Eveniment

Cesiune cu risc pentru spaţii comerciale

După deschiderea a peste 100 de procese în diferite instanţe, povestea unuia dintre cele mai mari lanţuri de magazine din Cluj, Flora SA, continuă. Gheorghe Dunca, unul dintre acţionarii Flora, susţine că Elboris nu ar avea nici un drept asupra celor nouă spaţii comerciale aflate în patrimoniul societăţii.
Publicitate

în replică, patronul Elboris, Emilia Bor, susţine că toate tranzacţiile au fost legale. Pachetul majoritar de acţiuni al SC Flora SA aparţine în acest moment societăţii Elboris, care este şi unul dintre cei mai importanţi distribuitori ai producătorului de bere Ursus, arată documentele deţinute de ZIUA de Cluj. Cu toate că din 2002 Flora SA este angrenată în peste 100 de procese, activele societăţii au fost închiriate de către Elboris altor societăţi.

 Cum a fost posibil? Rozalia Păcurariu, fostul acţionar majoritar al SC Flora SA, a cesionat pachetul majoritar al acţiunilor Flora către Emilia Bor printr-un contract datat 25.10.2002. La rândul ei, Emilia Bor a cesionat acţiunile Flora către societatea Elboris prin contractul 1487 din 22.11.2002, susţine Gheorghe Dunca, cel care a contestat în instanţă tranzacţia.

 

Cesiune fără acte de proprietate

 

După ce în 2002, prin diferite hotărâri ale Adunării Generale ale Acţionarilor, contestate, de asemenea, în instanţă, Gheorghe Dunca a fost destituit din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie, Rozalia Păcurariu a devenit noul şef al Flora, povesteşte Dunca.

 Conform celor spuse de Dunca şi documentelor deţinute de acesta, primul pas al Rozaliei Păcurariu a fost să cesioneze acţiunile pe care le deţinea către Emilia Bor. “Păcurariu susţine că a cumpărat acţiuni de la oameni, dar achiziţionarea acţiunilor nu a respectat legea”, susţine Gheorghe Dunca.

Conform contractului încheiat în 25 octombrie 2002, Rozalia Păcurariu a cesionat către Emilia Bor 34.000 de acţiuni pentru suma de 2 miliarde de lei. Aceste acţiuni reprezintă peste 51% din acţiunile SC Flora SA, arată un raport făcut de conducerea societăţii.

în opinia lui Dunca, în contract este prevăzută o clauză care ar lăsa loc de întrebări asupra legalităţii tranzacţiei. “Cesionarul (Emilia Bor – n. red.) acceptă pe riscul său primirea acţiunilor în condiţiile stipulate mai sus, fără ca cedentul să prezinte un înscris emanând de la SC Flora cu privire la dreptul de proprietate asupra acţiunilor deţinute de cedent (Rozalia Păcurariu – n. red.) sau acţiunile nominative ca atare”, se stipulează în contractul de cesiune dintre Rozalia Păcurariu şi Emilia Bor.

 

De la Bor la Elboris

 

în opinia lui Gheorghe Dunca, această clauză ar releva “caracterul ilicit al cesiunii acţiunilor”. Dunca susţine că pentru ca cesiunea acţiunilor să fi fost legală Rozalia Păcurariu ar fi avut nevoie şi de o hotărâre AGA a Flora. “Acest contract nu are nici o valoare”, mai declară Dunca.

Conform contractului nr. 1487 din noiembrie 2002, adică la o lună de la preluarea pachetului majoritar de către Emilia Bor, aceasta încheie un alt contract de cesiune a acţiunilor. Potrivit contractului, din cele 34.000 de acţiuni, Emilia Bor cesionează 28.000 de acţiuni către societatea Elboris, pe care o şi patronează.

Valoarea celor 28.000 de acţiuni, evaluate prin contractul de cesionare, este de 1,6 miliarde de lei vechi. Astfel, în acţionariatul Flora intră şi societatea Elboris, prin intermediul căreia sunt administrate spaţiile societăţii. Toate aceste tranzacţii au fost contestate în instanţă de către Gheorghe Dunca.

 

Emilia Bor: toate tranzacţiile sunt legale

 

Societatea Elboris este unul dintre cei mai importanţi distribuitori de băuturi alcoolice, în special cele produse de către compania Ursus. Elboris este patronată de către Emilia Bor. în opinia sa, cazul Flora este foarte limpede: “Acţiunile le-am cumpărat de la Rozalia Păcurariu”, a declarat Bor.

 Ea spune că toate tranzacţiile sunt legale. “Absolut toate tranzacţiile au fost contestate de către domnul Dunca, dar au fost infirmate către instanţe”, a declarat Bor. Ea spune că Gheorghe Dunca poate să îşi prezinte nemulţumirile în cadrul Adunărilor Generale ale Acţionarilor.

 Emilia Bor este de părere că şi modul cum au fost cumpărate acţiunile de către Rozalia Păcurariu de la acţionarii individuali a respectat legislaţia. “Nici unul dintre cei care au vândut nu a reclamat nimic. Oamenii au vândut acţiunile şi şi-au luat banii”, mai spune Emilia Bor.

 

 

Miza: spaţiile Flora

 

Miza bătăliei în instanţă în cazul Flora o reprezintă activele societăţii. Mai precis, Flora SA a deţinut în anii ‘90 una dintre cele mai complexe reţele de magazine din Cluj-Napoca. în total, Flora SA mai are în proprietate nouă spaţii comerciale.

Potrivit lui Gheorghe Dunca, valoarea actuală a acestora nu este cunoscută deoarece nu există o evaluare imobiliară oficială. în opinia Rozaliei Păcurariu, cazul este închis. “Instanţele au decis în acest caz. Domnul Dunca se poate plânge, dar judecătorii au decis şi cazul este închis”, a comentat Rozalia Păcurariu.

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.