Eveniment

UPDATE Blocuri între case cu mansarde mascate în "poduri" de 6 metri VIDEO

Firma D&M Construct SRL, deţinută de Ion Daniel Susan, construieşte un ansamblu de cinci blocuri pe strada Mircea Eliade din cartierul clujean Europa. Cu toate că, pe hârtie, blocurile au două etaje, sub "acoperişurile" de 6 metri se ascunde încă un nivel.
  • Uşile şi geamurile de la mansardă au fost ascunse cu ziduri false

Firma D&M Cosntruct SRL a obţinut autorizaţiile de construire pentru ansamblul de blocuri de pe strada Mircea Eliade din Cluj-Napoca în mai 2012, în baza documentaţiei urbanistice PUD avizată şi aprobată prin hotărârea de consiliu local 537/28. 07.2007. Având în vedere că e vorba de o zonă de case, regimul maxim de înălţime permis este de două etaje, autorizaţiile au fost emise conform legii. Dacă pe hârtie, lucrurile sunt în regulă, în teren s-au mai „adaptat". Sub acoperişul de 6 metri înălţime sunt mascate mansarde, ceea ce înseamnă câte patru apartamente în plus pentru fiecare bloc.

Sorin Mureşan, a cărui casă este „flancată" de blocuri, a făcut numeroase adrese la Primăria Cluj-Napoca, dar şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru a afla în ce bază se ridică al treilea etaj al blocurilor. Prin adresa nr. 288667/43/19.09.2012, Primăria Cluj-Napoca, Direcţia Urbanism-Serviciul Autorizări Construcţii îi răspunde lui Mureşan că „în ceea ce priveşte regimul de înălţime a construcţiei şi faptul că acoperişul ar fi după cum spuneaţi „spaţiu locuibil", menţionăm că regimul de înălţime autorizat este D+P+2E, iar podul proiectat şi autorizat este „neamenajabil"". Astfel, reprezentanţii Primăriei spun că blocul care se ridică în spatele casei lui Sorin Mureşan este construit în baza unei autorizaţii emisă în spiritul legii.

O altă nemulţumire a clujeanului este că nu i s-a cerut acordul, ca vecin, pentru construirea blocurilor. „În virtutea faptului că mă afectează aceste imobile, era nevoie de acordul nostru. În acte, la poziţia noastră apare „vecin necunoscut". Casa e aici din 2004, ei s-au apucat de construcţie în 2012. Sunt „vecin necunoscut", dar când am plătit impozitele cum am fost?", se întreabă clujeanul. În schimb, autorităţile locale îi spun lui Mureşan că nu era nevoie de acordul său. „Ţinând seama de faptul că documentaţia autorizată respectă prevederile Planului Urbanistic de Detaliu aprobat (în 2007 - n.red.), la emiterea autorizaţiei de construire nu a fost necesar a se solicita acordul vecinilor, deoarece amplasarea şi destinaţia construcţiei nu se încadrează în situaţiile prevăzute în art.27 din Ordinul nr.839/2009 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr.50/1991, republicată". Însă, în fapt, „s-au adus modificări de destinaţie a spaţiilor în interiorul unei clădiri", situaţie în care se cere acordul vecinilor. Doar că modificările nu au fost făcute în baza unor acte, ci mascat, arată Sorin Mureşan. Mai exact, o parte din podurile blocurilor au ajuns mansarde locuibile.

Nemulţumit că imobilele îi răpesc lumina naturală şi îi afactează intimitatea, fiind la mică distanţă de casa sa, iar primăria îi răspunde că „totul e legal", clujeanul a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii, Direcţia Regională în Construcţii Nord Vest. În urma unei verificări, inspectorii au constatat că la cele cinci blocuri „se efectuează lucrări de compartimentare a podurilor, nerespectându-se prevederile autorizaţiilor de construire". Totodată, în adresa nr. 10763/483/26.10.2012, Inspectoratul de Stat în Construcţii arată că „decizia menţinerii sau desfiinţării lucrărilor executate revine administraţiei publice locale".

Clujeanul spune că a făcut o sesizare la Poliţia Locală, în 30 octombrie, însă nu a primit încă nici un răspuns. „Pe lângă faptul că nu respectă autorizaţia, muncitorii sunt puşi să lucreze şi sâmbăta şi în sărbătorile legale. Nu au nici echipament de protecţie. Nici vorbă să se fi terminat cu haosul urbanistic la Cluj. M-am mutat la casă cu gândul că o să am linişte şi intimitate, dar m-am trezit înconjurat de blocuri, de construcţii care nu respectă legea. Azi mi se întâmplă mie, mâine vi se poate întâmpla şi vouă. Aşa se distruge Clujul", a spus, revoltat, Sorin Mureşan.

