“Există o scădere a încrederii în persoane din conducere”

“Există o scădere a încrederii în persoane din conducere”
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru ZIUA de Cluj, vicepreşedintele Bundestag-ului şi membră a Partidului Social Democrat din Germania, Susanne Kastner, a atras atenţia asupra prejudiciului de imagine adus României de scandalurile de corupţie la nivel înalt şi a declarat că nici în Germania şi nici în UE nu există în momentul de faţă o discuţie despre activarea clauzei de salvgardare pentru România.

Filmele cu presupusele acte de corupţie în care sunt implicaţi doi foşti miniştri ai Agriculturii (Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan) au făcut deja înconjurul lumii. Care a fost impresia pe care v-a lăsat-o dumneavoastră şi cum a reacţionat lumea politică din Germania?

Susanne Kastner: Reacţia a fost de surprindere şi de stupoare, până la urmă, pentru că nu creează o imagine pozitivă pentru România şi sperăm ca această situaţie să se remedieze cât de repede.

Pentru că dacă un ministru ajunge să confirme o imagine care oricum este deja proastă, deja imaginea asta proastă se transferă asupra întregii ţări.

 

Preşedintele de onoare al PSD este Ion Iliescu, un fost comunist ce a activat înainte de 1989 în preajma lui Ceauşescu. Ce impresie lasă acest lucru asupra stângii româneşti?

Eu sunt convinsă că în momentul în care Partidul Social Democrat l-a ales ca preşedinte de onoare pe domnul Iliescu, ştia foarte bine ce a făcut dânsul înainte şi şi-a asumat acest trecut al său. Or, pe de o parte, eu cred că este o sarcină asumată şi pe de altă parte cred că nu trebuie să ne cramponăm aşa de mult de această situaţie.

Nici nu este un semn că PSD trebuie să urmeze ideile politice ale acestei persoane, pentru că faptul că i s-a acordat această onoare, să fie preşedintele de onoare al partidului, este, practic, o recunoaştere a celor două mandate de preşedinte (al ţării – n. red.) pe care le-a avut domnul Iliescu şi a activităţii sale, nu atât a ideilor pe care le implementează actuala conducere a PSD.

 

Atât suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, cât şi ultima moţiune de cenzură împotriva Guvernului Tăriceanu au fost iniţiate de PSD. Ambele demersuri au eşuat. Ce înseamnă acest rezultat pentru social-democraţi?

înseamnă numai că (PSD – n. red. ) nu a obţinut majoritatea de care avea nevoie pentru a iniţia o schimbare pe care eu, personal, o găsesc necesară. Pentru că nu poate fi de bun augur ca o ţară să fie guvernată de minoritate, o minoritate care doar bazându-se pe cealaltă parte poate să iniţieze nişte acţiuni, o minoritate care depinde de cealaltă jumătate a sa pentru a întreprinde ceva.

Cred că ar fi fost mult mai bine să avem o majoritate care să poată să acceseze fonduri, să poată să iniţieze nişte reforme, să poată să ducă mai departe.

 

Presa din ţări precum Italia, Spania sau Anglia abundă în articole despre conflicte legate de emigranţi români. Care este situaţia comunităţii de români din Germania?

Problema imigraţiei există şi va mai exista, va tot exista tocmai datorită schimbărilor climatice. Ne vor tot aduce valuri sau vom fi noi val, dar eu cred că România, aşa cum am mai spus-o, este membră cu drepturi depline a Uniunii Europene, deci nu se pune problema de imigraţie şi mă gândesc, pe de altă parte, că orice cetăţean care s-a stabilit într-o altă ţară este bine văzut şi sper că şi cetăţenii români din Germania sunt la fel de bine primiţi ca şi cei germani în România. Sunt trataţi egal şi sunt trataţi bine.

 

 

Clauza de salvgardare pe agricultură

 

Comisia Europeană a informat România că mai are timp până pe 9 noiembrie pentru a remedia deficienţele din sistemul plăţilor pentru agricultură, altfel riscăm reducerea subvenţiilor agricole de la bugetul comunitar cu 25% (110 milioane de euro). Ce şanse credeţi că are România să evite activarea clauzei de salvgardare pe agricultură în doar trei săptămâni?

Susanne Kastner: La ora acuală, nici în Germania şi nici în alte ţări din Uniunea Europeană nu ştiu să se discute de activarea vreunei clauze de salvgardare pentru România. înainte de aderarea României la UE, mai ales social-creştinii germani ar fi vrut să activeze clauza de salvgardare încă de la 1 ianuarie 2007, dar în iunie acest termen a expirat şi de atunci nici nu ştiu să se mai discute despre aşa ceva.

Sper însă ca Guvernul României să facă toţi acei paşi necesari în domeniile care pot fi ameninţate de o asemenea clauză, în aşa fel încât să nu se ajungă la o discuţie asupra unei clauze, altfel cu aşa ceva se blochează fonduri şi ar fi păcat.

 

 

Cazul “Remeş-Mureşan”

 

Susanne Kastner: Şi în Germania şi sunt convinsă că şi în UE, aceste scandaluri de corupţie au fost privite drept scandaloase. De când Monica Macovei s-a retras din funcţie, eu zic că Justiţia merge şi trebuie să meargă mai departe, iar în ceea ce priveşte actele de corupţie, de încălcare a legii, ele trebuie pedepsite conform legilor în vigoare în ţara respectivă.

Ca să revin la imaginea acestora în ochii europenilor, cred că aceasta a dus la o lipsă de încredere în fenomenul România, pentru că încrederea aceasta trebuie să existe nu numai din punctul de vedere al economicului, adică investitorii să aibă încredere să vină într-o ţară, ci şi din punct de vedere politic. Tocmai aici soclul se mişcă.

Ca să nu lăsăm loc la neînţelegeri, nu a fost vorba de o scădere de încredere în democraţie, ci de o scădere a încrederii în persoane aflate în funcţii de conducere.

 

Vorbeaţi nu de pierderea încrederii în democraţie, ci în anumite persoane. Puteţi specifica “anumite persoane”?

Nu este o pierdere a încrederii în democraţia din România, ci în anumite persoane şi acele persoane au fost deja numite. Ele au fost surprinse cu camera video, deci cred că toată lumea le ştie.

Loading...
Comenteaza