Facultatea de Litere, deşi revendicată, rămâne în sediu 10 ani

Facultatea de Litere, deşi revendicată, rămâne în sediu 10 ani
Clădirea Facultăţii de Litere a UBB se află pe lista revendicărilor Bisericii Romano-Catolice. Rectorul Aurel Pop spune că, atât timp cât imobilul este folosit pentru învăţământ, Biserica nu îl solicită.

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) se află pe lista clădirilor revendicate pentru retrocedare către foştii proprietari, conform unei analize guvernamentale. Mai exact, se revendică două clădiri ale universităţii, cea în care funcţionează Facultatea de Litere (fost liceul de fete deţinut de Biserica Romano-Catolică), pe strada Horea din Cluj-Napoca şi de castelul de la Arcalia, judeţul Bistriţa-Năsăud, solicitat de către descendenţii familiei de nobili maghiari Bethlen. În prezent, pe domeniul revendicat de urmaşii familiei Bethlen funcţionează un renumit parc dendrologic, folosit drept centru pentru tabere studenţeşti.

În privinţa clădirii Facultăţii de Litere, rectorul UBB spune că situaţia nu este alarmantă. "Din punctul meu de vedere, situaţia e foarte bună, pentru că mai multe probleme litigioase s-au rezolvat deja de-a lungul timpului. Universitatea, posedând în Cluj câteva zeci de clădiri, sigur că a mai rămas cu anumite probleme din acest punct de vedere, dar ele se rezolvă amiabil sau pe calea justiţiei. Din câte ştiu eu, o problemă e legată de clădirea de pe strada Horea, unde funcţionează Facultatea de Litere şi în legătură cu care sunt anumite discuţii cu Biserica Romano-Catolică. Problemele sunt pe cale de a fi rezolvate pe cale amiabilă", a spus Aurel Pop, rectorul UBB.

Pe de altă parte, parcul de la Arcalia este obiectul unui litigiu vechi de mai mulţi ani, pe rolul instanţelor bistriţene, între Ferenc Atzel, descendent al familiei Bethlen şi UBB. Domeniul, cu o suprafaţă de 16,5 hectare, a fost preluat în 1947 de către stat, iar castelul a fost transformat în magazin sătesc, în staţiune de maşini agricole, apoi în tabără pentru pionieri, iar din 1963 a fost preluat de UBB. Timp de trei decenii, aici a funcţionat Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice, constituind în acelaşi timp o bază pentru practica de vară a studenţilor. Castelul a fost construit în urmă cu aproximativ 150 de ani într-un stil mauro-bizantin, fiind singurul de acest fel din Transilvania.

Conform unei analize guvernamentale făcută publică zilele trecute, pe lista clădirilor revendicate pentru retrocedare de către foştii proprietari se află UBB Cluj-Napoca, Facultatea de limbi străine din Bucureşti, Liceul Dinu Lipatti din Bucureşti şi Liceul de Artă Nicolae Toniza din Bucureşti. Guvernul îşi va angaja răspunderea în parlament pentru un proiect de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, document care prevede, printre altele, că destinaţia anumitor imobile retrocedate, precum cele în care funcţionează şcoli şi spitale, va putea fi menţinută doar pentru o perioadă de 10 ani. "Ca problemă istorică a restituirilor, statul român şi-a asumat rezolvarea unei probleme create la sfârşitul anilor ‘40, prin deciziile autorităţilor comuniste. În ultimii 20 de ani nu am reuşit să finalizăm acest lucru. Pentru moment, există încă o povară de aproximativ 8 miliarde de euro pentru statul român. Până în acest moment, în diverse forme s-au restituit proprietăţi în natură, dar s-au acordat şi despăgubiri fie în bani, fie în acţiuni la Fondul Proprietatea. Suma totală care a fost restituită se apropie de 5 miliarde de euro, în plus faţă de restituirile în natură", a declarat, vineri, premierul Victor Ponta, în contextul discuţiilor pe care le-a deschis cu privire la "samsarii" de drepturi litigioase despăgubiţi de stat, în detrimentul proprietarilor de drept sau a urmaşilor acestora.

 

Loading...
Etichete
Comenteaza