Controverse pe Legile Educaţiei

Controverse pe Legile Educaţiei
Rectorii a patru universităţi, printre care şi Babeş-Bolyai, consideră că adoptarea legilor educaţiei prin asumarea răspunderii Guvernului este o soluţie absurdă.

Rectorii universităţilor de Vest Timişoara, ASE Bucureşti, Babeş-Bolyai Cluj (UBB) şi “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, semnatari ai coaliţiei universităţilor pentru reforma învăţământului superior, au arătat într-o scrisoare deschisă că asumarea răspunderii Guvernului Boc, pe legile educaţiei, reprezintă o minimalizare a problemei educaţiei, în România.

 

“Adresarea problemelor structurale din învăţământul românesc necesită o decizie politică. însă starea dezirabilă a educaţiei şi cercetării din ţara noastră nu se poate obţine prin perpetuarea şi permanentizarea experienţelor Executivului şi a excepţiilor de la regula legii sau de la standardele statului de drept. Din nenumărate motive, adoptarea legilor educaţiei prin asumarea răspunderii guvernamentale este absurdă şi ar trebui să determine scepticismul şi reticenţa oricărei instituţii sau persoane efectiv preocupate de soarta învăţământului românesc”, se arată într-un comunicatr remis presei de Biroul de Relaţii cu Publicul, al UBB Cluj. Semnatarii scrisorii deschise cer autorităţilor statului român “revenirea la raţiune” şi adoptarea pachetului de legi a educaţiei în procedură democrată, uzuală.

 

Cei patru rectori aduc cinci argumente ideii că legile educaţiei trebuie trecute prin dezbatere parlamentară. Primele două argumente se referă la faptul că o dezbatere publică este esenţa unei democraţii reprezentative. Rectorii mai susţin că educaţia promovează valorile europene, iar una din aceste valori este chiar principiul separării puterilor în stat. Asumarea răspunderii ar însemna, spun capii celor mai importante instituţii de învăţământ superior din ţară, încălcarea acestui principiu democratic.

 

„Demnitatea persoanei, libertatea individuală, autonomia personală, egalitatea în faţa legii etc. – valori europene de prim rang - sunt prezervate şi consolidate în regimul democraţiei constituţionale şi al separaţiei puterilor în stat. Or, a adopta un cadru legislativ pentru un sistem menit să cultive valorile menţionate prin încălcarea principiilor constitutive ale tradiţiei europene a democraţiei liberale constituie o acţiune politică nepotrivită şi generatoare de consecinţe sociale imprevizibile”, se mai spune în documentul UBB.

 

 

Proceduri de urgenţă

 

Premierul Emil Boc a precizat luni că a propus coaliţiei un calendar accelerat de adoptare a principalelor acte normative care vizează reforme structurale şi că Guvernul este pregătit să vină pe 2 septembrie în faţa Parlamentului pentru a-şi asuma răspunderea pentru patru pachete de reformă, respectiv proiectul legii salarizării unice, proiectul privind restructurarea agenţiilor guvernamentale şi raţionalizarea cheltuielilor publice, proiectul legii privind cumulul dintre pensie şi salariu la stat şi legile Educaţiei.

 

Loading...
Comenteaza