Balastierele, o afacere profitabilă pentru evazionişti

Balastierele, o afacere profitabilă pentru evazionişti
Potrivit unor date oferite de Comisariatul Gărzii de Mediu, peste 60% din balastiere nu au acte în regulă, iar în urma funcţionării lor ilegale, se creează o evaziune fiscalaăanuală de un miliard de euro.

Controalele Gărzii de Mediu au avut loc pe parcursul lunii iunie şi au vizat mai multe verificări în teritoriu, cu precădere la Cluj, unde isteria imobiliară a cunoscut anul trecut o pantă ascendentă, iar aportul activităţilor balastierelor a fost major. Din 18 firme şi o primărie verificate pe raza judeţului Cluj, 12 nu aveau actele în regulă şi au fost amendate, iar trei au fost închise până la perfectarea cadrului legal de funcţionare.

 

 “Avertizez proprietarii de balastieră că este imposibil să se mai joace cu statul român”, a spus, într-o conferinţă de presă în capitală, Silvian Ionescu, şeful Comisariatului Naţional al Gărzii de Mediu. Balastierele din Cluj şi Dâmboviţa - o altă locaţie verificată de comisari- au fost amendate cu peste 700.000 de lei. Cele din Cluj au primit amenzi de 588.000 de lei.

 

 Controalele au vizat acele instalaţii care, potrivit unor informaţii ale Poliţiei, aveau fie actele în neregulă, fie nu respectau condiţiile impuse prin acestea. Comisarii Gărzii au fost însoţiţi în timpul controalelor de poliţişti, comisari ai Gărzii Financiare şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. “în principal, am verificat cu GPS-ul concordanţa dintre perimetrul de exploatare din teren şi cotele din actele de reglementare”, a precizat Ionescu. Comisarul a mai spus şi că cel mai des întâlnit derapaj de la legalitate este lipsa cântarului la ieşire, “scăpare” menită să nu înregistreze transporturile şi să se sustragă de la plata taxelor.

 

De asemenea, în majoritatea cazurilor, greutatea transportată este mult mai mare decât cea admisă, practică ce duce la deteriorarea drumurilor. Garda a început un control riguros şi la firmele şi administraţiile locale care se ocupă cu tăierea şi prelucrarea lemnului.

 

Loading...
Comenteaza