Ansamblul “Blocul din poiană”, construit ca-n codru FOTO / VIDEO

Ansamblul “Blocul din poiană”, construit ca-n codru FOTO / VIDEO
Departe de ochii autorităţilor, garajele sunt transformate în apartamente după recepţia construcţiei, iar pădurea este tăiată pentru noi blocuri.

Locatarii a două blocuri finalizate din proiectul rezidenţial denumit “Blocul din poiană”, din zona Câmpului (Cluj-Napoca), au rămas fără parcările subterane prezentate în machete. După ce constructorul RD Cons Invest a primit în iunie certificatul de atestare a construcţiei de la primărie, garajele au devenit apartamente care acum se vând la preţuri avantajoase. Acelaşi constructor a început imediat după 1 ianuarie săpăturile pentru alte două blocuri ce “muşcă” din pădurea Făget.

Proiectul rezidenţial “Blocul din poiană”, aflat pe strada Edgar Quinet din zona Câmpului, cuprinde şapte blocuri, din care au fost ridicate deja patru. Potrivit planului de situaţie al întregului ansamblu, afişat pe site-ul firmei RD Cons Invest, fiecare bloc are garaj subteran. Reporterii ZIUA de CLUJ au constatat la faţa locului că se lucrează din greu la amenajarea apartamentelor de la demisol şi subsol, acolo unde erau prevăzute parcările şi unde erau nişte geamuri mici, aşa cum încă sunt la al treilea bloc, unde nu a început transformarea, fiind încă nelocuit. Preţurile apartamentelor nou create sunt de invidiat: 25.000 de euro pentru o locuinţă cu dormitor şi living. Lipsa garajelor îi afectează pe locatarii blocurilor realizate de RD Cons, dar şi pe cei dintr-un bloc vecin.



“Oamenii parchează pe unde apucă. Parcările din jurul blocurilor sunt insuficiente, aşa că se aglomerează zona”, spune un vecin al blocurilor transformate. Având în vedere distanţa considerabilă faţă de o staţie de autobuz şi faţă de centrul oraşului, maşina este o necesitate pentru cei care se mută în zonă. RD Cons Invest a primit în 2008 două autorizaţii pentru imobile cu regim de înălţime S+D+P+3E. În aprilie 2010, Primăria a eliberat alte două autorizaţii care le modificau pe primele. “Modificările solicitate se referă la compartimentarea interioară a imobilului, cu păstrarea suprafeţelor de locuire prevăzute în proiectul iniţial”, se arată în răspunsul Biroului mass-media al primăriei. Registrul Certificatelor de Atestare a Edificării Construcţiilor (CAEC) din luna iunie 2010 arată că RD Cons Invest a primit două astfel de documente pe adresa Edgar Quinet nr. 22 pentru “imobil locuinţe colective cu 24 de apartamente”.

Cele două blocuri de la respectiva adresă au însă acum mai multe apartamente decât cele recepţionate. “Sunt câte şase apartamente pe fiecare nivel. Subsol, demisol şi cinci etaje. Sunt peste 40 de apartamente într-un imobil”, ne-a spus un locatar sub protecţia anonimatului. Lucrătorii de la RD Cons au început imediat după sărbătorile de iarnă săpăturile pentru fundaţiile a încă două blocuri, înghesuite între alte două imobile şi pădure. “Când ne-am întors din concediu, am văzut că sub balconul nostru se sapă de zor la o groapă imensă. Eu nu înţeleg cum pot să facă un ditamai blocul în pădure. Asta ne place aici, că avem copacii în faţa geamurilor, şi nici nu ne gândeam că se mai poate construi ceva lângă blocul nostru, din moment ce e la marginea pădurii, în capătul oraşului. Unde să ne mutăm ca să fim siguri că nu apare un bloc la geam? În vârful muntelui?”, ne-a spus revoltată M.C., o tânără ce locuieşte într-un bloc cu trei etaje lângă care sapă excavatorul celor de la RD Cons Invest. Lucrările se desfăşoară în baza unei autorizaţii emise în 2009.

“Pe numele acestui beneficiar s-a mai emis o autorizaţie de construire, nr. 2130/2009 - cu valabilitate de 36 de luni, S+D+P+4E, pentru care s-a înregistrat anunţ de începere a lucrărilor în decembrie 2010”, au precizat reprezentanţii primăriei. Locatarii blocului afectat sunt hotărâţi să semneze o acţiune comună pentru stoparea lucrărilor. Contactat de ZIUA de CLUJ, directorul RD Cons, Radu Cazan, a evitat discuţiile, spunând că va reveni el cu un telefon.

Amendaţi cu 50.000 de lei

După ce ZIUA de CLUJ a prezentat cazul reprezentanţilor primăriei, un echipaj de control s-a deplasat la faţa locului şi a constatat neregulile. “Aspectele semnalate de dumneavoastră au fost transmise Poliţiei Comunitare spre a fi verificate în teren. Concluziile verificărilor arată că ulterior DLF-ului (Dovada de Luare în Folosinţă - n. red.) s-au operat modificări. Prin urmare, s-a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 50.000 de lei, în baza Legii nr. 50/1991 modificată şi republicată”, se arată în răspunsul Biroului mass-media al Primăriei Cluj-Napoca.



Loading...
Comenteaza