Eveniment

Autostrada Transilvania o ia spre Mureş

Lucrările la Autostrada Transilvania continuă spre Mureş, cel puţin aşa indică planurile CNADNR. Compania a încheiat în urmă cu câteva luni un contract de proiectare a secţiunii Ogra-Câmpia Turzii, valoarea acestuia fiind de 338.000 de euro.
  • Costul unui km de autostradă a ajuns în 2011, înainte de renegocierea contractului cu Bechtel, la exorbitantul preţ de 18 milioane de euro / foto Ioana Tohat

    Costul unui km de autostradă a ajuns în 2011, înainte de renegocierea contractului cu Bechtel, la exorbitantul preţ de 18 milioane de euro / foto Ioana Tohat

Publicitate
 

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a atribuit în luna martie, firmei IPTANA SA, contractul pentru elaborarea unui "proiect ilustrativ" în cadrul proiectului de realizare a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş, secţiunea 2A, Ogra (judeţul Mureş) - Câmpia Turzii. Valoarea contractului de proiectare pentru cei 37 de km este de 1.480.000 de lei, fără TVA, echivalentul a 338.000 de euro. Potrivit estimărilor CNADNR, executarea acestui tronson va costa 143,17 milioane de euro. Însă, având în vedere că pentru tronsonul Gilău-Mihăieşti s-au făcut deja cinci încercări eşuate de licitaţie în vederea atribuirii lucrărilor de executare, iar banii pentru Autostrada Transilvania se alocă greu, construirea efectivă a celor 37 de km ce leagă Câmpia Turzii de Ogra va fi pusă în discuţie într-un viitor nu foarte apropiat.

Deocamdată, din cele opt tronsoane în care a fost împărţită Autostrada Transilvania au fost proiectate doar tronsoanele 2B Câmpia Turzii-Cluj Vest şi 3C Suplacul de Barcău-Borş, în baza unor contracte semnate cu IPTANA SA. Al treilea tronson licitat pentru proiectare, Ogra-Câmpia Turzii, a ajuns tot la proiectanţii de la IPTANA SA.

Din noiembrie 2011, proiectul Autostrăzii Transilvania nu mai este gestionat de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, ci de CNADNR. Amintim că în aprilie 2009, Ion Pantelimon, pe atunci director general al DRDP Cluj şi membru PDL, a fost desemnat ca responsabil al lucrărilor la autostradă. După ce a pierdut gestionarea proiectului Autostrăzii, Pantelimon şi-a pierdut, în această primăvară, şi funcţia de director al DRDP Cluj, în locul său fiind instalat liberalul Eugen Cecan.

Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, noul contract încheiat de CNADNR cu IPTANA SA prevede efectuarea mai multor servicii decât simpla proiectare a traseului autostrăzii între Ogra şi Câmpia Turzii. "Acest nou contract indică următorul tronson al autostrăzii, adică ce se va construi în continuare. Acest tip de proiectare ilustrativă va indica traseul autostrăzii şi va rezolva şi problema exproprierilor, în sensul că se vor identifica uşor zonele ce trebuie expropriate. Mai mult, prin proiectarea ilustrativă se va specifica şi necesarul de materiale, se va face o estimare cantitativă a acestora: câte tone de piatră, câte tone de ciment sunt necesare", a explicat un angajat al CNADNR. Răspunsul oficial al reprezentanţilor CNADNR cu privire la acest nou contract legat de Autostrada Transilvania a fost amânat pentru zilele următoare.

Proiectul Autostrăzii Transilvania a fost demarat în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro, încheiat cu compania americană Bechtel. Autostrada care ar trebui să lege Braşovul de Borş are, pe hârtie, o lungime de 415 km, din care s-au realizat până în prezent doar puţin peste 50. În 2011, contractul cu Bechtel a fost renegociat, americanii urmând să realizeze doar două tronsoane din cele opt prevăzute pentru autostradă. Cele şase tronsoane rămase urmează să fie atribuite prin licitaţie firmelor interesate.

Întrucât încercările de atribuire a lucrărilor pentru tronsonul Gilău-Mihăieşti nu au avut succes, următorul termen pentru depunerea ofertelor a fost fixat pentru mijlocul acestei luni. Cei 24 de km ce urmează a fi licitaţi presupun o investiţie estimată de CNADNR la suma de 148,9 milioane de euro, fără TVA.

Proiectul Autostrada Transilvania a fost împărţit în 8 secţiuni:

Secţiunea 1A, Braşov - Făgăraş - 48,81 km
Secţiunea 1B, Făgăraş - Sighişoara - 53,37 km
Secţiunea 1C, Sighişoara - Ogra - 58 km
Secţiunea 2A, Ogra - Câmpia Turzii - 37,19 km - se realizează proiectul
Secţiunea 2B, Câmpia Turzii - Cluj Vest - 52,55 km - finalizat
Secţiunea 3A, Cluj Vest - Mihăieşti - 25,5 km - se caută firma constructoare
Secţiunea 3B, Mihăieşti - Suplacu de Barcău - 75,48 km
Secţiunea 3C, Suplacu de Barcău - Borş - 64,5 km - în lucru

 

Publicitate

Comentarii

Pacat

thumb down thumb up
vineri, 10 august 2012, 09:55
de Calin

E pacat ca cei de la centru nu iau in serios aceasta autostrada. Anul viitor, teoretic, culoarul 4 pan-european va fi terminat. Urmatorul proiect ce trebuie dus la bun sfarsit e aceasta autostrada. E inadmisibil sa nu avem o legatura civilizata cu vestul Europei. Tinand cont ca alocarile bugetare sunt aproape inexistente pentru constructie, consider ca lucrarile ar trebui prioritizate pe partea Mihaiesti-Surplacu de Barcau si nicidecum spre Tg Mures. Nu neg faptul ca aceasta trebuie dusa si inspre centrul tarii, dar in primul rand trebuie sa avem o autostrada completa si nu doar tronsoane fragmentate pe traseu. Avand in vedere situatia actuala, cred ca mai degraba vom vedea lansarea licitatie pt proiectarea autostrazii Tg. Mures - Iasi - Ungheni, mai ales ca au aparut primele aproximari in ceea ce priveste costurile. Sunt de acord ca aceasta trebuie construita, dar trebuie prioritizata finalizarea Campia Turzii - Bors sa avem o oarecare legatura logica de la Est la Vest. Pacat ca nimeni nu vrea cu adevarat sa faca lucrurile sa se miste...
raspunde

da

thumb down thumb up
vineri, 10 august 2012, 17:54
de napoca

culoarul 4 pan european in 2014 va fi gata intre nadlac - sibiu si pitesti- constanta fara sibiu - pitesti
raspunde

vrajeala

thumb down thumb up
vineri, 10 august 2012, 10:24
de adi

daca chiar ar vrea sa o finalizeze, ar lega ce exista de ungaria, nu bucati aiurea in camp de 20 km
raspunde

Nu avem nici legatura aeriana cu vest E.

thumb down thumb up
vineri, 10 august 2012, 10:41
de Vasile B

Nici legatura aeriana cu Budapest nu avem ( e bine ?)
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.