Echinocţiul de primăvară 2017. Semnificaţia evenimentului

Echinocţiul de primăvară 2017. Semnificaţia evenimentului
Calculele astronomilor indică data şi ora exactă la care va avea loc acest fenomen care marchează începerea primăverii astronomice, moment din care durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până la data de 21 iunie.

Mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților pe parcursul întregului an. Soarele parcurge pe sfera cerească, în decurs de un an, un cerc mare numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27' .

La momentul echinocțiului de primăvăra Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

În 2017, echinocţiul de primăvară are loc la data de 20 martie, ora12.29 (ora României, n.r.), informează site-ul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

În emisfera nordica, începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

De asemenea, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, şase luni.

Tradiţia spune că acest moment este unul de armonie si de echilibru, de reluare a legaturii omului cu natura. De fapt, este momentul de "trezire" al naturii şi la sat se sărbătoreşte pornirea plugului, tăranii încep muncile câmpului.

Renaşterea naturii reprezintă şi un moment de purificare, tradiţia mai spune că în această perioadă trebuie făcută curăţenia, atât cea de prin gospodărie, cât şi cea spirituală, Soarele, a cărui forţă sporeşte de acum, va ajuta în această direcţie prin energia şi lumina pe care o oferă.

 

 

Loading...
Comenteaza