Sesizările lui Mureşan nu au rămas, până la urmă, fără ecou, firma fiind amendată pentru patru din cele cinci imobile de locuinţe, ultimul fiind încă în lucru. „În urma unui control comun al Poliţiei Locale cu Inspectoratul de Stat în Construcţii, s-a constatat nerespectarea unor prevederi din autorizaţia de construcţie, prin urmare s-au aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 de lei de către Inspecţia de Stat în Construcţii. Ulterior, beneficiarul a revenit la forma iniţială autorizată desfiinţând pereţii interiori din incinta podului pe care intenţiona să-l transforme în mansardă, lucru neprevăzut în autorizaţie", a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

„Dacă s-a conformat şi a desfiinţat pereţii interiori la cela patru blocuri terminate, dar încă nerecepţionate, atunci de ce face pereţi falşi şi lasă loc pentru geamuri la al cincilea bloc, care încă e în construcţie", se întreabă Mureşan.

Conflict deschis între constructor şi vecinul blocurilor

Sorin Mureşan susţine că a fost victima unei înscenări făcute de dezvoltatorul imobiliar. „Când a ajuns cu lucrările la acoperiş şi am văzut că sub acesta se maschează o mansardă, am luat legătura cu el. I-am zis că eu nu cred că e legal ce face şi mi-a spus că la blocul care e chiar lângă casa mea va face un acoperiş mai mic. După o vreme, a venit la mine şi mi-a spus că a vorbit cu asociaţii lui şi că aceştia i-au spus că ar fi mai bine să mă despăgubească cu un apartament şi să renunţ la plângeri. Au zis că pentru ei e mai avantajos aşa. Eu nu le-am cerut niciodată nimic, nu i-am ameninţat. Nu am nevoie de nimic de la ei, îmi pare rău că am investit atâţia bani în casă şi acum sunt înconjurat de blocuri. Dacă ies pe terasă, dau nas în nas cu muncitorii, şi la baie când mergem trebuie să tragem jaluzelele, nu mai avem pic de intimitate. Susan şi un individ care s-a dat drept asociat al lui au înregistrat o discuţie în care se poate auzi clar că nu cer şi nu ameninţ, şi apoi apare în presă că sunt şantajist", a declarat Sorin Mureşan pentru ZIUA de CLUJ.

Familia Mureşan intenţionează să îşi caute dreptatea în instanţă. Ion Daniel Susan, reprezentantul firmei D&M Construct SRL a trimis un răspuns scris cu privire la modul în care construieşte ansamblul de imobile de pe strada Mircea Eliade. „În primul rând, aş dori să fie clar că nici eu, nici firma D&M Construct nu am fost şi nu suntem dispuşi să cedăm şantajului familiei Mureşan, nu le vom da nici bani, nici apartament. Sperăm ca procurorii şi instituţiile statului să facă lumină în acest caz clar de şantaj. Reprezint o firmă serioasă, clujenii care au cumpărat apartamente de la noi au fost foarte mulţumiţi de calitatea construcţiilor noastre şi tot ceea ce nu a fost conform proiectului aprobat de autorităţi dintr-o eroare de proiectare atunci când am fost sesizaţi şi amendaţi am luat măsuri de intrare în legalitate. Sperăm ca şi alţi constructori din Cluj să ne urmeze exemplul şi să nu se mai lase şantajaţi de persoane lacome şi lipsite de scrupule", scrie Susan.

Publicitate

Comentarii

Urbanism

thumb down thumb up
vineri, 7 decembrie 2012, 07:44
de andrei

Conform legilor in vigoare NU este necesar acordul vecinilor pentru pastrarea destinatiei zonei, care este pentru locuinte individuale si colective mici. Daca se faceau hale, birouri, hoteluri, depozite, orice altcvea decat locuinte, sau daca se construia pe limita de proprietate era necesar acceptul vecinilor. Cea mai mare eroare urbanistica e sa faca vecinii urbanismul, si nu urbanismul unei localitati. Cunosc multe persoane care au dat bani grei vecinilor pentru a "accepta" situatia. Daca totusi se amenajeaza niste spatii tehnice in pod, pentru diverse utilitati celor ce le cumpara, care e problema? Inaltimea maxima se pastreaza, inaltimea la cornisa se pastreaza. E trist ca cei invidiosi reclama orice...Nu poti fi impotriva vecinilor tai daca ei construiesc. Din cate am inteles inaltimea si distanta spre vecini e respectata...deci care e problema?
raspunde

