Eveniment

“Diktatul” de la Bucureşti a sfârtecat Mitropolia lui Bartolomeu

Moştenire pângărită: Mitropolia Clujului, aşa cum a fost ctitorită de ÎPS Bartolomeu, nu mai există. Hotărârea aprobată în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a lăsat-o fără un milion de oameni.
  • ÎPS Bartolomeu a trecut la cele veşnice de abia un an / foto ZIUA de CLUJ

    ÎPS Bartolomeu a trecut la cele veşnice de abia un an / foto ZIUA de CLUJ

Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a dat o lovitură grea Clujului, prin trecerea a două eparhii din jurisdicţia sa, a Alba Iuliei, respectiv a Oradiei, sub jurisdicţia Mitropoliei Sibiului. Mitropolia Clujului se va numi în continuare Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Anunţul a fost făcut oficial pe site-ul agenţiei de presă a Patriarhiei, basilica.ro. Conform anunţului, "Sfântul Sinod a luat act de dorinţa liber exprimată a clerului şi credincioşilor din Adunările eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Episcopiei Oradiei şi Episcopiei Devei şi Hunedoarei privind revenirea în jurisdicţia Mitropoliei Ardealului". În consecinţă, jurisdicţia teritorială a celor două mitropolii din Transilvania a fost modificată, la fel ca cea a Mitropoliei Banatului, se mai arată în anunţ. Mitropolia Ardealului va avea de acum în subordine Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba Iuliei, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi Episcopia Devei şi Hunedoarei. Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului îşi va schimba denumirea în Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi va avea în subordine Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului şi Episcopia Sălajului. Mitropolia Banatului va avea ca eparhii sufragane Arhiepiscopia Timişoarei, Arhiepiscopia Aradului şi Episcopia Caransebeşului. Amintim că pe cuprinsul eparhiilor de Alba Iulia şi Oradea locuiesc peste un milion de credincioşi ortodocşi, în condiţiile în care întreg teritoriul Mitropoliei Clujului număra puţin peste 2,5 milioane de credincioşi, potrivit datelor disponibile pe site-ul mitropoliei clujene.

Cele trei propuneri ce vizau arondarea eparhiilor la Mitropolia Ardealului au avut şase voturi împotrivă, respectiv opt abţineri, contra a peste douăzeci de voturi pentru, conform surselor ZIUA de CLUJ. Dezbaterile din Sfântul Sinod au durat câteva ore, însă, în ciuda acestui fapt, toate trei iniţiativele, a Alba Iuliei, Oradiei, respectiv Devei şi Hunedoarei, au fost votate la un loc. Conform aceloraşi surse, o parte dintre sinodali, în special din diaspora, au fost nevoiţi să plece mai repede. Votul celor prezenţi a fost însă favorabil hotărârii de trecere a tuturor celor trei eparhii amintite, din care două de pe cuprinsul mitropoliei clujene. Modul de derulare al evenimentelor, cu privre la desprinderea celor două eparhii de Mitropolia Clujului, dar şi desfăşurarea şedinţei Sinodului de ieri au lăsat de înţeles că patriarhul BOR, Daniel Ciobotea, a sprijinit, fie şi tacit, ambele iniţiative. Ceea ce a deranjat opinia publică a fost că desprinderea Oradiei de Cluj dezechilibrează în mod evident raportul teritorial dintre cele două mitropolii transilvănene (cu atât mai mult cu cât Mitropolia Ardealului va îngloba şi Eparhia Devei şi Hunedoarei, din Mitropolia Banatului), contrar argumentelor enunţate de la nivelul Patriarhiei, de echilibrare teritorială a mitropoliilor.

Discuţiile cu privire la rearondarea unor eparhii de pe cuprinsul Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului au început cu şedinţa comună a celor două sinoade mitropolitane din Ardeal, desfăşurată în decembrie 2011 la mănăstirea Sâmbăta de Sus. Sinodul Mitropolitan al Clujului, întrunit statutar săptămâna trecută, a admis că trecerea Eparhiei de Alba Iulia sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului va genera un echilibru între cele două mitropolii. În schimb, ierarhii întruniţi în şedinţa Sinodului Mitropolitan clujean au subliniat că "propunerea Episcopiei Oradiei de a ieşi din jurisdicţia canonică a Mitropoliei Clujului este nejustificată, atât sub aspect demografic, cât şi sub aspect geografic, ea nefiind limitrofă Mitropoliei Ardealului. Pusă în practică, o asemenea iniţiativă ar dezechilibra inutil raportul dintre cele două structuri mitropolitane din Transilvania şi, mai grav, ar anula principiul complementarităţii, al teritorialităţii şi al proximităţii, enunţat deja de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, şi ar duce la crearea unui climat de nesiguranţă şi relativizare instituţională", se specifica în comunicatul Sinodului Mitropolitan al Clujului. În final, atât hotărârea sinoadelor reunite din Ardeal, precum şi voturile exprimate de adunările eparhiale ale Alba Iuliei şi Oradiei, respectiv hotărârea Sinodului Mitropolitan al Clujului au fost incluse "la pachet" pe ordinea de zi a şedinţei Sfântului Sinod.

