Eveniment

De la xenofobie la magnet pentru investiţii

Publicaţia britanică Financial Times a prezentat în urmă cu o săptămână un amplu material despre situaţia economică din Cluj-Napoca, în care oraşul este înfăţişat ca fiind în capul listei privind destinaţiile investitorilor străini care caută să se stabilească în Europa de Est.
Publicitate

In urmă cu patru ani şi jumătate, imaginea prezentată de Financial Times era complet diferită, dominată de investitori speriaţi, “xenofobie” sau “ultranaţionalism”.

“La prima vedere, Clujul, aflat în centrul Transilvaniei, pare un oraş prosper. Străzile sunt curate şi agitate. Pare că există chiar şi un spirit de mândrie naţională, cu drapelul României atârnând în fiecare locşor posibil al clădirilor principale din oraş. Toate acestea maschează, însă, un oraş care nu s-a ridicat la adevăratul potenţial”, nota în 14 octombrie 2003 Financial Times.

Capitala Transilvaniei era privită, de publicaţia britanică, drept “centrul tensiunilor etnice dintre primarul român naţionalist şi minoritatea maghiară”.

 

“Reputaţie proastă”

 

“Clujul e cunoscut pentru primarul său ultranaţionalist, Gheorghe Funar, care face tot posibilul pentru a scoate din minţi minoritatea maghiară, care reprezintă 20% din populaţia oraşului. Biserica maghiară, care domină oraşul, e înconjurată de drapele româneşti.

Pentru a dovedi că romanii şi dacii – despre care românii spun că sunt predecesorii lor – au fost primii în Cluj, Funar a ordonat să se sape în zona din apropierea bisericii, pentru a fi scoase la iveală câteva ruine romane. De asemenea, a dispus amplasarea, în faţa Consulatului Maghiar, a unor plăcuţe care să denote că acolo se află un centru de spionaj”, mai notează Financial Times în 2003.

Publicaţia remarcă faptul că oraşul este “bine poziţionat, apropiat de piaţa vestică”, dar cu toate acestea investitorii străini evită Clujul: “Văd xenofobia şi pleacă altundeva, în Arad sau Timiş, unde autorităţile locale luptă pentru investiţii”. “Din cauza reputaţiei proaste, Clujul şi-ar putea calcula pierderile la viitorul boom românesc”, concluziona Financial Times în 2003.

 

Tentaţie pentru marile companii

 

Patru ani şi jumătate mai târziu, Cluj-Napoca este parcă un alt oraş. O dovedesc nu doar investiţiile majore, ci şi modul în care străinii percep capitala Transilvaniei, “un oraş european, distinct ca stil şi cultură faţă de restul ţării, mult mai aşezat decât Bucureştiul”. 

Investiţia Nokia este considerată de Financial Times, care a realizat în 6 martie 2008 o nouă prezentare a Clujului, hotărâtoare pentru dezvoltarea oraşului şi a regiunii.

“După informaţia cu privire la investiţia Nokia, s-a aflat că Daimler ia în considerare Clujul, alături de Polonia, pentru a ridica o unitate de producţie pentru noile modele A Klasse şi B Klasse. Investitorii străini care au venit la Cluj în ultimii ani includ compania americană Emerson Electric”, mai scrie publicaţia, care consemnează că o creştere “se simţea în aer” şi înainte. “Clujul se transformă într-un Eldorado al construcţiilor”, susţine un agent imobiliar, citat de Financial Times.

“Percepţia generală este că, după un deceniu în care Clujul a pierdut investiţiile străine în faţa unor oraşe precum Braşov sau Timişoara, oraşul este în capul listei privind destinaţiile investitorilor străini care caută să capitalizeze forţa de muncă, relativ ieftină şi aflată în creştere, a Europei de Est. Oraşe precum Cluj sunt tentante pentru companii precum Daimler sau Nokia”, susţine Financial Times.

 

“Viena e capitala, nu Bucureştiul”

 

“Suntem singrul oraş care se dezvoltă, între Budapesta şi Bucureşti”, a afirmat Sorin Apostu, directorul tehnic al Primăriei, citat de Financial Times, care subliniază importanţa Clujului în regiune printr-o declaraţie a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Kerekes Sandor: “Viena e capitala acestei regiuni, nu Bucureştiul”.

Publicaţia britanică nu se fereşte să enumere şi problemele cu care se confruntă acum sau cu care se va confrunta, pe viitor, oraşul: populaţia în creştere şi lipsa terenurilor pentru investiţii în Cluj-Napoca, fapt care provoacă dezvoltarea zonelor limitrofe, între care este amintită comuna Jucu.

De asemenea, şomajul aproape inexistent, lipsa forţei de muncă şi faptul că absolvenţii universităţilor clujene vor fi foarte bine calificaţi şi, astfel, vor solicita salarii peste medie sunt privite drept neajunsuri de către Financial Times. “Competiţia în creştere pentru teren şi forţă de muncă ar putea sufoca boom-ul oraşului”, încheie Financial Times.

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.