Eveniment

De astăzi, liber la ascultat telefoanele

Datele tehnice ale fiecărei convorbiri telefonice şi SMS vor fi înregistrate obligatoriu de către operatorii de telefonie, iar din martie acelaşi lucru se va întâmpla cu informaţiile transmise prin Internet.
Publicitate

Astăzi a intrat în vigoare Legea 298/2008, care obligă toţi furnizorii de servicii de telefonie fixă şi mobilă să reţină pentru şase luni detaliile fiecărei convorbiri telefonice şi SMS, aceste informaţii urmând a fi puse la dispoziţia Ministerului de Interne, SRI şi SIE pentru cercetarea şi urmărirea infracţiunilor de crimă organizată sau terorism. Pe culoarele Ministerului de Interne se vorbeşte chiar de crearea unei baze de date cu ADN-ul fiecărei persoane.

 

De la jumătatea lunii martie, ne vor fi “ascultate” inclusiv conversaţiile pe Messenger, pe e-mail sau prin telefonia prin internet. Legea impune să fie înregistrate doar detaliile tehnice ale conversaţiilor – nume apelant, destinatar, oră, loc, durata convorbirii, IP şi modelul telefonului mobil sau al calculatorului-  nu şi conţinutul acestora. Firmele care nu se supun acestor prevederi riscă amenzi de până la o jumătate de milion de lei noi.

 

Legea nu a fost supusă unei dezbateri publice, deoarece a fost adoptată într-un moment în care toată atenţia publicului era îndreptată înspre campania electorală pentru alegerile generale, aflată în plină desfăşurare.

 

Practic, explică specialiştii, asupra fiecăruia dintre noi planează de astăzi prezumţia de potenţial terorist. Mai mult, în Ministerul de Interne se discuta încă de acum trei ani despre crearea unei baze de date care să conţină ADN-ul fiecărei persoane. Conform judecătorului Cristian Danileţ, la ora actuală “asistăm la un punct culminant” al dezbaterii privind drepturile individului în raport cu drepturile colective. Judecătorul atrage atenţia că parlamentarii români au adoptat o lege cel puţin controversată, care putea fi contestată şi în cazul căreia s-au ridicat probleme de constituţionalitate în trei ţări europene. 

 

Actul normativ nu omite de la supraveghere nici utilizatorii cartelelor de telefonie mobilă preplătite. Chiar dacă, în momentul de faţă, această categorie de utilizatori se poate bucura de avantajele unei anonimităţi măcar teoretice, legea creează instrumentele potrivite şi aici. “în cazul serviciilor anonime pre-plătite, datele necesare pentru identificarea echipamentului de comunicaţie al utilizatorului cuprind data şi ora activării iniţiale a serviciului, precum şi identificatorul celulei din care a fost activat serviciul”, se arată în actul normativ. Deci, chiar dacă operatorul nu cunoaşte numele utilizatorului, sunt de ajuns ora şi locul activării unei cartele pre-plătite pentru a reduce categoric cercul “suspecţilor”, în condiţiile în care fiecare operator are o evidenţă strictă a punctelor de desfacere a pachetelor de acest gen care, cel puţin în cazul cartelelor Vodafone, au inscripţionate pe cutii numerele de telefoane ce urmează a fi activate.

 

Legea română încorporează Directiva nr. 24 din 2006 a Comisiei Europene, “adusă” din SUA pe filieră britanică, englezii reuşind să o impună abia când au preluat preşedinţia Uniunii, în 2006, după atacurile teroriste din Londra. Marea Britanie încercase zadarnic şi anterior adoptarea de către Uniune a unor prevederi de acest gen, la presiunile SUA, care adoptaseră Patriot Act – o variantă şi mai restrictivă a legii 298 – după atacurile din 11 septembrie 2001.

 

Oficiali ai Vodafone România şi UPC au afirmat pentru ZIUA de CLUJ că cele două companii sunt pregătite să stocheze datele cerute de lege, dar au omis să ofere informaţii concrete privind costurile echipamentelor necesare. Vodafone nu îşi va anunţa abonaţii că tot ce vorbesc este pus “la păstrare”, iar UPC a refuzat să clarifice acest aspect.

 

Parlamentarii clujeni care au votat legea în noiembrie 2008 admit că e o modalitate de imixtiune “chiar masivă” a statului în viaţa privată, dar susţin că au aprobat-o “de gura Uniunii.” 

 

“Dacă a fost o directivă a Uniunii şi a avut şi aviz favorabil de la comisiile de specialitate, nu aveam ce face decât s-o votăm. Dar e clar că există latura asta de imixtiune în viaţa individului, chiar masivă”, a declarat deputatul liberal Horea Uioreanu. La fel, deputatul PD-L Daniel Buda, şef al Comisiei juridice din Cameră, confirmă că “nu a comentat nimeni, nu aveai ce comenta pentru că era o directivă a Uniunii.” ”Dar asta nu înseamnă că tot ce ne spune UE e bun. Românii au stat aplecaţi la înalta Poartă din est, pentru ca acum să stea aplecaţi în faţa celei din vest”, a spus Buda. în fapt, parlamentarii puteau şi comenta, şi obiecta.

 

“Parlamentarii se puteau opune încorporării. Orice stat membru al UE poate acţiona în judecată directiva la Curtea Europeană de Justiţie de la Strasbourg. Puteau alege ori să nu încorporeze Directiva europeană, ceea ce nu au făcut, iar acum, că avem legea se mai poate ataca la Curte. Din câte ştiu, în Bulgaria, Irlanda şi Germania s-au ridicat probleme de constituţionalitate privind încorporarea acestei directive”, explică judecătorul clujean Cristian Danileţ. în opinia acestuia, legea 298 transformă, practic, fiecare cetăţean român într-un potenţial terorist. “Se permite prezumţia că toţi suntem potenţiali terorişti şi cred că asistăm la un punct culminant al drepturilor omului”, observă magistratul. Acesta mărturiseşte că a asistat recent la discuţii cu oficiali ai MI privind inclusiv crearea unei baze de date cu ADN-ul fiecărui individ.

 

“Există o iniţiativă, din câte ştiu, a Ministerului de Interne, de păstrare a ADN-ului tuturor persoanelor şi ei nu ştiu când să înceapă, dacă de la naştere sau doar când se intră în contact cu organul judiciar. Se discuta prin 2006-2007, când eram şi eu la minister, era iniţiativa lui Dan Fătuloiu (fostul şef al Poliţiei din România, actualmente consilier la ambasada română din Washington – n. red.), deci vor să reţină ADN-ul tuturor. Dar asta era atunci la nivel de discuţii, adică dacă ar fi acceptat în România aşa ceva”, îşi aminteşte Danileţ.

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.