.

 

Ce previziuni aveţi pentru 2008 şi ce planuri aveţi pentru Garda de Mediu Cluj?

Obiectivul numărul unu va fi conformarea la legislaţia europeană. Ne dorim să nu avem parte de evenimente majore, poluări accidentale sau accidente ecologice cu consecinţe majore. Ne dorim ca şi agenţii să înţeleagă că conformarea la legislaţia în domeniu trebuie să fie voluntară, şi nu urmare a controalelor şi amenzilor.

Noi aplicăm legislaţia, dar nu înseamnă că dacă aplici o amendă se rezolvă problema. Agenţii economici şi populaţia trebuie să înţeleagă că este nevoie şi de un efort voluntar pentru a rezolva problemele legate de mediu.

 

Se vorbeşte de schimbări în cadrul Gărzii Naţionale de Mediu şi al comisariatelor regionale.

Nu mă pronunţ la această oră, pentru că este în curs operaţiunea de noi state de personal. încă nu pot să îmi fac o părere. Este vorba de o legislaţie nouă. Eu sper doar că nu va scădea numărul de comisari. îmi doresc să crească. Oricâţi comisari ar fi, este loc de mai bine.

Tematica este complexă şi este nevoie de personal pentru a realiza controale temeinice. Noi am impulsionat autorităţile locale să se implice în crearea Poliţiei de Mediu, pentru că este în beneficiul tuturor. Oricum, raportat la numărul de agenţi economici şi la problemele din judeţ, există un deficit clar de comisari de mediu.

Loading...
Comenteaza