realitate

thumb down thumb up
vineri, 7 decembrie 2012, 08:31
de Greg

de fapt realitatea este un pic diferita decat cele descrise de Andrei. Desigur urbanismul trebuie sa fie facut de specialisti, insa ce se spune in articol se practica si dupa parerea mea nu este in regula. transformarea ulterioara a podului in mansarda la o constructie noua este evident din ce motiv se face. pentru ca cu mansarda nu s-ar incadra in criteriile de urbanism. de obicei aceste constructii se realizeaza din start cu mansarda care se autorizeaz ulterior , foarte probabil prin usa din dos. eu personal am vazut ca inclusiv cutiile postale au fost montate si pentru mansarad care nu exista. dupa aprobare in 2 saptamani totul este gata. este de fapt o situatie prin care se ocoleste legea, criteriile de urbanism, si in cazul acesta are influenta si asupra vecinatatilor
raspunde

Rusinos

thumb down thumb up
vineri, 7 decembrie 2012, 09:12
de Dan Cel Rau

Este o metoda patentata de Domnul Apostu. Aceeasi situatie este si pe strada Stefan Metes, unde "podurile" au inclusiv centrale termice. Mai mult, in acest caz podurile au fost suprainaltate si se mai face un nivel peste ele (fara a avea insa ferestre). Am crezut ca s-a calmat situatia dar se pare ca domnii astia nu dorm niciodata. De ce nu se seziseaza OART? De ce nu se da un exemplu anuland in justitie o astfel de autorizatie. In cea ce priveste respectarea regimului de inaltime, ii urez ndomnului Andrei sa ii cheme vecinii politia la poarta de fiecare data cand face un gratar. Poate asa o sa inteleaga conceptul de intimitate.
raspunde

raspuns

thumb down thumb up
vineri, 7 decembrie 2012, 12:15
de andrei

Intimitate din punctul dvs de vedere inseamna a nu mai construi nimeni in jur. SI eu stau la casa, am teren liber langa si stiu !!! ca oricand poate cineva sa construiasca un bloc cu 6 apartamente pentru ca zona se preteaza la asta, conform regulamentului de urbanism,. Dar faptul ca nu imi place sa am 6 vecini, nu-mi da dreptul sa reclam cand cel de langa mine construieste. E dreptul lui si eu stiam asta cand am cumparat terenul!!! ZOna L3 insemnand locuinte individuale si colective mici!!!! Dar probabil ca daca primea acea persoan 50000 de euro, era ok si nu mai deranja!!! Sa fim seriosi!
raspunde

blocurileee...

thumb down thumb up
vineri, 7 decembrie 2012, 10:14
de mihai

o situatie interesanta tot Trade Mark Susan este pe Edgar Quinet, cu taierea padurii pentru largirea zonei de parcare de langa bloc... sau aruncarea gunoiului dupa un zid de sustinere... daca gugãliti putin grupul lui de firme veti afla ca nu e tocmai ce sustine el... "Reprezint o firmă serioasă, clujenii care au cumpărat apartamente de la noi au fost foarte mulţumiţi de calitatea construcţiilor noastre şi tot ceea ce nu a fost conform proiectului aprobat de autorităţi dintr-o eroare de proiectare atunci când am fost sesizaţi şi amendaţi am luat măsuri de intrare în legalitate. " Nota: mi-am cumparat apartament de la firma lui serioasa, vorbesc in cunostinta de cauza.
raspunde

contructii a la cluj

thumb down thumb up
vineri, 7 decembrie 2012, 10:42
de adi

pai la podurilea alea au si shapa de beton pt balcon. cum naiba au nevoie de balcon la pod? e rusinos ca se permite orice in cluj in zona de case. evident podul ala e un etaj ascuns, deghizat. nimeni nu ia nici o masura, ca deh, poate cineva a cotizat
raspunde

vai de uebanismul clujean

thumb down thumb up
vineri, 7 decembrie 2012, 11:15
de urbanism

Sa mearga vecinii sa se intereseze la electrica si gaz cate contoare au fost cerute si aprobate. Acolo se va vedea cite apartamente sunt in realitate. Ma gandesc ca si presa poate sa faca o ancheta. Poate este chiar mai bine sa mearga presa pt ca este impartiala. Sa se verifice si Viilor 16 pt ca din cate am inteles situatia este asemanatoare. Presa cred ca poate salva urbanismul din cluj daca incepe sa faca anchete. Mult noroc!
raspunde

contoarilii?