 

 

Publicitate

Comentarii

spiritualitatea trece prin buzunar

thumb down thumb up
vineri, 17 februarie 2012, 22:44
de razvan

Din nou se confirma ca institutia bisericii este manate de instincte laice si pecuniare. Imi pare ca Andeicut este silit sa treaca Prinze-o asa situatie. Felicitari lui Irineu care "nu a uitat" de unde a plecat. Asta este...
raspunde

fudulia

thumb down thumb up
vineri, 17 februarie 2012, 22:54
de bb

in sensul de atitudine. atat razbate din ziarul vostru si asta inoculati concitadinilor vostri. Inca odata - lumea nu incepe si nu s esfarseste la Cluj! invatati sa traiti langa alti si ceilalti va vor respecta atunci cand va fi cazul.
raspunde

sacrilegiu

thumb down thumb up
vineri, 17 februarie 2012, 23:46
de sextil

Ruşine Sinod BOR ! Nu meritaţi să ocupaţi importantele funcţii ecleziastice din cel mai înalt for conducător al Bisericii Ortodoxe Române ! Voi, nefericiţilor, nu vă vedeţi decât interesele voastre lumeşti, meschine şi întotochiate, n-aveţi nimic comun cu Dumnezeu şi cu Iisus Hristos ! Nu i-aţi cunoscut, dar cu siguranţă o să-i cunoaşteţi ! Voi, nefericiţi membrii temporari ai BOR, constat cu durere, că urâţi Clujul, capitala istorică a Transilvaniei ! Vreţi cu orice preţ să-i diminuaţi importanţa şi calitatea sa de prim centru cultural al Transilvaniei. Nu veţi reuşi cu toate manevrele voastre demne de nişte păcătoşi cu vederi înguste, antinaţionale. Cât despre patriarhul Daniel Ciobotea, o imensă dezamăgire ! Este un pitic raportat la antecesorul său, patriarhul Teoctist Arăpaşu, lăudată să-i fie amintirea ! Noi, clujenii, nu vom uita sacrilegiul parafat astăzi de nefericiţii de voi, contra urbei noastre bimilenare ! Ruşine vouă !
raspunde

e ceva ce era oarecum de asteptat

thumb down thumb up
sâmbătă, 18 februarie 2012, 01:01
de gicu

sincer sa fiu era de asteptat...dar ceea ce nu au facut austrieci si maghiar sau comunisti sa facut dupa 1990 o nou mitropolia a ardealului.....sincer la sibiu este centurl spiritualitati romenesti din ardeal.....saguna ...pnr..astra
raspunde

ce pacat!

thumb down thumb up
sâmbătă, 18 februarie 2012, 09:13
de dan

rusine sa le fie!
raspunde

adevarul

thumb down thumb up
sâmbătă, 18 februarie 2012, 09:52
de intrebare

Dar despre ruperea in 2 a mitropoliei ardealului datorita ambitiilor personale de ce nu scrieti??? daca ar fi castigat andreicut in fata lui streza sigur nu era nicio schisma.
raspunde

sa fim sobri

thumb down thumb up
sâmbătă, 18 februarie 2012, 10:48
de gerula

Mitropolia Clujului are o istorie lunga, de aproape 7 ani, sa ne amintim cum a fost infiintata prin ruperea Mitropoliei Ardealului in 2: in 3 noiembrie 2005 cind s-a ales Streza Mitropolit de Ardeal. A 2-a zi s-a infintat Mitropolia Clujului prin ruperea partii de nord a Ardealului si injghebarea unei mitropoli separate. Amintitiva, voi cei ce nu ati uitat vreodata....Atunci Alba Iulia a trecut nedrept de la Sibiu la Cluj. Prin comparatie Episcopia catolica a Transilvaniei infiintata de Stefan are sediul in acelasi oras - Alba Iulia - de peste 1.000 de ani...
raspunde

sa va ierte Dumnezeu

thumb down thumb up
sâmbătă, 18 februarie 2012, 10:58
de Brisc Claudiu

"dorinţa liber exprimată a clerului şi credincioşilor " Care credinciosi? Eu sigur nu am fost intrebat daca doresc aceasta schimbare.A sau da eu nu sunt credincios.Pacat ,Au devenit preotii din ziua de azi vazuti ca cei de pe vremea cand domnul Isus provaduia ,iar preotii il alungau si-l batjocoreau.Nu ca ar avea vreo importanta sub care eparhie suntem ,dar totul devine hilar ,totul se rezuma doar la bani,la smecherii .Se rasuceste in mormant un preot cu adevarat crestin si iubitor de crestini cand vede cum va impartiti puterea ,banii si mizeriile.Sper sa va ierte Bartolomeu si bunul Dumnezeu .Cu drag Claudiu din Cluj Napoca
raspunde

iertare?

