Eveniment

Biserica se rupe de popor

Credincioşii ortodocşi din Ardealul de Nord consideră că problema rearondării eparhiei de care aparţin la o altă mitropolie ar trebui să fie dezbătută prin referendum. Ei refuză mutarea în altă mitropolie.
  • Peste 1.000 de credincioşi ortodocşi din Mitropolia Clujului au răspuns la un sondaj telefonic organizat de IRES

    Peste 1.000 de credincioşi ortodocşi din Mitropolia Clujului au răspuns la un sondaj telefonic organizat de IRES

Enoriaşii din eparhiile Alba Iuliei şi Oradiei, dar şi din întreaga Mitropolie ortodoxă a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului resping ideea trecerii eparhiei de care aparţin sub jurisdicţia unei alte mitropolii, relevă un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES). Sondajul a inclus un eşantion de peste 1.000 de persoane din Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, plus câte 500 de persoane din judeţele Alba, Mureş şi Bihor. Respondenţii consideră că problema rearondării eparhiei de care aparţin către o altă mitropolie ar trebui decisă în urma unui referendum.

"Potrivit studiului desfăşurat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES, enoriaşii ortodocşi din Alba Iulia şi Oradea resping ideea ca episcopia de care aparţin să fie rearondată unei alte mitropolii, aceeaşi tendinţă este prezentă la nivelul întregii comunităţi de enoriaşi care aparţin de Mitropolia Albei, Crişanei şi Maramureşului. Totodată, respondenţii consideră că impactul unei astfel de rearondări ar fi unul preponderent negativ asupra enoriaşilor şi cei mai mulţi dintre ei sunt de părere că pentru luarea unor astfel de decizii este necesar să fie organizat un referendum, la care peste jumătate dintre respondenţi au declarat că ar participa, însă, din nou, votul majorităţii ar fi unul împotriva mutării structurilor eparhiale actuale din Alba şi Oradea sub jurisdicţia canonică a Mitropoliei Ardealului", a precizat Vasile Dâncu, preşedintele IRES, în cadrul unui comunicat transmis presei.

IRES a realizat în intervalul 8-9 feburuarie un sondaj de opinie în rândul enoriaşilor ortodocşi din Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului per ansamblu, respectiv din judeţele Alba, Mureş şi Bihor, pentru a investiga gradul de informare al acestora cu privire la rearondările teritoriale din cadrul celor două mitropolii ortodoxe din Ardeal, respectiv atitudinile şi percepţiile lor cu privire la acest subiect. Sondajul a fost realizat prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), în rândul unui eşantion de 1.021 de persoane cu vârsta peste 18 ani din Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, vizând şi câte 500 de persoane de 18 ani şi peste această vârstă din judeţele Alba, Mureş, (care alcătuiesc Arhiepiscopia de Alba Iulia), respectiv Bihor (care formează Episcopia Oradiei). Eroarea maximă tolerată a sondajului este de 3%, considerată valoarea limită admisă pentru reprezentativitatea unui sondaj.

65% dintre respondenţii de pe cuprinsul întregii Mitropolii a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului nu sunt de acord cu trecerea eparhiei de care aparţin la o altă mitropolie. La nivelul judeţelor chestionate în particular, 64% dintre respondenţii din Alba şi câte 57% dintre cei din judeţele Mureş şi Bihor nu sunt de acord cu iniţiativa respectivă. Aceasta este agreată de 20% din respondenţii din judeţul Bihor, câte 17% din judeţele Mureş şi Alba, respectiv 14% la nivelul întregii mitropolii, în timp ce un procent ce variază între 17 şi 20% dintre respondenţi priveşte cu indiferenţă un astfel de demers. Impactul mutării unei episcopii la o altă mitropolie ar fi mai degrabă negativ în opinia a 72% dintre respondenţii din judeţul Bihor, 70% dintre cei de la nivelul întregii mitropolii, 67% dintre cei din judeţul Alba şi 66% dintre respondenţii din judeţul Mureş. Mai mult de jumătate dintre respondenţi din toate ariile de chestionare (63% din judeţul Bihor, câte 60% din întreaga mitropolie şi din judeţul Alba şi 55% din judeţul Mureş) au răspuns afirmativ la întrebarea cu privire la oportunitatea organizării unui referendum în scopul luării deciziei cu privire la mutarea celor două episcopii la Mitropolia Ardealului.

