Angela Gheorghiu, de la Covent Garden la Cluj

Angela Gheorghiu, de la Covent Garden la Cluj
Spectacolul “Tosca” de Giacomo Puccini, produs de celebra Royal Opera House (ROH) Covent Garden din Londra, va fi proiectat în 21 mai pe un ecran de mari dimensiuni la Opera Naţională Română din Cluj, în cadrul primei ediţii a Festivalului Operelor Naţionale.

Distribuţia este una de excepţie, cu trei dintre cei mai cunoscuţi solişti ai momentului: Angela Gheorghiu, Jonas Kaufmann şi Bryn Terfel, dirijor fiind Antonio Pappano.

"Este o producţie gândită încât să poată fi văzută de cât mai multă lume din Europa, inclusiv din România. Pentru că avem Festivalul Operelor Naţionale vom reuşi să o înglobăm în acesta. În ultima vreme nu am mai avut aşa ceva (o proiecţie a unui spectacol în sala Operei clujene - n. red.) şi se potriveşte foarte bine cu ce vrem să facem în festival, să înglobăm cât mai multe abordări ale operei", a specificat Sorina Racz, reprezentată a biroului de marketing al Operei Naţionale Române din Cluj. Spectacolul "Tosca" de Giacomo Puccini, produs de prestigioasa Royal Opera House Covent Garden din Londra în 2011, cu o distribuţie de marcă - Angela Gheorghiu, Jonas Kaufmann şi Bryn Terfel, sub conducerea dirijorului Antonio Pappano, va fi proiectat luni, 21 mai, de la ora 18:30, pe un ecran de mari dimensiuni, la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca. Producţia, regizată de Jonathan Kent şi Duncan Macfarland şi refăcută în 2011, a fost prezentată în diferite distribuţii, însă s-a bucurat abia în luna iunie a anului trecut de prezenţa tuturor celor trei artişti în acelaşi spectacol. Montarea şi prestaţiile lor s-au bucurat deopotrivă de critici, respectiv de aprecieri, uneori chiar elogioase.

Două cronici din prestigioasa publicaţie britanică The Guardian ilustrează acest fapt. În timp ce un text semnat de Andrew Clements critică mai degrabă producţia, iar autorul menţionează că nu înţelege de ce "cineva ar dori să păstreze în memorie montarea anostă a lui Jonathan Kent", Fiona Maddocks notează, într-o cronică mai amplă, apărută la două zile distanţă, că, "cu o distribuţie condusă de trei din cei mai mari cântăreţi ai lumii - Jonas Kaufmann, Bryn Terfel şi în rolul titular Angela Gheorghiu, aplauzele năvalnice fac singure podeaua să tremure". De asemenea, prestaţia sopranei românce, criticată de primul dintre editorialiştii britanici amintiţi, ce consideră tonalitatea vocii artistei ca "uscată", amendând şi modul de interpretare al celebrei arii "Vissi d'arte", este apreciată de Maddocks. Ea precizează că "Gheorghiu este Gheorghiu: are o uşurinţă în interpretare atât de firească încât pare că pentru ea este de ajuns să fie prezentă şi este adevărat, încă poate să-şi depăşească majoritatea rivalelor". Înregistrarea producţiei ROH Covent Garden "Tosca" a fost difuzată inclusiv în România, în toamna lui 2011, la Opera Naţională din Bucureşti, în prezenţa Angelei Gheorghiu. Operă în trei acte, "Tosca" este unul din cele mai cunoscute titluri ale genului. Premiera mondială a avut loc în 1900 la Teatro Costanzi din Roma.

Festival al Operelor Naţionale la Cluj

Opera Naţională Română din Cluj va organiza în perioada 20-28 mai ediţia inaugurală a Festivalului Operelor Naţionale, în cadrul căreia va fi proiectat şi spectacolul "Tosca" al Covent Garden. La eveniment vor participa Operele Naţionale din Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca.

 

 

Loading...
Etichete
Comenteaza