Eveniment

DNA a sesizat IJ după declaraţiile fostului colonel SRI Daniel Dragomir

DNA susţine că afirmaţiile fostului colonel SRI Daniel Dragomir sunt calomnioase şi denigratoare şi anunţă că a sesizat Inspecţia Judiciară în acest caz.
Publicitate
 

În cererea de efectuare a unor verificări, transmisă de conducerea DNA către Inspecţia Judiciară, procurorii susţin că "Daniel Dragomir a lăsat să se înţeleagă faptul că rechizitoriile Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu se sprijină pe probaţiunea instrumentată de procurori în baza dispoziţiilor procesual penale, ci că ar fi întocmite de angajaţii unei alte instituţii, respectiv SRI, iar rolul procurorilor DNA s-ar rezuma la semnarea şi trimiterea la instanţă a rechizitoriilor".

De asemenea, DNA susţine că declaraţiile "au un impact major asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar."

"Afirmaţiile sunt calomnioase şi denigratoare, sunt făcute de o persoană care în prezent este inculpată, judecată în apel de către Curtea de Apel Bucureşti, au potenţial de a submina autoritatea judecătorească şi de a pune în discuţie deontologia profesională a magistraţilor. Afirmaţiile creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, acreditând ideea că activitatea procurorilor implicaţi în înfăptuirea procesului judiciar se desfăşoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfăşoară conform dispoziţiilor prevăzute de lege", mai precizează parchetul.

Daniel Dragomir, fost şef în cadrul SRI, a declarat, într-un interviu televizat, că SRI se ocupa de rechizitorii şi asigura un "culoar" pentru obţinerea condamnării. Dragomir acuză că printre magistraţi se află şi acoperiţi.

"Ofiţerii SRI făceau rechizitoriile, iar bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau şi le trimiteau în instanţă, în speranţa că onor câmpul tactic se va ocupa în continuare pentru a asigura culoarele necesare pentru asigurarea condamnării", a declarat Daniel Dragomir, într-un interviu pentru România Tv.

Fostul angajat SRI a confirmat că Serviciul se ocupa şi de completele de judecată.

"Se trimiteau bileţele, prin mesageri anume desemnaţi către judecători anume desemnaţi. Erau relaţii personale între judecători şi ofiţeri care erau implicaţi în câmpul tactic, relaţii dezvoltate în timp, spre exemplu generalul Dumbravă sprijinea judecătorii să ajungă în poziţii. Al doilea caz, pe bază de şantaj, cum ar fi fost arhiva SIPA şi în al treilea rând al ofiţerilor acoperiţi în Justiţie. Când vorbim de ofiţeri acoperiţi între procurori şi judecători se încalcă grav Constituţia", a mai spus Dragomir.

"Odată cu plecarea lui Florian Coldea s-a pus batista e ţambal. E nevoie de o evaluare internă pentru a verifica persoane. Deasupra tuturor chestiuniilor se află Constituţia şi ea a fost călcată în picioare de unii ofiţeri, de unii generali. Este datoria Serviciului să caute şi să găsească cum s-au întâmplat lucrurile ca să nu se poată repeta", a declarat Daniel Dragomir.

Daniel Dragomir a plecat din SRI în anul 2013, susţinând că gestul său de a demisiona a fost un act de onoare, deoarece viziunea sa şi ceea ce se întâmpla în Serviciul Român de Informaţii nu mai coincideau.

Fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, este cercetat în dosarul Black Cube, în care mai multe persoane au fost acuzate de încercări de intimidare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Fost şef în cadrul Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere Terorism din SRI, Daniel Dragomir a fost arestat preventiv, la începutul anului, în acest dosar, existând suspiciuni că acesta ar fi intermediat legătura între cei care voiau să afle informaţii despre Laura Codruţa Kovesi şi angajaţii firmei BlackCube, cei care ar fi avut misiunea de a o spiona şi intimida. Daniel Dragomir a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie, cauza în care a fost condamnat de prima instanţă, în decembrie 2016, la un an de închisoare cu suspendare.

 

Publicitate

Comentarii

articolul de mai sus

thumb down thumb up
miercuri, 13 septembrie 2017, 17:38
de Melian Alexandru

Dezvǎluirile colonelului Daniel Dragomir sunt foarte grave, cu atât mai mult cu cât ele aparțin unui ofițer cu rǎspunderi importante în interiorul sistemului. Problema nu e dacǎ acestea sunt plauzibile. Dupǎ cele devǎluite de presǎ în ultimul timp, rǎspunsul nu poate fi decât afirmativ. Problema este dacǎ toate aceste abuzuri și ilegalitǎți pot fi dovedite, nu doar prin vorbe. Si sub acest aspect, rǎspunsul cred cǎ se cuvine sǎ fie afirmativ. Numai cǎ pentru realizarea unui asemenea obiectiv, - de o importanța esențialǎ în asanarea vietii politice și a instituțiilor fundamantale ale statului – este obligatoriu ca investigațiile și deciziile sǎ fie obiective și de bunǎ credințǎ. Este posibil acest imperativ când cei care investigheazǎ și judecǎ sunt într-un fel sau altul implicați în dezvaluirile amintite ?!...Greu de crezut. Cred cǎ Parlamentul trebuie sǎ se implice, în mod nemijlocit, în clarificarea acestei situații, deși el a dezamǎgit adesea pe cei puțini care l-au ales ca și pe cei mulți care nu l-au ales. Normal ar fi ca Presedintele însuși sǎ se implice dar se pare cǎ el n-are nici creditul moral, nici interesul s-o facǎ.Si atunci ?!... Dezamǎgitoare perspectivǎ de a ajunge la adevǎr și de a instaura în România democrația adevǎratǎ, domnia legii și cultul pentru iubirea de țarǎ. Prof.univ.dr. Alexandru MELIAN
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.