Peste jumătate dintre respondenţi ar participa la referendumul respectiv, iar cei mai mulţi ar vota împotriva mutării - 63% din respondenţii din întrega mitropolie, 61% din judeţul Bihor, 60% din judeţul Alba şi 50% din judeţul Mureş. Cel mai ridicat procent pentru mutare ar fi înregistrat, conform sondajului, în judeţul Mureş - 29%, urmat de judeţul Alba - 23%, mitropolia per ansamblu - 19% şi judeţul Bihor - 17%. Sondajul citat chestionează şi autopercepţia respondenţilor cu privire la religiozitate, dar şi la frecventarea bisericii. În privinţa primeia dintre categoriile amintite, între 90% (judeţul Bihor) şi 96% (judeţul Alba) dintre respondenţi se consideră persoane religioase. De asemenea, procentul celor care frecventează biserica de câteva ori pe săptămână, respectiv de câteva ori pe lună totalizează 60 de procente în judeţul Alba, 58% la nivelul mitropoliei, 57% în judeţul Bihor şi 48% în judeţul Mureş. Mai amintim că, potrivit sondajului, respondenţii sunt mai informaţi cu privire la iniţiativa trecerii Eparhiei Alba Iuliei sub jurisdicţia Sibiului decât cu privire la cea a Oradiei.

Decizia, apanajul ierarhiei BOR

Problema trecerii Oradiei la Mitropolia Ardealului, cu sediul la Sibiu, este neargumentată, subliniază academicianul Nicolae Edroiu, directorul Institutului de Istorie "George Bariţiu" din Cluj-Napoca, membru în adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Clujului, respectiv în Adunarea Naţional-Bisericească. El subliniază însă că, dincolo de opţiunea laicilor, decizia aprţine ierarhiei BOR. "Laicii pot să aibă o părere sau alta, dar deciziile se iau de către ierarhi şi de către Sfântul Sinod", a explicat Edroiu.

Dorinţa credincioşilor, contrară voinţei clerului

Iniţiativele de trecere a eparhiilor Alba Iuliei şi Oradiei sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului, cu sediul la Sibiu, au fost făcute publice după consultarea adunărilor eparhiale respective, formate din mireni, respectiv clerici. În contextul în care votul exprimat în adunările respective a fost favorabil iniţiativelor, reprezentanţii Biroului de presă al Patriarhiei BOR au precizat într-un comunicat de presă că iniţiativele amintite ilustrează dorinţa clerului şi a credincioşilor din eparhiile respective. Trebuie subliniat însă, pe de o parte, că decizia în privinţa rearondării teritoriale a mitropoliilor ardelene aparţine Sfântului Sinod, iar pe de altă parte, cu anumite excepţii, rolul decisiv în dezbaterile din cadrul adunărilor eparhiale îl are episcopul, care prezidează forul respectiv.

(D.E.)

 

 

Publicitate

Comentarii

Biserica nu se poate rupe de popor

thumb down thumb up
luni, 13 februarie 2012, 23:09
de Gabriel Solomon

Biserica nu are posibilitatea de a se rupe de popor deoarece poporul este Biserica!
raspunde

Rusine

thumb down thumb up
marţi, 14 februarie 2012, 06:52
de Radu

In zona politicului inteleg lupta pentru putere insa in biserica este nefireasca. Toate aceste tulburari sunt generate strict de orgolii personale, de ambitiile absurde ale unora si altora. Biserica ar trebui sa-si vada de slujire si nu sa duca lupte mizere care nu fac altceva decat sa ne dezguste, sa ne creeze scarba si indignare, noua credinciosilor de rand. Vladicilor, nu uitati, biserica suntem noi, credinciosii. Succesiunea apostolica nu va da dreptul sa ne batjocoriti doar casa va duceti la capat vendetele personale si sa va gadilati vanitatea proprie. Rusine!
raspunde

nu-i mai satura Dumnezeu !

thumb down thumb up
marţi, 14 februarie 2012, 13:10
de ioan

Biserica este aservita politic ! Bineinteles, asta la nivel de virf...Basescu vrea ''regionalizare'' , popii vor ''rearondare''...Evident, nu este o simpla coincidenta ! Despre controversatul personaj care a ajuns sa pastoreasca ortodoxia romana s-au scris zeci de pagini. Nici acum nu pot intelege cum a fost numit (...sint convins ca a fost impus...) Patriarh al BOR in dauna exceptionalului OM care a fost Bartolomeu Anania...Mai mult, gestul Mitropolitului Andrei de a decora un sfert din familia lui Boc, m-a umplut de scirba...
raspunde

Biserica

thumb down thumb up
marţi, 14 februarie 2012, 13:47
de clujean

nu poporul este biserica, ci totalitatea credinciosilor, adica a celor ce cred in Tatal, Duhul Sfant Si Fiul, prin lucrarea de rascumparare de pe Clavar si numai aceasta! Iar cum spune Faptele Apostolilor, credinciosi au fost numiti ucenicii Domnului Isus in Antiohia prima data! credinciosi=cei cel urmeaza pe Isus! (in invatatura si traire)
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.