thumb down thumb up
miercuri, 22 februarie 2012, 09:58
de ion

Pentru a ierta, trebuie mai intai sa fie iertat. Bartolomeu a adus multa vrajba in Biserica !
raspunde

nicio recunoastere de la cluj!

thumb down thumb up
sâmbătă, 18 februarie 2012, 12:04
de daniel

UBB ar trebui sa retraga titlul de DHC acordat vremelnicului partriarh care a legiferat batjocorirea clujului
raspunde

diktat bisericesc

thumb down thumb up
sâmbătă, 18 februarie 2012, 12:12
de Damaskinos

Hai sa fim seriosi! Cand, peste noapte s/a sfasiat vechea Mitropolie a Ardealului, iar la Cluj au venit 8 judete n/ati plins si nu -ati plans. Peste noapte s-a decis, sub pretext ca era vorba de mult. Raposatul Bartolomeu a incalt tot ceea ce se putea incalca in materie de Statut al BOR. Tot, nu s-a discutat aparitia unei noi mitropolii in niciuna dintre adunarile eparhiale care urmau sa faca parte din noua mitropolie, raposatul bartolomeu n-a candidat, cum prevad statutele BOR, ci, schimband peste noapte regulile jocului, a fost vansat in treapta, formula inexistaenta in Statutele BOR. Si nu-l mai tot tamiaiti atata pe Bartolomeu ca daca ar fi fost atat de marte precum ziceti voi ar fi avut decenta sa NU candideza la Patriarhie la aproape 90 de ani.
raspunde

Biserica si Bucurestiul

thumb down thumb up
sâmbătă, 18 februarie 2012, 13:21
de Protonic

Lumea nu incepe si nu se sfarseste la Bucuresti. In ultimul timp biserica nu se ocupa decat de stragerea de fonduri..... Nu am auzit de programe de ajutorare a saracilor, batranilor, femeilor vaduve, copiilor fara parinti, oamenilor fara adapost, sinistratilor, bolnavilor, etc. sa mai spun?
raspunde

Comuna sibiu

thumb down thumb up
sâmbătă, 18 februarie 2012, 13:29
de Dan

Sibiul cu 150 000 locuietori e un fel de comuna mai rasarita. Ce sa caute mitropolia Ardealului la Sibiu. Clujul e capitala Ardealului.
raspunde

Comuna Sibiu???

thumb down thumb up
sâmbătă, 18 februarie 2012, 16:37
de Stroie Bogdan

Comuna Sibiu, la numar de locuitori poate comparativ cu Clujul. Dar in Sibiu e cel mai occidental aer din tara asta, cu cele mai mari salarii din tara. Clujul este o mare mahala de oameni, cu romani si unguri, cu studentii care mai dau un aer aer. In rest o limba romana pocita la maxim, expresi unguresti si o mandrie de neimaginat a acestor oameni ce isi fac veacul in intualta de ei capitala a cui? a voastra bineinteles, ca nu sunteti capitala ardealui si nici a transilvaniei si nu veti fi niciodta asa ceva.
raspunde

sibiu capitala culturala europeana

thumb down thumb up
sâmbătă, 18 februarie 2012, 19:16
de damaskinos

Pentru "comuna Sibiu": Sibiul a fost capitala Europei, a fost Capitala Culturala Europeana in 2007. Nu mai injura(ti) Sibiu ca aici si la Arad au fost centrele luptei nationala a romanilor. Primul episcop al Clujului, Nicolae Ivan a venit din zona Sibiului, vrednicul de pomenire Nicolae Colan, arhiereu la Cluj, a venit la Sibiu ca mitropolit, nu si-a tras singur o Mitropolie. Sunt curios: esti ignorant in ale Transilvaniei sau doar necazul te face sa vorbesti asa?
raspunde

mitropolia

thumb down thumb up
duminică, 19 februarie 2012, 10:56
de vali

Credinta, inclusiv biserica, ar trebui sa nea uneasca, nu sa ne dezbine. Clujul si Sibiul sunt doua din cele mai importante centre culturale ale Transilvaniei si ale Romaniei. Respect Cluj, Respect Sibiu!!
raspunde

suits them well

thumb down thumb up
luni, 20 februarie 2012, 14:06
de d0mu

clujul nu poate fi decât capitala...clujului. la câtă aroganță mustește prin zonă, inclusiv, la mitropolie, te miri că ”netrebnicii” din jur (bihor, alba) îi părăsesc? Urmează să plece Maramureșul și Sălajul ;)
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.