Franţa: Ministrul Justiţiei şi ministrul Afacerilor Europene şi-au dat demisia

Franţa: Ministrul Justiţiei şi ministrul Afacerilor Europene şi-au dat demisia
Francois Bayrou, liderul partidului francez Mişcarea Democrată, a anunţat, miercuri, că demisionează din funcţia de ministru al Justiţiei, iar colega lui de partid Marielle de Sarnez a renunţat la portofoliul Afacerilor Europene.

Centristul Francois Bayrou, în vârstă de 66 de ani, face parte începând din luna mai din noul guvern condus de premierul Edouard Philippe. Bayrou este un apropiat al preşedintelui Emmanuel Macron, susţinându-l pe acesta în momente cruciale ale campaniei electorale.

Potrivit site-ului televiziunii franceze LCI, Francois Bayrou şi-a anunţat demisia pe fondul deschiderii unei investigaţii preliminare care îl vizează, pentru "abuz de putere şi ascundere de dovezi" privind angajarea fictivă de către partidul Mişcarea Democrată a unor angajaţi la Parlamentul European. Bayrou a respins toate acuzaţiile.

Potrivit unui sondaj de opinie prezentat miercuri, 57% dintre francezi nu sunt de acord cu păstrarea lui Francois Bayrou în viitorul guvern.

Marielle de Sarnez, în vârstă de 66 de ani, a demisionat din funcţia de ministru al Afacerilor Europene, pe fondul aceleiaşi investigaţii. Ea a anunţat că va deveni liderul grupului Mişcării Democrate în Adunarea Naţională, camera inferioară a Parlamentului francez.

Din cauza aceloraşi acuzaţii, Sylvie Goulard a demisionat, marţi, din funcţia de ministru al Apărării. Fostul europarlamentar, membru al Mişcării Democrate, s-a angajat să coopereze cu autorităţile în privinţa investigaţiei. Totodată, Goulard s-a delimitat de poziţiile publice adoptate de Francois Bayrou şi Marielle de Sarnez în acest caz.

Preşedintele francez Emmanuel Macron consideră că orice ministru vizat de o anchetă, chiar şi fără să fie pus sub acuzare, nu-şi mai poate exercita funcţia şi trebuie să demisioneze.

În Franţa este aşteptată o remaniere guvernamentală, consecinţă directă a alegerilor legislative de duminica trecută. Formaţiunile Republica în Mişcare (REM) şi Mişcarea Democrată au obţinut o majoritate confortabilă în Adunarea Naţională.

 

Loading...
Comenteaza