Eveniment

EVENIMENT. Executat de comuniştii din Dej, deshumat după 50 de ani

Arheologul clujean Gheorghe Petrov, de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, este cel care coordonează acţiunea de deshumare a osemintelor luptătorului anticomunist Aurel Ionac, marţi, în localitatea sălăjeană Gâlgău.
Publicitate

Implicarea lui Petrov în acţiunea de deshumare a fost cerută oficial instituţiei muzeale clujene de către urmaşii defunctului, potrivit Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR).

Ionac a fost executat de Securitate în noaptea de 21 spre 22 august 1950 în localitatea Gâlgău din judeţul Sălaj.

“în baza unei solicitări primite de către CICCR din partea lui Szervaczius Elena şi Szervaczius Laszlo, fiica şi nepotul lui Ionac Aurel, au fost demarate procedurile legale de deshumare a acestuia. Victima a fost ucisă de către cadre operative de la Securitatea din Dej”, informează CICCR într-un comunicat de presă.

Ionac Aurel s-a născut la 26 ianuarie 1907 în comuna Gâlgău pe Someş şi a fost executat în noaptea de 21 spre 22 august 1950 după ce şi-a manifestat în mod permanent opoziţia faţă de instaurarea regimului comunist şi a intrat, astfel, în atenţia şi supravegherea organelor de securitate. “După unele informaţii, el devenise incomod şi pentru unele personaje aflate în serviciul Securităţii din oraşul Dej, în special pentru maiorul Nicolae Briceag, şeful de atunci al Serviciului Securităţii Poporului pentru fostul judeţ Someş. Din dispoziţia personală a acestuia, Ionac Aurel a fost ridicat de acasă în ziua de 21 august 1950, fiind executat în cursul nopţii, prin împuşcare, la marginea localităţii Gâlgău. Din informaţiile pe care le deţinem, se pare că crima a fost înfăptuită de către securistul Vieru Constantin, alături de care s-au aflat şi Dobondi Ludovic şi Tomşa Augustin. Crima a fost săvârşită cu premeditare, la ordin, fără să existe vreo sentinţă judecătorească de condamnare în privinţa victimei”, arată ICCR.

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.