Eveniment

Clujul rămâne fără Justiţie

Judecătorii clujeni ar putea vota astăzi pentru o măsură fără precedent - suspendarea oricăror activităţi ale instanţelor, pe termen nelimitat.
Publicitate

Revolta afectează mii de clujeni. Judecătorii de la Tribunalul şi Curtea de Apel Cluj decid astăzi, în Adunare Generală, “cel mai probabil” pentru suspendarea activităţii instanţelor, pe termen indefinit, cauzele - inclusiv cele cu persoane arestate - urmând a fi amânate de la judecată. Pe modelul judecătorilor de la Curţile de Apel Bucureşti, Târgu- Mureş, Braşov şi Ploieşti - care au intrat, practic, în grevă generală-, colegii lor clujeni se pregătesc să nu mai poarte roba în semn de protest faţă de lipsa de bani din sistem, din propriile buzunare şi faţă de reacţia Guvernului.

 

La rectificarea bugetară de sâmbătă, Executivul a suplimentat fondurile Ministerului Justiţiei cu 61 de milioane de lei. Judecătorii spun că aceşti bani reprezintă doar o treime din suma necesară plăţii salariilor şi funcţionării instanţelor până la finele anului. Odată declanşat, protestul fără precedent al magistraţilor clujeni va afecta aproximativ cinci sute de justiţiabili în fiecare zi. Gestul judecătorilor ar putea fi adoptat şi de procurori, în scurt timp, avertizează Cristi Danileţ, vicepreşedinte la Judecătoria Oradea. Fost judecător la Tribunalul Cluj până în luna iulie, Danileţ este preşedinte al Societăţii pentru Justiţie (SoJust), al cărei raport de luna trecută asupra stării justiţiei din România anunţa iminenţa colapsului sistemului, începând din septembrie.

 

“Luni (astăzi – n.red.) este Adunare Generală, la nivel de Tribunal şi Curte. Cred că se va urma trendul naţional, adică se va vota pentru suspendarea activităţii. Protestul nostru dinaintea vacanţei nu a avut niciun efect, aşa că mai intrăm în sală doar pentru amânarea cauzelor, nu mai purtăm roba şi nu mai negociem cu Guvernul. Fără concesii”, ne-a declarat ieri judecătorul Danileţ.

 

 Conform acestuia, banii acordaţi Ministerului Justiţiei la rectificarea de sâmbătă reprezintă doar o treime din necesarul pe următoarele patru luni. “Avem nevoie de minimum 170 de milioane de lei. Ce ni s-a dat acum este o treime din necesarul instanţelor pentru funcţionare, plus salarii, până la sfârşitul anului. Dar deja suntem blocaţi. Nu avem bani să trimitem adresele spre instituţii, care nu ne mai răspund, deci oricum nu putem soluţiona cauze”, a explicat preşedintele SoJust.

 

El a enumerat şi principalele posibilităţi prin care Guvernul ar putea debloca situaţia. “Taxele de timbru judiciar, trimise către bugetele locale prin ordonanţa de urgenţă  din primăvară, trebuie să revină sistemului judiciar. Bugetul justiţiei trebuie să treacă din administrarea ministerului în administrarea înaltei Curţi de Casaţie. Trebuie stabilit cum anume se plătesc salariile şi drepturile salariale ale judecătorilor. S-a ajuns la situaţii în care unii judecători au salarii mai mari decât colegii lor doar pentru că au dat statul în judecată”, a afirmat Danileţ.

 

Preşedintele Judecătoriei Cluj, Gabriel Năsui, confirmă că magistraţii clujeni înclină spre declanşarea protestului la votul de astăzi. “Sunt în concediu, dar sunt sigur că aşa va fi. Nu am vorbit însă cu colegii mei, să ştiu şi amploarea pe care o va lua protestul, dacă se amână toate cauzele. E posibil să se amâne inclusiv cele cu arestaţi. Sper ca după concediu să mai am, totuşi, judecătoria unde să mă întorc la muncă”, a spus Năsui.

 

Din estimările judecătorilor Gabriel Năsui, Cristi Danileţ şi Sorina Siserman, preşedintele Tribunalului Cluj, rezultă că, zilnic, mii de clujeni ar avea de suferit de pe urma revoltei din justiţie. “Avem câte şaizeci-şaptezeci de cauze pe rol, zilnic. Sunt, cred, cam 2.000 pe lună, poate şi mai mult”, spune Siserman. Cum o cauză implică două părţi, persoanele afectate sunt deci de două ori mai multe. “Sunt cam cinci-şase şedinţe pe zi, iar un judecător are patruzeci-cincizeci de dosare pe zi. La două părţi, sunt deci cam patru-cinci sute de justiţiabili”, calculează şi Năsui.

 

Preşedintele Comisiei Juridice din Camera deputaţilor, Daniel Buda (PDL), apreciază ca “disproporţionată” reacţia judecătorilor în raport cu starea de fapt a sistemului, dar admite că scăderea cu 50% a salariilor acestora, prevăzută în legea unică a salarizării, pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea miercuri, este inadmisibilă.

 

 Buda susţine că va introduce pe ordinea de zi de astăzi a şedinţei PDL “eroarea” salariilor din justiţie.  “Deja am discutat la Comisia Juridică, în Cameră, ca 25% din taxa de timbru să se întoarcă la Justiţie. în câteva săptămâni va fi proiectul de lege. însă mi s-a comunicat că sumele asigură partea de consumabile ale instanţelor, deci ar trebui să fie OK din punctul ăsta de vedere”, a spus Buda. Acesta s-a arătat, în schimb, surprins de înjumătăţirea salariilor magistraţilor. “E clar că e o neînţelegere undeva. Nu-mi vine să cred că este vorba de o asemenea reducere. Dacă nu are măcar 40-50 de milioane de lei venit, cum mai poatre asigura un judecător o justiţie independentă?”, se întreba ieri Daniel Buda.

 

Salarii, altă dată

 

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a amintit că, la rectificare, fondurile la Ministerul Justiţiei au fost alocate pentru funcţionarea structurilor din sistem, nu pentru salariile magistraţilor, ale căror drepturi salariale restante au fost reglementate, din punct de vedere al plăţii, printr-un act normativ distinct, în vara acestui an.

 

 “Ministerul Justiţiei a fost interesat de asigurarea resurselor financiare pentru bunuri şi servicii, pentru că, din această perspectivă, criza nu a asigurat întotdeauna resursele necesare”, a spus Pogea, citat de Mediafax.

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.