thumb down thumb up
vineri, 7 decembrie 2012, 13:05
de Urbanela

Aveti mare dreptate "domnule de urbanism". Dar "la electrica si gaz" ( sa va plagiez ca tot e la moda), cine imi arata mie, ca simplu poporean si vecin cu blocul/blocurile constrite de nea Ionel Susanu, cate contoare de gaz si curent sunt aprobate si de cineeee? Ce Dumnezeu, nu vedeti ca nimeni nu ne ia in considerare?
raspunde

raspuns

thumb down thumb up
vineri, 7 decembrie 2012, 13:42
de gheorghe

Din mesajele lasate de voi se vede clar ca habar nu aveti de urbanism. Regulamentul de urbanism existent din 1999, defineste fiecare zona. iar criteriul privind numarul de apartamente NU EXISTA! Faptul ca cineva s-a gandit ca ar fi bine sa limiteze la 3 sau 6 apartamente unele zone e complet ilegal, dar chiar si asa a compara numarul de contoare si de electricitate cu numarul de apartamente e complet aiurea. Se stie ca multe apartamente din blocurile vechi au sa zicem 80mp. Multe familii au decis sa imparta apartamentul in 2 pentru a crea copilului intimitate, neavand bani pentru a cumpara ceva pentru el. Faptul ca imparti un apartament de 4 camere( 80mp)in doua e total ilegal pentru ca incalca legea locuintei in care se specifica clar supragata de 54mp pentru 2 camere. Oare ar trebui sa numaram si la blocurile vechi cutiile postale, contoarele de gaz si curent? Chiar va plictisiti?
raspunde

raspuns

thumb down thumb up
vineri, 7 decembrie 2012, 13:42
de gheorghe

Din mesajele lasate de voi se vede clar ca habar nu aveti de urbanism. Regulamentul de urbanism existent din 1999, defineste fiecare zona. iar criteriul privind numarul de apartamente NU EXISTA! Faptul ca cineva s-a gandit ca ar fi bine sa limiteze la 3 sau 6 apartamente unele zone e complet ilegal, dar chiar si asa a compara numarul de contoare si de electricitate cu numarul de apartamente e complet aiurea. Se stie ca multe apartamente din blocurile vechi au sa zicem 80mp. Multe familii au decis sa imparta apartamentul in 2 pentru a crea copilului intimitate, neavand bani pentru a cumpara ceva pentru el. Faptul ca imparti un apartament de 4 camere( 80mp)in doua e total ilegal pentru ca incalca legea locuintei in care se specifica clar supragata de 54mp pentru 2 camere. Oare ar trebui sa numaram si la blocurile vechi cutiile postale, contoarele de gaz si curent? Chiar va plictisiti?
raspunde

HCL 576/2006

thumb down thumb up
vineri, 7 decembrie 2012, 14:35
de angela

HCL 576/2006 reglementeaza nr. de apartamente (si nu numai) pt locuintele colective mici. "limitarea numarului maxim de apartamente la 3 (trei)" . Vezi: http://www.primariaclujnapoca.ro/userfiles/files/576-2006.PDF Sper sa reusiti .
raspunde

RASPUNS

thumb down thumb up
vineri, 7 decembrie 2012, 20:31
de GHEORGHE

acea hotarire de consiliu local este abuziva si initiata de oameni ce nu au nici o treba cu urbanismul Tocmai de aceea se intocmesc PUG-uri pentru a se reglementa conditiile de construire,..nu pot veni consilier care nu au treaba cu urbanismul sa modifice regulamentul de urbanism pentru a arata BOc ce atent e el cu cetatenii ce-l voteaza. Cim va explicati ca marile erori urbanistice au aparut exact in ultimii 6 ani? ..
raspunde

pug

thumb down thumb up
vineri, 7 decembrie 2012, 21:12
de angela

dar PUG- ul nu tot de consilieri este votat? :) cred ca esti unul dintre "dezvoltatorii"care aplica doar legile care ii convin, si le mai si interpreteaza cum vor. Si uite asa se face urbanismul in Cluj.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.