CSM: "Procurorul-şef al DNA decide dacă merge sau nu la o audiere"

CSM:
Consiliul Superior al Magistraturii a răspuns solicitării procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) referitor la prezenţa în comisia parlamentară de anchetă, arătându-i acesteia cadrul normativ în vigoare, urmând ca Laura Codruţa Kovesi să decidă dacă se prezintă sau nu, au declarat surse din CSM.

Surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au declarat, pentru Mediafax, că solicitarea lui Kovesi referitoare la prezenţa în comisia parlamentară de anchetă a fost primită la CSM în urmă cu o săptămână, iar instituţia a şi răspuns, precizând cadrul normativ aflat în vigoare şi faptul că membrii CSM nu pot să spună nimănui dacă să se ducă sau nu la o audiere.

Astfel, CSM i-a comunicat procurorului-şef că există hotărâri de plen prin care s-a apreciat că un magistrat nu trebuie să se prezinte în astfel de comisii pentru că ar încălca principiul separaţiei puterilor în stat, că sunt şi două decizii ale Curţii Constituţionale a României (CCR), iar având în vedere toate aceste lucruri Kovesi urmează să aprecieze dacă va merge, potrivit sursei citate.

Surse din cadrul CSM au mai arătat că, potrivit legislaţiei în vigoare, nu există o normă legislativă prin care Kovesi să fie obligată să se prezinte în faţa unei astfel de comisii de audiere, decizia CCR nefiind în vigoare, nefiind publicată în Monitorul Oficial şi nici motivată, prin urmare nu poate fi luată în considerare.

Procurorul-şef DNA a declarat că a solicitat un punct de vedere de la CSM pentru a vedea dacă un procuror sau judecător este obligat să dea explicaţii în Parlament. Până acum, Kovesi a refuzat de trei ori să se prezinte pentru audiere în comisia parlamentară de anchetă.

CCR a respins, în iunie, contestaţia făcută de 82 de deputaţi PNL şi USR privind modificarea regulamentului Camerei Deputaţilor şi a stabilit că şefii de instituţii publice, cum ar fi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, al CSM sau procurorul general trebuie să se prezinte la comisii.

Loading...
Comenteaza